Doorgaan naar hoofdcontent

Texels zilte rand

Texel, Paal 9
Zand, zee en lucht. Dat is Texels zilte rand aan de westkant. Voortdurend in beweging, golven en wind nemen of brengen zand, de mens boetseert verder. Op het strand een caleidoscoop van wat eens het leven onder water was.

Japans Bessenwier, Texel, Paal 9







Japans Bessenwier ligt als meters lange  slierten verspreid over het strand. Losgeslagen van een harde ondergrond en drijvend op honderden blaasjes op Texel aangespoeld. In de jaren zeventig is deze vreemdeling met Japanse oesters ingevoerd in ons land.










Otterschelp, Texel, Paal 9

Venusschelp, Texel, Paal 9

De aandacht van de meeste strandschuimers gaat echter uit naar de honderden schelpen. Opgebouwd uit kalk tot huisjes voor een weekdier. Na hun dood aangespoeld of opgezogen door de zandzuigers die hier het strand tijdelijk proberen te versterken. Meest bijzonder zijn de Otterschelpen, eens verdwenen uit de Noordzee maar nu weer teruggekeerd. De meesten zijn gebroken tijdens het transport maar door formaat en vorm toch snel te herkennen. Ertussen ligt een enkele Venusschelp, ook al een bewoner van diep water met een lekker zandige bodem waar flink in gegraven kan worden.

Texel, De Schorren

Bijenorchis, Texel, Waddendijk
Gesteelde Zoutmelde, Texel, De Schorren
Aan de oostkant van Texel heerst de schijnbare rust van de Waddenzee. Een keiharde dijk op Deltahoogte verraadt echter dat het hier flink kan spoken en sporen van vroegere dijkdoorbraken zijn nog overal te vinden. De rand van de dijk mag echter begroeien.  Een grasmat waar schapen kunnen komen en een bloementapijtje net buiten het hek. Dit is de plaats om uit te kijken naar één van de meest bijzondere planten van Texel: de Bijenorchis!  Ondanks goed zoeken door meerdere botanisten van KNNV Groningen werd er slechts één bloeiende plant gevonden. Lager op de dijk, waar het spatwater gemakkelijk kan komen groeien Gesteelde Zoutmelde en Zee-alsem.

Darmwier, Texel

Alikruik met Zeesla als hoofdmaaltijd, Texel

Muiltje, Texel, De Schorren

Wadslakje, Texel, De Schorren

Strandkrab, Texel, De Schorren
Vanaf de dijk richting het wad opnieuw een etalage met sporen van leven uit dieper water of van streken verder  op deze binnenzee. Zeesla, darmwier en enkele draadvormige roodwieren als Polysiphonia nigrescens en Ceramium rubrum laten zien dat ook daar planten kunnen groeien. Opvallend in het schelpengruis is het grote aantal Amerikaanse Zwaardscheden, samen met de Japanse Oester ook al een nieuwkomer in onze streken. Nederlandse Muiltjes en Wadslakjes zijn er echter ook bij tientallen te vinden. Er wordt hier echter ook geleefd, gegeten en gescholen. Een Alikruik geniet er van Zeesla, een mooie Strandkrab scharrelt rond op zoek naar alles wat maar binnen schaarbereik komt.

Texels zilte rand, uitnodigend om vaker te bezoeken.






Reacties

  1. Hoi Kees
    Leuk aan het strand is altijd wel iets te beleven. Mooi dat je ook nog een orchidee tegenkwam. Ach ja dat zeespul is aan mij om te eten niet zo besteed. Een visje oke, een krab, ook tof maar daar houdt het wel op. Dat wier heb ik wel eens in de mond genomen maar had het idee op een slijmerig stukje braaksel van een kwal te soppen... Leuke serie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een leerzaam blog en een andere blik op Texel.
    Wat valt er toch nog ontzettend veel te leren, bewondering
    voor je kennis van alle schelpjes, slakjes en wiertjes.
    De Bijenorchis vind ik echter wel het allermooiste wat je
    hier laat zien, prachtig dat je die tegen kwam, ook al was
    het maar een enkel exemplaar.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Kees,
    Leuk om al die verschillende schelpen en wieren bij naam te kennen en te weten waar ze in zee leven. Je ziet dan veel meer. Dat blijkt ook wel uit de vondst van de prachtige bijenorchis. Wat een mooie plant. Hopelijk komen er (volgend jaar)nog meer bij.
    Texel is toch wel prachtig.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Kees,
    wat een mooie serie heb je hier.
    en nog leerzaam ook.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ah, hier gaat mijn hart sneller van kloppen, ik ben dol op Texel! De bijenorchis is prachtig.
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi om deze natuur op Texel te zien, kleine dingen waar een mens al gauw aan voorbij gaat.
    Fantastisch die Bijenorchis!
    Gr Loes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak