zondag 9 december 2012

Big Five en Little Five in Limpopo en Mpumalanga

Safari, Kruger (Olifant's Restcamp)
Safari is voor velen groot wild kijken in de mooiste Afrikaanse wildparken. In Zuid-Afrika is dat volop mogelijk. Iedereen kent het Kruger National Park maar ook Welgevonden Game Reserve of het nieuwe Mapungubwe National Park biedt volop mogelijkheden. Met een auto kan het wild vaak dicht benaderd worden maar ook wandelsafari's worden steeds meer aangeboden.

Olifanten, Marakele National Park


Kafferbuffel, Kruger National Park

Jonge witte neushoorn, Leshiba Wilderness

En wat is er heerlijker om vanaf je terras naar de ondergaande zon te kijken en te luisteren naar de verhalen van anderen. Altijd gaat het over de "Big Five". De Olifant is gemakkelijk geworden. Steeds grotere kuddes denderen als massieve bomenrooiers door de bush.  Voor de Buffel moest je vroeger naar Hluhluwe Nationaal Park (KwaZulu Natal) maar nu zijn ze in het middengebied van Kruger ook algemeen aanwezig.
Witte of de Zwarte Neushoorn worden door stroperij helaas steeds zeldzamer. Lukt het helemaal niet? Ga dan naar de verborgen vallei van Leshiba Wilderness in de Soutpansberge. Groot en klein zijn ze niet te missen op de open grasvlaktes.

Leeuw, Mapungubwe National Park
Luipaard, Skukuza, Kruger National Park
De twee roofdieren van de Big Five blijken wat lastiger. Leeuwen zijn overdag nauwelijks actief en met hun schutkleur in het gras vrijwel onzichtbaar. Maar ga eens mee met een "Nightdrive". Dan blijkt de bush veranderd te zijn in een gevaarlijk jachtterrein voor in groepen optredende leeuwinnen. Ook het Luipaard (Panter) is dan actief maar door zijn verborgen leefwijze blijft het elke keer een prestatie om ook deze aan te kunnen kruisen. Even buiten Skukuza (Kruger) werd het ons dit jaar wel erg gemakkelijk gemaakt. Op nog geen kilometer van elkaar lagen twee luipaarden op een boomtak wat soezerig naar de passerende toeristen te kijken.

Common Flat Lizard, Mapungubwe National Park

Nachtadder, Kruger National Park

Geregelde safari reizigers willen echter wel eens wat anders. Iedereen kan zijn eigen "Little Five" samenstellen. Dit jaar begint mijn lijst met de "Common Flat Lizard". Een prachtige hagedis van 18 tot 28 centimeter lang met mannetjes die een helderblauwe staart hebben. Op de tweede plek staat de "Nachtadder". Dodelijk giftig, 50 centimeter lang en voorzien van een zwarte pijltekening op de kop.

Mestkevers hebben voorrang in Leshiba Wilderness

Yellow Pansy, Junonia hirta, Kololo

Miljoenpoot, Old Joe's Kaja, Schoemanskloof

De derde plaats van mijn Little Five wordt ingenomen door één van de mestkevers die werkelijk overal te vinden zijn. Fotograferen kan natuurlijk maar veel leuker is een actiefilmpje waar een mestbal met passagier versleept wordt. Klik maar eens op deze YouTube link. In Leshiba Wilderness hebben deze nijvere insecten voorrang op alle andere weggebruikers. Vlinders mogen natuurlijk niet ontbreken bij deze Little Five, hoewel zeer algemeen blijft deze Yellow Pansy (Junonia hirta) mijn favoriet. Tenslotte, op de vijfde maar zeker niet de minste plaats één van de vele, enorme, miljoenpoten die overal rondlopen.

Big of Little Five, een safari blijft elke keer weer verrassend bijzonder.

In de volgende levering van deze serie blogs over Zuid-Afrika gebruik ik de verrekijker om u de mooiste en meest bijzondere vogels van Limpopo en Mpumalanga te laten zien.

2 opmerkingen:

 1. Wat een ongekende biodiversiteit is daar toch.
  En wat een prachtige foto's en boeiende informatie.
  De big five ken ik natuurlijk, maar de little five die je laat zien mogen er ook zijn, vooral de hagedis en de vlinder springen er uit en leuk het filmpje van de mestkevers,zo voegen bewegende beelden toch ook wel wat toe. De adder vind ik ook prachtig, maar je weet dat ik geen held ben met die dieren, daar zou ik dus wel even afstand voor houden.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O wat heerlijk om op safari te gaan. Ik was 2x in Zuid Afrika, o.a. ook in het Kruger Park, in Limpopo en bezocht Kololo. Als ik je beelden zie, zou ik meteen terug willen. Prachtige natuur en heerlijk om daar te fotograferen. Heel bijzonder de little five die jij hebt geselecteerd. Ik geniet vanaf hier met je mee.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...