Doorgaan naar hoofdcontent

Nachtvlinders actief

Zeegse, excellent vlinderbiotoop
Na een valse start begin maart is het dan eindelijk zo ver: afgelopen weekend is het Nachtvlinderjaar 2013 vol uit de startblokken gekomen. Vlinders en vlinderaars komen uit hun holen. Vliegend, lopend of kruipend, iedereen heeft het voorjaar in z'n bol.
Grote voorjaarsspanner (Agriopis marginaria)
Groot voordeel voor vlinderkijkers is dat het jaar altijd begint met allerlei soorten die ook overdag gemakkelijk te spotten zijn. Rustend op een boomstam of onrustig fladderend tussen de struiken. Na maandenlang verstard in een pop gelegen te hebben mag er eindelijk gevlogen worden. Soms gaat dat mis en belandt een Grote Voorjaarsspanner in een spiegelend heideven. Als er dan geen redding van een passerende vlinderliefhebber is rest er niets dan een vroege verdrinkingsdood. Gaat alles goed dan kan er 's avonds gezocht worden naar een ongevleugelde en heerlijk geurende dame. Zij heeft niets anders te doen dan rustig afwachten op heren bezoek, dan nog even eitjes afzetten en vertrekken naar de "Eeuwige Vlindertuin".

Oranje Berkenspanner, Archiearis parthenias

Het nieuwe jaar begon voor mij extra goed. Na jaren op geschikte plaatsen zoeken lukte het eindelijk om de Oranje Berkenspanner te betrappen bij zijn patrouille vlucht. In de vroege ochtend vaak hoog in de bomen aanwezig maar 's middags afzakkend naar lagere regionen. Op zoek naar een slokje water of gewoon even opvallend fladderen. Langs het fietspad van Zeegse naar Oudemolen (Drenthe) waren er zelfs drie heren aanwezig. Keurig op ongeveer honderd meter tussen elke vliegplaats zodat het duidelijk was wie waar de baas was. Omdat het leven voor deze bijzonder mooie, bruin-oranje vlinders maar kort is bleek het fotograferen een bijzondere uitdaging. Soms leek het te komen tot een perfecte landing maar dan werd toch weer gekozen voor een snelle doorstart. Uiteindelijk lukte het toch om één redelijke foto te maken. Zelfs de wat getande antennes van deze heer zijn nog zichtbaar.

Voorjaarsbladroller, Tortricodes alternella

Als dennenzaadjes zo klein dwarrelen ondertussen verschillende Voorjaarsbladrollers over het pad. Ook zij zijn als rupsje hun leven begonnen op de overal aanwezige berken. Hun eerste vlucht lijkt wat minder doel gericht en zeker wat trager dan de snelle Berkenspanners. Rusteloos fladderen ze over het zandpad, gaan even zitten op een dood blaadje en vertrekken dan weer. Eten doen ze niet en alles draait om het vinden van een geschikte partner. Even eitjes afzetten bij straks uitlopende knoppen en dan is weer gebeurd. Het leven als vlinder is maar een kortstondig genoegen.

Kleine voorjaarsspanner, Agriopis leucophaearia

Voorjaarsspanner, Apocheima hispidaria
Kleine voorjaarsuil, Orthosia cruda

Er kan nu ook gezocht worden naar Kleine voorjaarssspanners en Voorjaarsspanners. Rustend op eikenbomen of soms te vinden als verzameling vleugeltjes op plaatsen waar mezen een feestmaal aangericht hebben. Voor uilen moet er wat meer werk gedaan worden. Zij laten zich overdag niet zo gemakkelijk vinden maar komen 's avonds wel uitstekend op licht. Vooral de Kleine Voorjaarsuil zal de komende weken massaal op de vleugels gaan.

Nachtvlinderjaar 2013 is nu echt gestart. Ook eens kennismaken? Dat kan op 37 locaties langs de route van de Nachtvlinderestafette. Van Wad tot Vaals en van 29 april tot 12 augustus is iedereen van harte welkom op 37 natuurkampeerterreinen. Kijk eens op de websites van de Vlinderstichting, de Stichting NatuurkampeerterreinenNatuurpresentaties  of Facebook voor meer informatie.



Reacties

  1. wat heerlijk leerzaam weer(voor mij althans zeker)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto's Kees en leerzaam verhaal.
    Nog even en dan komen de gewone vlinders ook weer.
    De lente is nu echt begonnen.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessant blog, ik let eigenlijk nooit zo op nachtvlinders. Maar ze zien er prachtig uit op je foto's. Zeker wat aandacht waard!
    Groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Onopvallend, ik zal maar zeggen voor de meer oplettende kijker in de natuur. Maar wel erg mooi. Ik hoop ze binnenkort ook weer even te zien (en te fotograferen).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een leerzaam blog Kees, van een prachtige vaak wat verborgen wereld.
    Prachtige vlindertjes zitten er bij en de moeite waard om daar aandacht
    aan te besteden.
    Proficiat met je Oranje Berkenspanner, een mooien vondst en een toch
    alleszins toonbare foto.
    Leuk dat de nachtvlindermaraton weer begint, hopelijk wordt het
    net zo'n succes als vorig jaar
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inderdaad weer een heel leerzaam blog Kees.
    Hier was of is volgende week ook een nachtvlinder excursie
    met het ivn in het Streekbos.
    Jij laat weer een aantal hele mooie foto's zien.
    De dagvlinders zijn mooi gekleurd maar bij de
    nachtvlinders zitten er ook beauty's tussen.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. mooie en leerzame blog Kees!
    helaas een ondergewaardeerde groep. prachtig weergegeven.
    ook ik heb de oranje berkenspanner gespot, super! en ik begrijp nu ook de verwarring met een kleine vuurvlinder, want ze lijkt er vliegend sprekend op.
    een goede nachtvlinderestafette gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak