Doorgaan naar hoofdcontent

Kaaps welkom

De bergen van Tulbagh, Hottentots Holland en de Kaap lijken het vliegtuig naar beneden te wenken. De zon verwarmt het Kaapse groen en de blauw-groene oceaan likt aan het witte strand van Langebaan. Voor de matrozen van Jan van Riebeek moet het een paradijs geweest zijn na maanden van storm en scheurbuik op de lange reis naar Indië. Voor ons lijkt het op thuis komen na een veel te lange afwezigheid van meer dan tien jaar.




Welkom in Zuid-Afrika. In de komende serie blogs neem ik mijn lezers mee op een reis van vier weken die ons voert van de uiterste zuidwest punt bij Kaap de Goede Hoop tot aan de Limpopo aan de noordoost grens met Zimbabwe.

Leucospermum erubescens, Speldenkussenbloem (Proteaceae)

Erica nivillei, één van de honderden heide soorten uitr het Kaapse Florarijk
De Kaap is een mix van Afrika en Europa. Ideaal om even te wennen. Snelwegen, een miljoenenstad, luxueuze villa's aan de kust. Maar ook townships die ondanks alle verbeteringen nauwelijks beter zijn dan krottenwijken. Voor het biologische oog staan er Europese dennen en Australische eucalyptussen aan de rand van het Kaapse fijnbos. Een unieke vegetatie die op het eerste gezicht veel lijkt op de Mediterrane maquis. Laag, open en hard of stekelig. Maar kom eens dichterbij en verbaas je over de rijkdom aan soorten. Meer dan 7500 soorten tussen Paarl en Kaap de Goede Hoop, een stuk grond net iets groter dan Nederland. Zeshonderd soorten heide, tientallen orchideeën, honderden leden van de Protea familie.

Kaapse Brilvogel

Kleine Kraaghoningzuiger
Smaragd Honingzuiger
Winterbloeiende Protea's zijn grotendeels  uitgebloeid maar voor Honingzuigers en Kaapse brilvogeltjes is er nog genoeg te vinden. Klein, druk en soms opvallend luidruchtig piepend aanwezig. Vooral de Kleine Kraaghoningzuiger is algemeen. Het “Jan-Groentjie”, de Smaragd Honingzuiger scoort hoog op de lijst van mooiste vogels ter wereld.

In de volgende aflevering wordt neem ik u mee naar de Botanische Tuin Kirstenbosch. Niet alleen om uitgebreid kennis te maken met Afrikaanse flora maar ook voor bijzondere vogels en reptielen.

Reacties

  1. Mooie blog met prachtige bloemen en vogel opnames
    prima qua scherpte en belichting..

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kees,

    Wat moet dat heerlijk geweest zijn. En je zal je ogen wel uitgekeken hebben. Ben benieuwd naar de volgende berichten.

    Groeten, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi dat je ons mee laat genieten van jullie rondreis.
    Wat laat je hier al een kleurrijk eerste blog zien van
    mooie planten en vogels.
    Interessante informatie en prachtige foto's, ik reis graag
    mee aan de hand je blogs...
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak