Doorgaan naar hoofdcontent

Kardinge onder water

Kardinge, een nazomerochtend
Het vroege ochtendlicht van een veelbelovende nazomerdag strijkt zacht over Kardinge. Het nieuwe natuurgebied ten oosten van Groningen lijkt in diepe rust. Een eerste herfstblad dwarrelt naar beneden, een eenzame Mantelmeeuw roept vriendelijk "Goedemorgen". Maar deze rust is slechts schijn, onder water is het spitsuur.Op zoek naar een ontbijt of een lang verwachte partner, alles op topsnelheid.
Schrijvertje, Gyrinus cf substriatus, Kardinge

De echte snelheidsmaniakken bevinden zich direct op de glinsterende waterspiegel. Schrijvertjes die ordeloos door elkaar tollen, half boven, half onder water. Zwarte ovaaltjes in een aura van zilveren lucht. Pas als er één voorzichtig uitgenodigd wordt plaats te nemen op de tribune van de fotograaf wordt het diertje goed zichtbaar. Rode zwempootjes onder een fijn getekend pantser van twee dekschildjes.

Oorvormige poelslak, Radix auriculata, Kardinge

Direct onder de waterspiegel hangt een Oorvormige Poelslak. Als een echte longslak moet het diertje regelmatig naar boven zweven om lucht te happen. Maar er mag geen tijd verloren gaan, zijn siphon staat wagenwijd open en is druk bezig met binnen pompen van voedselrijk water. Wat bruikbaar is gaat naar de eettafel, wat overblijft gaat met dezelfde snelheid weer de deur uit.

Zwemwants, Corixa punctata
Waterschorpioen, Noordijkerweg

Duikerwantsen,Platte Zwemwantsen en Bootsmannetjes lijken wel het meest talrijk. De eerste vreedzame planteneters, de laatste twee geduchte rovers. Geen insect of zelfs een eendagsvisje is veilig voor hun steeksnuit. Toch hebben ze van elkaar weinig concurrentie te duchten. Net als de Waterschorpioen kiest het Bootsmannetje voor rustig wachten en dan plotseling toeslaan. De Platte is meer een Jachtluipaard. Een snelle sprint is voldoende om zijn prooi in te kunnen halen.

Geelgerande waterkever, Noorddijkerweg

Rode Watermijt, Hydrodroma sp., Kardinge

Rustig rondzwemmend komen we meer jagers tegen. Reusachtige Geelgerande waterkevers zijn de grootste vleeseters. Als er te weinig prooi is stappen ze gewoon de sloot uit, gaan op de wieken en zoeken een beter territorium. Tot de kleinere behoren de Rode Watermijten. Voor hun is een Watervlo al een heerlijke maaltijd.

Tiendoornige Stekelbaars, Kardinge

Driedoornige stekelbaars, Kardinge

Tussen al dit gewemel met zes of acht poten lijkt het alsof de vissen helemaal afwezig zijn. Niets is minder waar. De kleisloot bij de molen van Noorddijk zit vol met duizenden Tiendoornige Stekelbaarzen. Jonge Alvers zwemmen met ze mee. Uit het schemerige water duikt zelfs nog een Driedoornige Stekelbaars op. Misschien hier wel geboren, naar zee getrokken en weer terug gekomen om kuit te schieten.

Zoetwaterpissenbed, Asellus aquaticus

Platworm

Larve Slijkvlieg, Sialis sp.
Vrijzwemmende larve van een Kokerjuffer (Phryganea sp., det. David Tempelman)

Op de bodem van de sloot wordt het wat rustiger. Maar ook hier is er leven in overvloed. Zoetwaterpissenbedden genieten van al het organisch afval wat letterlijk op en om hun heen naar beneden komt. Een platworm kruipt rustig rond, een paar oogcelletjes op zijn kop vertellen waar het licht vandaan komt. Dan verschijnen er enkele jagers, een larf van een Slijkvlieg en een vrij zwemmende larf van één van de grootste Kokerjuffer soorten. Dansmuglarven, Erwtenmosseltjes en wormen staan op zijn menu.

Kardinge onder water, een nieuwe wereld gaat er voor je open.


Reacties

  1. Hoi Kees
    een wonderlijke wereld.
    mooie serie.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Kees, Prachtige foto's zeg. compliment aan de chef!! haha

    groeten Meint!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed gezien Meint, ditmaal heeft Stella ruim 80% van alle foto's gemaakt.

      Verwijderen
  3. Mooi verhaal! Moet wel 'n mooi gebied zijn dat Kardinge;)

    Groet, Reiner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een voorrecht Reiner om boswachter in een gebied te mogen zijn waar je boven en onder water elke dag weer kan genieten.

      Verwijderen
  4. Super, wat een beestjes!

    Salome, Wildemansheerd

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is weer eens een blik op een aantal beestjes die je normaal niet te zien krijgt een twee drie. Welke soorten kunnen nu een mens ook bijten of steken vroeg ik mij af Kees? Hab in de boeken van Maarten 't Hart wel gelezen dat er wantsen in het water zijn die dat kunnen en misschien ook wel van een aantal kevers in de sloot om nog maar te zwijgen van de waterschorpioen....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Steken of bijten doen ze (bijna) nooit uit zich zelf, alleen de larven van de Geelgerande Waterkevers willen wel een proberen of een vinger ook eetbaar is. Bootsmannetjes en Platte waterwantsen steken pas als ze klem zitten, op een platte hand kun je ze rustig laten lopen. Dat geldt ook voor de grotere roofkevers en als ze het al proberen komen ze zelden door het vel heen.

      Verwijderen
  6. Hoi Kees,

    Eigenlijk zou je een onderwatercamera moeten hebben, wat zou je dan mooie foto's kunnen maken van deze (voor de meesten)onbekende wereld.
    Heel leuk om die visjes en kevers nog eens te zien met namen erbij.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk dat je aandacht besteedt aan het onderwaterleven en wat een verscheidenheid
    aan soorten kom je daar ook tegen.
    Interessante informatie en prachtige foto's die naar ik begrijp grotendeels
    door Stella zijn gemaakt,compliment.
    Toevallig heb ik ook een onderwaterblog klaar staan, die plaats ik binnenkort.
    Maar hier kom ik soorten tegen die ik nog niet eerder heb gezien, ik leer hier
    weer heel wat.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier zie ik dus dat rode spinnetje waar ik vroeger continu
    naar op zoek was en uiteraard ook vond en ving :-)
    Die geelgerande waterkever vind ik trouwens ook
    een prachtig beestje. Heel leerzaam weer Kees.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak