Doorgaan naar hoofdcontent

Vermaak met vuilnisbak en afvalkunst – Namibië 6 april 2011

Kaapse Zwaluw, Hardap
Een vuilnisbak als loge plaats voor Kaapse Zwaluwen zorgt voor een bijzondere start van deze dag. Kwetterend rondvliegend duiken ze in de mooiste modderplas en keren dan weer snel terug naar hun bak. Bijna trots draaien ze hun snavel vol bagger alle kanten op. Binnensmonds pruttelend vertellen ze aan hun partner dat er weer tichelsteen aan hun huis toegevoegd kan worden. Vervolgens duiken ze door een spleet in een schuurtje om daar hun bouwwerk voor de toekomst verder te voltooien.
Gele mangoest, Hardap, Namibië

Als afscheid van Hardap krijgen we nog een show van een Gele Mangoest aangeboden. Met de gehele familie hadden ze net het ontbijt achter de scheurkiesjes en staken voor ons de weg over. Twee Hollanders in een Zuid-Afrikaanse camper hadden ze echter nog nooit gezien. Als een nieuwsgierige hond ging de dapperste ons uitgebreid bestuderen. Zittend, liggend en snuffelend werd elke indruk opgezogen.


Ruim tweehonderd kilometer zuidelijker wacht ons een ander vermaak. Het noordelijkste kokerbomenwoud van Namibië ligt op het terrein van de Garas farm. Om er te komen volg je vanaf de snelweg naar Keetmanshoop een door kunst omzoomd zandpad. Onderdelen van oude fietsen, oud ijzer en zelfs bierdoppen zijn verwerkt tot de meest bizarre figuren.

Kokerbomenwoud, Gariganus, Namibië


Wachters, werkers en luiwammesen zijn herkenbaar. Deze blikken garde bewaakt een bijzonder fraai gebied. Blokkenvelden begroeid met tientallen majestueuze kokerbomen (Aloe dichotoma) laten je beseffen dat het maar goed is dat de diafilm verleden tijd is. Meerdere rolletjes waren onvoldoende geweest om alle impressies te verwerken.

Kokerbomenwoud, Gariganus, Namibië
Het bekendste Kokerbomenwoud ligt echter noordoostelijk van Keetmanshoop. Het Quiver Tree Forest biedt mogelijkheid om direct naast honderden reusachtige Aloë's te kamperen. Machtig tekenen deze bejaarde reuzen zich af tegen de avondhemel. Kaarsrecht, een bladerkroon in de top en soms met een halve hooiberg getooid. Deze enorme nesten bieden broedgelegenheid aan honderden Republikeinwevers (Sociable Weavers). 

Reacties

  1. In onze opslag voor oud ijzer in Amsterdam komen regelmatig kunstenaars om restmateriaal aan te schaffen voor hun werken. Ben altijd benieuwd naar het eindresultaat. Maar dit ziet er ook indrukwekkend uit.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak