Doorgaan naar hoofdcontent

Paddenstoelenfeest bij Scharmer

Scharmerplas, paddenstoelenexcursie
Een herfstige ochtend bij de Scharmerplas. Kastelen van regenwolken torenen hoog boven de villa's van Harkstede (gemeente Slochteren). Op de zandige oever een dozijn leden van de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV, afdeling Groningen). Vol verbazing lopen zij rond in de schatkamer met bijzondere paddenstoelen die door mycoloog Inge Somhorst ontsloten wordt.





Berkenboleet

Tijdens de aanleg van de A7 werd hier diep onder de venige ondergrond zand weggezogen. Wat achterbleef was een met zand omzoomde plas waar de natuur ruimte kreeg om met eigen penseelstreken een nieuw gebied in te richten. Voor de omwonenden werden wandelpaden aangelegd en honden zorgden voor enige bemesting. Berken kregen al snel gezelschap van vaste begeleiders als Vliegenzwam, Roodgrijze Melkzwam en Berkenboleet. Alle drie genieten ze van dagelijks contact met berkenwortels. In ruil voor wat aminozuren bied de berk hun dagelijks vers gemaakte suikers.
Baardige Melkzwam, Scharmerplas

Radijsvaalhoed met kenmerkende druppels op de plaatjes, Scharmerplas

Tweekleurige Vaalhoed met een vlies tussen hoed en steel, Scharmerplas

Witschubbige Gordijnzwam, Scharmerplas

Vaalpaarse schijnridderzwam, Scharmerplas
Baardige Melkzwammen zijn de pronkjuwelen van dit gebied. Zacht oranje gekleurd en voorzien van een slordig overhangende en harige jas. Wat meer in de schaduw van de lage berkjes hebben Witschubbige Gordijnzwammen, Radijs- en Tweekleurige Vaalhoeden een plekje gevonden. Beide voorzien van een vlies van haren om de pas gevormde plaatjes te beschermen. Veel forser is de Vaalpaarse Schijnridderzwam. Met de laagstaande zon worden de aflopende plaatjes mooi aangelicht.

Schubbige Fopzwam, Scharmerplas

Franjezwam, Scharmerplas

Op het open zand groeien tientallen Schubbige Fopzwammen. Zacht bruin, een gladde huid, wijd uitstaande plaatjes en een geschubde steel maken de soort gemakkelijk herkenbaar. Franjezwammen liggen er tussen als weggooide stukjes tapijt.

Draadknotszwam

Glimmerinktzwam, Scharmerplas

Klontjestrilzwam, Scharmerplas

Roodporiehoutzwam, Scharmerplas

In de natte, met elzen omzoomde, rand van het bos staan onopvallende Draadknotszwammen. Voor een passant snel te missen, de paddenstoel is niet veel meer dan een wit gekleurde stijve draad die uit de bosbodem oprijst. Hogerop is het droger en opvallend minder rijk aan paddenstoelen. Een enkele Stinkzwam, een mooie groep Glimmerinktzwammen en wat Roodbruine Schijnridderzwammen. Op wat afgevallen hout en boomstammetjes worden Roodporiehoutzwammen en de bizarre Klontjestrilzwam gevonden.

Een wandeling bij de Scharmerplas is juist nu een paddenstoelenfeest.






Reacties

  1. Een feest voor de liefhebber! Weer veel geleerd, want van de draadknotszwam en de klontjestrilzwam had ik nog nooit gehoord. Leuk om mee te kijken zo!
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wederom een nieuwe herontdekte wereld. Prachtig. Iedereen bedankt! Groet, Thorhold

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto's en interessante informatie.
    Ik heb nog veel te leren op paddenstoelgebied
    en deze mooi blog levert weer een stukje extra
    kennis op.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Kees,

    wat een mooi blog vol schitterende paddenstoelen.
    er staan er veel in die ik nog nooit gezien heb.
    Werkelijk heel bijzonder en..... ontzettend mooi.
    Die Radijsvaalhoed vind ik de mooiste. Wat een geweldige sporen heeft deze.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Kees,

    Best wel handig hoor zo'n 'kennis' met zoveel kennis; kunnen wij fotografiebloggers mooi van leren.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een soorten, en wat goed dat je die namen weet, volgens mij heb ik de fopzwam ook gefotografeerd deze week, maar weet het niet zeker. Een paddenstoelenfeest is het nu in elk bos, genieten.
    groetjes ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een aparte soorten heb je weer gevonden Kees. Vooral de eerste de berkenboleet vind ik heel mooi.Maar ook de witschubbige gordijnzwam, de schijnridderzwam en de franjezwam zijn bijzonder.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak