woensdag 5 december 2012

Kirstenbosch, paradijsje bij de Tafelberg


Kirstenbosch, paradijsje aan de voet van de Tafelberg
Reis als natuurliefhebber naar de Kaap en alles blijkt anders te zijn. Bloemen worden bestoven door vogels, gras is onkruid uit een vreemd land en golfballen groeien aan de struiken. Maar er is hoop! Ga naar Kirstenbosch en koester je in een ongekend mooi paradijs van honderden hectares aan de voet van de Tafelberg. Alles wat onbekend en vreemd is heeft hier een naambordje of anders loopt er wel iemand rond die je verder de weg kan wijzen.

Kirstenbosch is een botanische tuin en een natuurreservaat tegelijkertijd maar ook een plaats om te relaxen. Gazons zijn er om te picknicken en het restaurant is een fameuze eetgelegenheid. En dan is er natuurlijk de boekwinkel. Nergens is een zo compleet assortiment met literatuur over Zuid-Afrikaanse natuur te vinden.

Proteacea, Leucospermum tottum

Proteacea, Mimetes cucullatus

Proteacae, Protea cynaroides (Koningsprotea)

Voor mij is Kirstenbosch toch vooral een plaats om mijn plantenkennis weer eens op te frissen. In november is het nog te doen om te beginnen met de eerste twintig heidesoorten. Vanaf januari wordt het echter hopeloos, dan bloeien er honderden soorten, elke bergtop in de Kaap heeft zijn eigen soorten. Misschien nog interessanter zijn de fraaie leden van de Protea familie. Eenzaam achter gebleven na het opbreken van het supercontinent Gondwana proberen ze er het beste van te maken. Even op bezoek bij hun familieleden zit er niet meer in, deze zijn met de aardschol Australië naar het verre oosten gezeild. Velen hebben de bijtjes afgezworen en zoeken hun heil bij honingzuigers en suikervogels. Knallend geel en rood moet duidelijk maken dat de honingpot goed gevuld is.

Restionaceae, Elegia capensis

De oude Kaap kende tot voor de komst van herdersvolken en blanke schapenboeren geen gras. Buitengewoon bijzonder als je bedenkt dat vanaf het begin van het Tertiair dit de meest succesvolle plantenfamilie ooit is geworden. In plaats van gras groeit er "dakriet" zoals deze planten in het Afrikaans genoemd worden. Deze Restionaceae lijken nog het meest op russen of zeggen maar zijn toch anders. Soms met enorme bladschubben, soms met een kale stengel en altijd tweehuizig.

Kaapse Oehoe

Kaapse Oehoe, jong

Gordelhagedis

Kaapse Francolijn

"Angulate Tortoise"
In Kirstenbosch leeft echter veel meer. Amerikaanse grijze eekhoorntjes zijn er verwilderd tot groot genoegen van de Afrikaanse Oehoe. Gordelhagedissen lijken glimlachtend te zonnen op de tientallen rotsblokken. Een "Angulate Tortoise" sjokt wat over het gras na een overvloedige maaltijd. En Kaapse Francolijnen scharrelen als inheemse kippen door de tuinen.

In de volgende levering van deze serie blogs over Zuid-Afrika volgen we de hellingen van de Tafelberg naar het uiterste zuiden: Cape Point.


5 opmerkingen:

 1. Hoi Kees
  mooie opnamen's zijn het
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Kees,

  Tsjonge, dat ziet er prachtig uit.
  Hele fraaie opnamen van de bloemen.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, jullie hebben je natuurhart wel opgehaald daar.
  Wat een onvoorstelbare weelde aan planten en dieren.
  Mooie blog weer met bijzondere planten en dieren.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  dat ziet er gelikt uit zeg, en
  dan vooral de bloemen. Wat een prachtige zijn dat!
  ook een oehoe gezien dus en daar ben ik best een
  beetje jaloers op hihi.....
  Wast zal je genoten hebben zeg!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hola Kees,bonito viaje a un bonito pais y tambien muy bonitas fotos,,un saludo.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...