Doorgaan naar hoofdcontent

Natuur in blijde verwachting

Haren, winterse zonsopkomst
Half februari. Terwijl de winter zijn tanden zet in het laatste ijs is het prille voorjaar nabij. Onderhuids begint het te bruisen, de natuur is in blijde verwachting van wat komen gaat.
Berk, katjes

Berkenkatjes worden bevrijd uit een mantel van ijs. Diep gevroren hebben ze afgewacht tot het moment dat het tijd werd om uit te groeien. Pollenkorrels beginnen te rijpen, schubben groeien uit, een druipneus aan de punt van het katje.

Winterakoniet

Krokus
 Laag bij de grond strijden Winterakoniet, Sneeuwklokje en Krokus om de eer van de eerste bloemen terwijl hun mantel van sneeuw nog nauwelijks gesmolten is. In stilte hebben ze afgelopen maanden hun jaarlijkse krachttoer voorbereid. Nu is het nog een kwestie van celstrekking en het aanmaken van voldoende kleurstoffen om straks de eerste insecten de weg te kunnen wijzen.

Pimpelmees
Ondertussen wordt de aandacht afgeleid door een zacht gejodel. Kool- en pimpelmees bladeren door hun gezangenboek en proberen nieuwe strofes uit. Nog even en er moet uit volle borst gezongen worden. Voor een vast stelletje is dat allemaal niet zo nodig, zij heeft in de afgelopen winter al een prachtig blauw getekende stoere knaap gevonden. Samen hebben ze hun keus laten vallen op een mooie woning waar straks hun kroost geboren zal worden.

Sijsje, man
Sijsje, man

Sijsje, baltsend mannetje en vrouwtje
Sijsje, mannetje voert  vrouwtje
 Maar het grootste kabaal komt uit enkele elzenbomen. Sijsjes proberen zich vol te proppen terwijl er gezongen en gebaltst wordt. Zwart gekapte heren sloven zich uit voor de gestreepte dames. De winnaar mag de mooiste freule een pittig zaadje aanbieden. Voor hun is het er op of er onder. Ze voelen de temperatuur omhoog gaan en zien de zon steeds hoger komen. Er moet gegeten worden voor een lange reis. Daarna is het direct broeden en jongen groot brengen voordat de volgende Scandinavische winter in augustus weer in zal vallen.

Het voorjaar komt steeds dichterbij, de natuur staat er klaar voor.

Reacties

  1. Laat maar komen die lente, ik ben er ook klaar voor.
    Fijne blog!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is toch wel een ode aan de lente.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het met Angelika eens...laat maar komen die lente!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De eerste Lenteklokjes ( Leucojum vernum ) ,
    Boeren crocussen ( Crocus tommasinianus )
    en de eerste Narcis ( Narcissus pallidiflorus )
    beginnen te bloeien hier in Normandie

    Roland

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha die Roland, wat goed van je te horen! Herinneringen aan de Hortus tuinbeurs komt weer boven maar ook in onze tuin zijn er veel planten die herinneren aan Bollen Roland van de Gentiaan.

      Verwijderen
  5. Mooie serie heb je gemaakt Kees.
    Voor mij springt de krokus met druppels er uit, die vind ik echt geweldig.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige serie voorjaarsbodes Kees.
    Ook hier heb ik al een paar keer de sijsjes in de elzen gespot.Mooie foto's van de winterakoniet (ken ik nog niet) en de crocus.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Al weer zo'n heerlijke lenteserie. Ik vind de Crocus ook de mooiste uit deze serie. Groet, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja er komen steeds meer lentebodes en ik moet zeggen dat ik ook steeds
    meer zin krijg in die lente...
    En mooi al dat vogelgezang dat al weer begint te klinken, kan ik fiijn
    weer mee aan het oefenen om het te herkennen.
    Prachtige opnamen laat je hier zien waarbij de balts van de Sijsjes mij
    het meest aanspreekt, wat knap vastgelegd, heel mooi.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het voorjaar zit inderdaad in de lucht, je voelt het, hoort het en ziet het, en deze fraai serie bevestigt dat nog eens fijntjes, mooi hoor!
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi, Kees,
    Het is duidelijk, ook op andere blogs net als op die van jou en die van mij, er is een hartstochtelijk verlangen naar de lentefee!!
    Groet,
    Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Kees,

    het voorjaar komt inderdaad beetje bij beetje naar ons toe :-)
    Ik zag dat jij zowaar al een krokus boven de grond had en wat voor een!
    heel mooi vastgelegd. ook je Winterakoniet vind ik super zo tegen de sneeuw.
    ik zie ook sijsjes en nu weet ik ook welk vogeltje ik 2 weken terug heb gefotografeerd :-)

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Prachtige serie van de naderende lente Kees, mooi om te zien en te lezen.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak