Doorgaan naar hoofdcontent

Vogels in Limpopo en Mpumalanga

Senegal IJsvogel (Woodland Kingfisher), Kololo
Honderden soorten vogels komen er voor in Limpopo en Mpumalanga, het oosten en noorden van wat velen nog als Transvaal kennen. Hoog- en laagveld savanne, riviervalleien en gebergten, elk biotoop heeft zijn eigen sortiment. Waar moet je beginnen? De mooiste, de grootste of juist met de "little, brown jobs", de altijd vergeten kleine bruine pietjes?  Ik laat me deze keer leiden door beeld en geluid en kies voor de Senegal IJsvogel. vanaf het eerste ochtendgloren oorverdovend aanwezig in Kololo en Borakalalo Game Reserve,  

Dwergbijeneter, Old Joe's Kaia, Schoemanskloof

Breedbekscharrelaar, Mapungubwe National Park
Bijeneters, ijsvogels en scharrelaars zijn diamantjes voor elke vogelaar. Langs rivieren en in de savannes van dit gebied raak je niet uitgekeken. Klein als Malachiet ijsvogeltjes of Dwergbijeneters, wat groter als de knalpaarse Breedbekscharrelaar en de Vorkstaartscharrelaar. Wel even om denken dat ijsvoogels in Zuid-Afrika niet aan water gebonden zijn. De Senegal IJsvogel en de Grijskopijsvogel zijn echte savanne liefhebbers die vanaf een boomtak op o.a. mestkevers jagen.

Kaapse Gier, Marakele National Park

Grondneushoornvogel, Kruger National Park
Groot, imposant en bijna naargeestig glijdt een donkere schaduw over de rotsen. Opkijkend blijkt het een Kaapse Gier te zijn. Nog niet zo lang geleden een zeldzame verschijning maar nu weer met tientallen broedend op de rotstorens van Marakele National Park. Bijna even groot zijn de Grondneushoornvogels. Bizarre vogels die bijna te zwaar zijn om nog de lucht in te kunnen. Deze liep met zijn partner rond bij een nestholte aan de Olifantsrivier. 

Kuifbaardvogel, Kruger National Park
Zwarthalsbaardvogel, Old Joe's Kaia, Schoemanskloof
Baardvogels zijn Afrikaanse en Aziatische vogels die wel wat aan spechten doen denken maar er niet aan verwant zijn. Sommige horen thuis in Villa Kakelbont zoals de Kuifbaardvogel en de Zwarthalsbaardvogel. Broeden doen ze in boomholtes en hun voedsel bestaat vooral uit insecten en vruchten.

Bennet Specht, vrouwtje, Kruger National Park
"Echte" spechten zijn ook te vinden. Loop eens rond in de rustkampen van Kruger National Park. Zelfs midden overdag zijn er altijd wel een paar actief. Determinatie is niet eenvoudig, de Kardinaal- , de Bennet-, de Baard- en de Goudstaartspecht lijken allemaal op elkaar.

Heremietkoekoek ("Piet-My-Vrouw"), Borakalalo National Park

Diederik Koekoek, Mapungubwe National Park
Vanaf november komen tienduizenden Koekoeken aan in Zuid-Afrika. Overal klinkt het "Piet-My-Vrouw" van de Heremietkoekoek. Lijkt veel op onze Koekoek maar dan met een oranje veeg op de borst. Zo opvallend als ze roepen, zo moeilijk is het om ze te vinden. Doodstil zitten ze op een tak tussen het gebladerte en het enige wat beweegt is hun snavel. Veel opvallender is de groen gekleurde Diederik Koekoek, vernoemd naar zijn roep: Dee-Dee-Dee-Deederik".

Paradijsvliegenvanger, Kololo
Marico Honingzuiger, Kruger National Park
Tenslotte, vogelen in Zuid-Afrika is fantastisch en verrassend. Of het nu gaat om een nieuwsgierig kijkende Paradijsvliegenvanger of een opgewonden Marico Honingzuiger, je moet het eens beleefd hebben.
.
Ook eens vogelen in Zuid-Afrika? Outlook Safaris en Hamba Kahle Natuurreizen bieden maatwerk voor elke individuele vogelreis.

Reacties

  1. Oh, ik ben super jaloers, wat een geweldige foto's. Geniet ervan!
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  2. prachtige vogels heb je daar zeg! schitterend ook die specht zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Kees,

    wat een prachtige vogels hebben ze daar zeg!
    De kleuren zijn werkelijk prachtig.
    Wij hebben hier wel gekleurde vogels maar daar zie ik echt veel mooiere dan hier in ons kikkerlandje.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak