zaterdag 8 december 2012

Kaapse flora en fauna

Kaapse Schiereiland
 Zuidelijk van Kaapstad ligt het Kaapse schiereiland. Met Kaap de Goede Hoop als wenkend baken maar ook zeemansgraf voor menig Oost-Indië vaarder. In deze serie over Zuid-Afrika aandacht voor bijzondere Kaapse flora, Bontebokken op het strand en Pinguins op de rotsen van Boulders.

Roze pelikaan, Rondevlei

In de oksel van het schiereiland kan geen vogelaar Rondevlei links laten liggen. Een uitgestrekt merengebied met Woudaapjes, Roze pelikanen en Zwartkopreigers. Uitkijkposten en vogelhutten maken het leven er bijzonder aangenaam op een warme zomerdag.

Kaap de Goede Hoop

Maar vandaag staat de koers verder naar het zuiden gericht. Cape Point is het doel van honderden bussen en busjes maar veel meer dan staren over de oceaan kun je er niet. Vroeger was het leven er nog spannend. Honderden bavianen probeerden met slinkse bewegingen elke schoudertas te kapen. Klipdassen hadden het voorzien op pakjes sap. Op een gegeven moment was het echter genoeg, lastige dieren hebben te horen gekregen dat ze moesten verkassen. Voor wild en nog veel meer is het nu zaak te kiezen tussen Olifantsbos of Silvermine.

Kaapse strobloemen als schaapskudden, Olifantsbos

Kaapse strobloem, Helichrysum vestitum, Olifantsbos

Phaenocoma prolifera, Olifantsbos

Watsonia tabularis, Silvermine

Graslelie. Anthericum sp.

Liparia splendens, Silvermine
Medusahoofd, Euphorbia caput-medusae, in vrucht

Duizenden schapen lijken in gesloten formatie op te rukken over de stenige bodem van het Tafelberg Nationaal Park. Dichterbij gekomen blijkt de wollig witte deken te bestaan uit even zoveel Kaapse Strobloemen. Helichrysum vestitum is een echte vertegenwoordiger van het Kaapse Florarijk. Het kleinste maar ook nog eens één van de rijkste floragebieden die we op aarde tegenkomen. Watsonia's staan er tussen Europees aandoende Graslelies. Klavers zijn er uitgegroeid tot bont bloeiende Liparia struiken. Dichterbij de grond staan giftige Medusahoofden in bloei of in vrucht. Uren zijn hier te kort om al het moois te fotograferen.

Bontebok, Olifantsbos

Richting de kust wordt het drukker in het stille landschap. Bergzebra's verschijnen en Bontebokken worden zelfs talrijk bij het strand van Olifantsbos. Grazend of op zoek naar extra zout lopen ze op de vreemdste plaatsen rond. Bijna uitgeroeid hebben ze nu weer kans gekregen om een gezonde populatie op te bouwen.

Afrikaanse scholekster, Olifantsbos
Getijdepoel met anemonen en alikruiken, Olifantsbos
Wie kan er harder roepen? Jonge Afrikaanse Pinguin, Boulders

Afrikaanse Pinguin, Boulders
 Zwarte scholeksters scharrelen wat rond tussen de rotsblokken. Daartussen getijdepoeltjes met anemonen, alikruiken en schaalhorens. Maar voor de meest spectaculaire strandvogels moeten we Olifantsbos verlaten en naar de oostelijke kant van het Schiereiland gaan. Afrikaanse pinguins hebben bij Boulders een vaste stek gevonden. Toeristen worden genegeerd door de gevederde bewoners, jongeren kletsen gewoon door en de ouderen doen rustig een oogje dicht.

De Kaap, een streek om altijd weer terug te komen. In de volgende aflevering neem ik u mee naar het oude Transvaal, nu o.a. opgedeeld in Mpumalanga en Limpopo.

(Deze reis werd georganiseerd door Hamba Kahle Natuurreizen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...