Doorgaan naar hoofdcontent

Lauwersmeer in Kerststemming

Lauwersmeer, Kerstlicht

26 december, tweede Kerstdag. Het is inmiddels ver na tienen en Nederland lijkt uitgestorven. Een prachtig moment om in alle rust te gaan genieten van Nationaal Park Lauwersmeer in Kerststemming.

Duindoorn, bessen als Kerstballen

Kroosvaren, altijd groen als een miniatuur Kerstboom in de sloot

De Kersttijd in het Lauwersmeer begint al vroeg in de herfst. Stekelige duindoorns versieren zich met bijna oplichtende oranje balletjes. De enige echte Kerstboom komt er niet voor maar pak de camera met macrolens eens. Dan blijkt plotseling dat er overal miniatuur Kerstboompjes te vinden zijn. Heel voorzichtig zijn kopje optillend, blozend van de decemberwind maar vol van levenbrengend groen. Azolla, of in gewoon Nederlands Kroosvaren, is net als de Kerstboom geen geboren Nederlander. Vanuit Noord-Amerika kwam dit kleine plantje in onze streken terecht. In de zomer vaak verborgen tussen het kroos maar juist in de Kersttijd opvallend aanwezig.

Kolgans, vrolijke snaterende slierten

In het Kerstverhaal spelen op meerdere momenten engelen een grote rol. In het Lauwersmeer zijn het Kolganzen die als blij zingende engelen in lange rijen langs het blauwe zwerk trekken. Geen lofliederen worden er gezongen maar wel vertellen ze elkaar over het goede leven in dit Nationaal Park.

Goudplevier, een levende Kerstversiering op de zwarte klei rond het Lauwersmeer
Zeespaghetti (Himanthalia elongata), Kerstcadeau op de Waddendijk

Het :Lauwersmeer lijkt in de winter omgeven door een alles omsluitend kostuum van zwarte klei. Op deze Kerstdag blijkt dat deze rand zich versierd heeft met gouden strepen die zich golvend door het landschap bewegen. Goudplevieren zorgen voor een unieke overgang van de rijke zilte natuur naar het strakke Friese akkerlandschap. Aan de noordkant wordt de hardstenen zilte rand versierd met Zeespaghetti, een bijzondere Kerstcadeau uit Engeland of Frankrijk. Het is een meterslang bruinwier wat zich met een paddenstoelvormige basis aan rotskusten vastklemt.

Kerst is overal te vinden als je er maar oog voor hebt, ook in het Lauwermeer.

Reacties

 1. Ohh al die goudplevieren, wat mooi.
  Het ziet er daar ook al ontzettend nat uit, net als overal.
  Mooie foto van de kolganzen, en wat grappig, duindoorn, die verwachtte ik daar niet.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een prachtige kerstblog van het Lauwersmeer Kees!
  Leuk hoe je op je eigen bekende wijze de planten en dieren
  duidt in de sfeer van de Tweede Kerstdag.
  En voor mij ook weer leerzaam natuurlijk want er komen weer
  allerlei zaken voorbij die ik nog niet kende.
  Ik hoop Kroosvaren en Zeespagetti te onthouden.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bonitas fotos de este lugar tan especial Kees,un saludo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  weer een bijzonder mooi blog met een varia aan platen.
  De Goudplevieren zagen wij toevallig laatst ook en het zijn prachtige vogels.
  Dat zonlicht op de eerste foto vind ik ook bijzonder mooi.
  Wat ik nog nooit had gezien was Zeespaghetti!!
  Dit is echt nieuw voor me.
  Weer wat geleerd dus.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi thema! zo bekijk je de natuur weer met heel andere ogen, prachtig.
  Fijne jaarwisseling en groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Nederland zoemt, deel 2

Eind april, Nederland kleurt geel van de Paardenbloemen. En dat betekent een feestmaal voor bijen en hommels. Zes pootjes bijna gestrekt, een dromerige blik in de duizenden facetoogjes en genieten maar. Bloemen zijn er blij mee want wat ze ook opeten, er blijft altijd voldoende stuifmeel over om bij een volgende Paardenbloem wat achter te laten voor de bevruchting. Voor de gevleugelde zoemers wordt de overdaad bijna te veel. Met een flinke dosis agressie storten ze zich op elke bloem. Voor een Akkerhommel is het formaat al voldoende om alle andere bijen te laten opvliegen. Iets kleinere soorten als de Viltvlekzandbij doen het wat minder subtiel. Met een plof laten ze zich op de bloem vallen, draaien een paar keer flink rond en hebben dan het rijk alleen.Ga eens zitten op een stoeprand naast een gazon met Paardenbloemen. Bij voorkeur lekker beschut en niet al te vaak gemaaid. Dan blijkt plotseling dat er veel meer gebeurd dan alleen maar schransen. Dames zandbijen proberen zo veel mo…

IJsland 2, vuur en ijs

IJsland is een land van enorme contrasten. In de zomer gaat de zon er niet onder terwijl hartje winter de duisternis maar enkele uren plaats maakt voor een schemerige dageraad. Nog spectaculairder is het contrast tussen vuur en ijs. Stinkende rook en oververhitte stoom schiet op allerlei plaatsen uit de grond, machtige vulkanen lijken in diepe slaap maar overal is te zien dat dit maar schijn is. Tegelijkertijd staat IJsland in het rijtje van drie grootste ijsvelden ter wereld.De aarde rust nooit in IJsland en dat voel je, ruik je, hoor je. Vanuit de Mid-Atlantische rug wordt IJsland letterlijk opengescheurd en steeds verder uitgerekt. Overal houden vulkanen even hun adem in om dan weer, totaal onverwacht, over te koken. Lava uitbrakend, as uitspuwend en steeds maar weer nieuwe grond toevoegend. Vooral aan de zuidkust is stilte altijd een aankondiging van de volgende ramp. Verborgen onder een enorme ijsmassa liggen enorme kraters die als getergde reuzen hun ijzige jas met stoom en ko…

Nachtvlinder ABC 2012

Nog even en het jaar 2012 is verleden tijd. Een goede gelegenheid om even terug te kijken op de 109 blog berichten die werden gepubliceerd. Van adders tot zeevogels, van sieralgen tot de "Gouden Rand van Groningen" passeerden  de revue.

Maar het meest populair waren toch berichten over nachtvlinders, bij elkaar opgeteld werden deze pagina's ruim 2000 keer bezocht. Mede dankzij de buitengewoon succesvolle Nachtvlinderestafette, georganiseerd door de Stichting Natuurkampeer-
terreinen, de Vlinderstichting en Natuurpresentaties, kon elke bijdrage over deze nachtelijke fladderaars rekenen op ongekende belangstelling.

Voor al mijn trouwe vlindervolgers sluit ik dan ook graag het jaar af met het "Nachtvlinder ABC 2012".


Avondrood, niet alleen beginnend met de eerste letter van het alfabet maar ook één van de mooiste Pijlstaartvlinders. Van de twee soorten Avondrood wordt de grote het meest gezien. Even algemeen zijn o.a. Lindepijlstaarten, Dennepijlstaart en Pauwoogpi…