Doorgaan naar hoofdcontent

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp
Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen.

Koninginnepage


Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten.

Gele Luzernevlinder

Zuidelijke luzernevlinder


Vlinderen in de Alpen betekent hard werk. Niet alleen lijken de vlinders wel sneller te vliegen dan bij ons omdat het seizoen veel korter is. Ook zijn het veel meer soorten die ook nog eens, op het eerste gezicht, veel op elkaar lijken. Neem de Luzernevlinders nu eens. De Gele en de Zuidelijke schieten in de vijfde versnelling over de alpenweide. Pas als ze even afremmen valt het op de Zuidelijke veel lichter is dan de andere soort.

Adippevlinder

Boserebia


En dan al die Parelmoervlinders, Blauwtjes en Erebia's. Moedeloos zou je er bijna opnieuw bij gaan liggen. Maar dan mis je wel een enorme verscheidenheid aan gevleugelde alpenpracht. Even letten op onder- en bovenkanten en vooral veel foto's maken. Dan komt er geleidelijk wat orde in de oranje, blauwe of bruine chaos.

Groot geaderd witje

Bont dikkopje

Rotsvlinder
Zygaena transalpina

Gelukkig zijn er ook gemakkelijke soorten zoals het Groot Geaderd Witje, het Bont Dikkopje of de Rotsvlinder. Opvallend aanwezig en best bereid om te poseren. Ook de Sint-Jansvlinders willen best wel meewerken. Het is vooral Zygaena transalpina die in juli boven Tschiertschen actief is. Apollo's en Zwarte Apollo's zijn voor een foto nauwelijks te benaderen, zij hebben voortdurend haast en lijken nauwelijks te pauzeren.


Vlinderen rond Tschiertschen is als een oneindige ontdekkingsreis. Doe het eens met een ervaren gids. Wandelhotel Gürgaletsch en Natuurpresentaties organiseren jaarlijks themaweken Alpennatuur. Met de bus vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar en zeker in de eerste week van juli verzekerd van meer dan vijftig soorten dagvlinders.



Reacties

  1. Ook al was het dan werken volgens mij heb je er ontzettend van genoten. Je laat fantastische vlindersoorten zien, de ene nog mooier dan de andere.
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kees
    Je laat fantastische vlindersoorten zien.
    mooie serie groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een prachtige afsluiting van de Alpennatuur, waarbij ik geleerd
    heb dat er niet alleen een uitgebreide flora is te bewonderen, maar
    dat er tevens de meest prachtige vlinders zijn te observeren.
    Ik denk dat de mensen die met jou op excursie geweest zijn zeer
    genoten zullen hebben van jouw kennis en kunde van al dit moois.
    En fijn dat wij middels de blogs ook een beetje mee hebben mogen
    genieten van de Zwitserse Alpennnatuur.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijk blog met prachtige vlinders Kees.
    De een is nog mooier dan de andere en er zijn er tussen die ik echt nog nooit gezien heb.
    Niet in levende lijve dan hé.

    De Koninginnenpage, luzernevlinder en ook die andere heb ik nooit zelf gezien, op de St. Jansvlinder en kleine parelmoer vlinder na dan.

    Werkelijk prachtig blog.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie omgeving, en zo rijk aan vlinders.
    Hier geniet ik van, al die mooie soorten.
    Mijn favoriet, de koninginnepage, wat is dat toch een mooie vlinder en ik hoop haar ooit nog eens zo mooi als hier op de foto te zetten.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Kees,

    Erg mooie foto`s van Stella en een goed verhaal eronder. De samenwerking was heel prettig en wij hopen van harte op een vervolg met jouw en Stella.
    Hartelijke groet,
    Tobias Alderliesten, Hotel Alpina

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo kees, mooie foto's heb je weer gemaak,een genot om naar te kijken.

    Ik had je weblog opgenomen in mijn bloglijst op blogspot, maar heb nu een website opgezet waar ik ook je weblog weer heb opgenomen in mijn blogroll.

    Misschien vind je het leuk om even een kijkje te nemen op http://www.robert-1968.nl

    Met vriendelijke groet Robert

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak