|
Gele Tijger, rups |
Op donderdagmiddag 1 september werd op de Remmingaweg in Haren een tijgerjong aangetroffen. Verscholen onder een struik, diep weggedoken in haar pels en een beetje verontwaardigd dat ze gestoord werd op deze eerste dag van de meteorologische herfst. Stil liet ze zich benaderen door de heer Koot, haar ouders hadden haar al eerder in de steek gelaten en ze wist niet hoe het nu verder zou gaan als eenzaam Tijgertje in deze groene parel.
|
Kop Gele tijger |
Dichterbij gekomen bleek het niet om een Tijger uit een circus of het Noorderdierenpark te gaan. Het was een rups van de Gele Tijger, een Beervlinder. Als volwassen vlinder vaak gezien in de tuinen van de Remmingaweg maar nu is gebleken dat de tuinen voldoende voedsel bieden voor hun kroost. Een genereus aangeboden blad van een Hosta werd in dank aanvaard maar op haar menu staan allerlei soorten wilde en gekweekte planten. Niet als Koolwitjes of Kooluilen in grote getale aanwezig en een spoor van ontbladering achterlaten maar als eenzaam rupsje hier en daar een hapje nemend.
|
Gele Tijger |
Beren zijn nachtvlinders. De bekendste beer is de rood-zwarte Sint-Jacobsvlinder met haar zebrarupsjes op Jacobskruiskruid. Als rups zijn ze gemakkelijk te herkennen aan hun haren die als wijd uitstaande penselen in bosjes ingeplant staan. Met de haren beschermen ze zich tegen vraat maar meer kunnen ze er niet mee. Ze raken niet los en irriteren ook niet. Het tijgerwelpje van de Remmingaweg zal zich deze maand verstoppen in de grond voor een verpopping. In mei volgend jaar vliegt ze uit en komt ze misschien weer eens af op een lamp of een raam.
Wij hebben er ook een in de tuin. Bedankt voor het plaatsen van dit leuke bericht! Dankzij u weten we welke vlinders we kunnen verwachten in mei.
BeantwoordenVerwijderen