maandag 19 augustus 2013

Ballooërveld in feeststemming

Ballooërveld

Na weken van minimale blog activiteiten eindelijk weer tijd voor een geïllustreerde impressie van, in dit geval, Drentse, topnatuur. Augustus is over de helft en dat betekent genieten van bloeiende heide en dieren die daar juist nu te vinden zijn. Inspirerend voorbeeld is het Ballooërveld, gelegen op een schiereiland van potklei en keileem tussen Loonerdiep en Rolderdiep in het Nationaal Park en Landschap Drentsche Aa.

Kleine vos, Ballooërveld

Kleine vuurvlinder, Ballooërveld

Heideviltbij, parasiet op Heidezijdebij, Ballooërveld
Ondanks de grijze lucht op zaterdagmorgen zoemt en gonst het op de heide. Vooral in de beschut gelegen tankgrachten is het een drukte van belang. Gamma-uilen scheren van plant naar plant. Kleine vossen, Kleine vuurvlinders en Hooibeestjes wapperen als oranje vlaggetjes boven de vegetatie. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen voor de muzikale noot. Allen hebben maar één ding in hun kop: zoveel mogelijk nectar verzamelen. Soms als eigen voedsel, vaak voor het toekomstige geslacht.


Paardenbijter, Ballooërveld

Blauwe glazenmaker, Ballooërveld

Tijgerspin, Ballooërveld


Waar veel leven is zijn ook roofdieren prominent aanwezig. Bruinrode heidelibellen, Blauwe glazenmakers en Paardenbijters maken jacht op alles wat in hun bekje past. Van vlinder tot vlieg verdwijnt met gezwinde spoed naar binnen. Tijgerspinnen zijn veel minder opvallend maar daarom niet minder dodelijk. Zij wachten op langs springende sprinkhanen. De poten gestrekt om bij de minste beroering van het ladderweb toe te slaan.

Distelgalboorvlieg, Ballooërveld

Eurygaster maura, een schildwants, Ballooërveld
Op de heide moet je eigenlijk niet rondlopen, kruipen is veel leuker. Dan vallen ook de kleinste diertjes of natuurverschijnselen op. Langs het fietspad stonden enkele akkerdistels en dat betekent zoeken naar sporen van de Distelgalboorvlieg. Een prachtig bont vliegje die zijn leven begint in een distelstengel. Vlakbij loopt een zeldzame schildwants rond. Eurygaster maura komt alleen voor op warme, zandige plaatsen en daar is een heideveld ideaal voor.

Ga ook eens genieten van de bloeiende heide. Het kan nog tot eind augustus.

7 opmerkingen:

 1. wat een heerlijke mooie maar vooral ook leerzame serie weer ,ik zal je advies zeker ter harte nemen dat is na het zien van deze blog niet moeilijk meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,

  Gisteren nog op de Merskenheide geweest maar jij ziet toch veel meer als ik. Ieder zijn vak zullen we maar denken. Zal de volgende keer weer eens beter opletten (eeuwig voornemen).

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmmm ik ruik de hei! Heb er zelf de laatste dagen alleen maar gewandeld en gefietst, en het wordt idd tijd om er te gaan kruipen, want al deze leuke beestjes heb ik dus niet gezien. Mooie blogserie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super, ik moet er ook snel heen, en ga je tip opvolgen: kruipen! Mooie foto's. Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi om weer eens een blog van jouw hand te zien en te lezen.
  Een mooi kijk- en leesblog heb je gemaakt, inderdaad begint de hei
  nu steeds mooier te worden en het is altijd boeiend om te zien en
  te lezen wat jij in de natuurgebieden allemaal tegenkomt.
  Een interessante blog met prachtige foto's.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat staat de hei prachtig in bloei. En wat een mooie foto's van de insekten, vooral de blauwe glazenmaker is een beauty. De tijgerspin staat nog op mijn wensenlijstje, komt die op ieder heidegebied voor? Ik ga komende week de Westerheide bekijken en hoop dat ook daar wat macrofoto's te kunnen maken.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja het is nu echt weer tijd voor de heide. Hij bloeit nu weer uitbundig. Prachtige foto's van de libellen. Wantsen zijn er in veel variaties, deze is wel uniek dus. Leuk.
  groeten, gonnie

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...