Doorgaan naar hoofdcontent

Kraaiencafé "The Birds"



Kraaiencafé "The Birds"
Van alle kanten rollen duistere wolken over Haren. Wat begint met een enkel stipje aan een wolkeloze hemel groeit uit tot een golvende zwarte deken die elke zonnestraal lijkt te verstikken. Eerst stil maar al snel begeleid door een angstaanjagend gekrijs uit de diepste hellekrochten.
In het digitale Harener Weekblad van 9 februari schreef ik dit bericht over de massale slaaptrek van kraaien. Elke dag komen ze terug, eerst tientallen, dan honderden en vervolgens duizenden zwart gevederde vogels. Dat ze de aandacht trekken blijkt wel uit een dringend verzoek van mijn gewaardeerde overbuurvrouw om er toch ook in mijn blog eens aandacht aan te geven.
Beleef het eens mee en klik op het plaatje voor een YouTube filmpje van dit spectaculaire fenomeen.
Miniatuur
YouTube filmpje "Kraaienslaaptrek Haren"

Velen zullen zich de bizarre film “The Birds” van Alfred Hitchcock (1963) herinneren. Melanie Daniels beleefd een angstig avontuur met een agressieve meeuw en wordt later aangevallen door letterlijk duizenden vogels. Vooral de pikzwarte kraaien maakten diepe indruk op de kijkers. In werkelijkheid zijn deze vogels alleen onvriendelijk als je wat te dicht bij hun broedplaatsen komt.
Roeken en kauwtjes dwarrelen door elkaar

Juist in de winterperiode kiezen allerlei vogels voor gezamenlijk slapen. Gezellig met soms duizenden in enkele bomen maar wel keurig op snavelafstand van elkaar. Uilen en marters krijgen zo geen kans om onverhoeds toe te slaan. Meeuwen en ganzen trekken aan het eind van elke dag in een rechte lijn naar open water en keren pas de volgende ochtend weer terug om voedsel te zoeken. Spreeuwen sluiten de dag af met een staaltje luchtacrobatiek alvorens in de bomen neer te strijken. Steeds grotere wolken lijken op commando rond te draaien, duikvluchten uit te voeren of verticaal op te stijgen.
Zweven en buitelen in het laatste daglicht
Terwijl sores rond het zwembad en een winkelcentrum al voldoende hoofdpijn geven wordt Harenn ook nog eens elke winterdag verduisterd door een bijna hemelse armada. Wat begint met enkele Kauwtjes zwelt rond zonsondergang aan tot een legioen van duizenden vogels. Van alle kanten komen zwart gevederde vliegers aangevlogen. Roeken en Kauwtjes zijn in de meerderheid, daartussen zwerven enkele Zwarte Kraaien. Doelgericht lijken de vogels zich te concentreren op één punt: de lijnwerkplaats Onnen. Af en toe duiken honderden vogels wat eerder naar beneden. Rusten even uit of praten even bij in de eiken en populieren langs de Spoorstraat en achter de Remmingaweg. Ondertussen zwelt ook het geluid tot bijna oorverdovende proporties aan. Zelfs binnenshuis dringen de vogelstemmen door. Slechts een kwartier later valt een diepe stilte in, het is donker, de kraaien zijn neergestreken.
Rust in het kraaiencafé "The Birds"
Als de eerste zonnestralen voorzichtig boven de horizon uitkomen begint het spektakel opnieuw. Uit het Scharlakenbos en de bomen rond de lijnwerkplaats vertrekken ongeregelde groepjes in grote haast naar hun ontbijt. Tijd om gezamenlijk wat rond te hangen is er niet, er moet gegeten worden. Binnen tien minuten zijn de duistere wolken over Oosterhaar vergeten en hebben we weer tien uur rust totdat de zwarte armada terug komt.
(de titel van dit blogbericht is ontsproten aan de creativiteit van enkele kinderen, zonen van een biologe uit Groningen)

Reacties

  1. Wat veel kraaien bij elkaar, dit heb ik nog nooit gezien. Iemand die echt bang is voor vogels zal dit niet fijn hebben gevonden.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een originele koptekst,heel leuk verzonnen,maar dat het een spektakel en een herrie is dat geloof ik maar wat zoeken ze bij die lijnwerkplaats is dat de lucht of restanten of gewoon de ideale plek?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zijn de vrijstaande bomen waar ze wat mee hebben. Soms trekken ze door naar het naastgelegen Scharlakenbos.

      Verwijderen
  3. Amazing. I have never seen this many crows in one place like that. Great job!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wel heel erg bijzonder is dit.
    Volgens mij zijn het bij de eerste foto kauwen en bij de onderste foto kraaien.
    je kan het niet echt goed zien.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hai Kees,

    Want een fantastisch gezicht is dat zeg. Dat zijn nou van die gebeurtenissen in de natuur die ik graag vastleg. Heel erg mooi gedaan.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Kees, wat een bizar fenomeen is dit. Goed om dit vast te leggen. Gedrag fotograferen is het leukste dat je kan doen. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Kees,
    Leuk dat je dit ook gefilmd hebt want het imposante van de zwerm en het geluid zijn in foto's moeilijk te vatten.Inderdaad een leuke titel.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi, Kees,
    Heerlijke herrie makers, dat zijn het.
    Ze hebben het ook even geprobeerd op de Eshof, maar vonden de lijnwerkplaats gelukkig een betere stek.
    Leuk zo'n filmpje erbij.
    Groet,
    Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hola Kees,interesante entrada de la migración de las grallas,me ha gustado especialmente el video,,un saludo

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit is toch wel heel bijzonder Kees, wat een enorme hoeveelheid.
    Ik zie ook wel eens groepen kraaien, maaar niet zo massaal als bij jou.
    Het filmpje is een heel mooie toevoeging aan dit interessante blog.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuke titel! maar vind het op de laatste foto toch best druk hoor in het café ;-)
    groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooi om te zien Kees, maar kan mij voorstellen dat je van al dat lawaai wel eens genoeg krijgt. Mooi filmpje ook.
    Gr. Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Kees,

    wat een mooi en bijzonder filmpje.
    Hier zijn ook wel eens hele grote groepen, maar
    dit op je filmpje zijn er wel heel veel!
    Prachtig om te zien.
    Doet me denken aan de film "Birds" van
    Alfred Hitchcock hihi...

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Geweldig om te zien!! In Leeuwarden zit ook een roekenkolonie; als ik na mijn werk op de bus sta te wachten vliegen ze vaak ook zo mooi over me heen. Met kauwtjes er tussen. Dan moet ik echt oppassen dat ik de bus niet mis omdat ik steeds omhoog sta te kijken, haha. Maar de Harense groep is nog veel groter dan daar!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak