Doorgaan naar hoofdcontent

Nachtvlinderestafette 2012, een terugblik

Grote Hageheld (Landgoed de Hoevens, Alphen)
Beleef de Nacht! Dat was wat de Stichting Natuurkampeerterreinen in gedachten hadden toen ze het jaarthema 2012 kozen. Sterren, uilen, stilte, duister en natuurlijk ook vlinders bieden verrassende mogelijkheden. Samen met de Vlinderstichting en Natuurpresentaties werd een "Nachtvlinderestafette"  opgezet. Eerst langs twaalf natuurcampings maar onderweg haakten nog eens vier bijzondere locaties aan. Op 29 juli werd een eerste impressie gepubliceerd maar hoe ging het verder tijdens deze trektocht van de "Vlindertroubadour"?

Geconcentreerde aandacht voor de Nachtvlinderestafette (Ottermeerhoeve, Wouwse Plantage)

Van Wad tot Belgische grens, honderden kilometers kriskras door ons land. Elke middag weer een nieuwe camping, tentje opbouwen of geleende caravan inrichten. De beamer opgesteld in een ondergrondse fietsenkelder of een professionele zaal, het nachtvlinderlaken gepoot in bos of veld. Meer dan zeshonderd bezoekers kozen voor één of zelfs meerdere locaties. En altijd weer verbaasde blikken als blijkt dat "grauwe motten" niet bestaan. Juweeltjes die als verstild uit het nachtelijk duister te voorschijn komen, even zitten en soms weer vertrekken. Maar ook vlinders die bereid zijn om steeds maar weer geduldig te poseren op een vingertop of grasspriet.

Bruine Granietuil, Harskamperdennen (Kootwijk) 
Hoewel het ging om pure natuurbeleving was iedereen nieuwsgierig naar de zeldzaamste en de grootste vlinder. Uiteindelijk kreeg Camping Harskamperdennen (Kootwijk, Gld), de laatste stopplaats, de eer om de meest bijzondere soort te ontvangen. Twee Bruine Granietuilen vielen bijna letterlijk uit de lucht.

Populierenpijlstaart (Ottermeerhoeve, Wouwse Plantage)

Voor de grootste vlinder eindigden Landgoed De Hoevens (Alphen, NB) en Camping Ottermeerhoeve (Wouwse Plantage, NB) op een gedeelde eerste plaats. In het beukenbos van Alphen kwam een wat geagiteerde dame Grote Hageheld kennis maken met al die fel verlichte mensen. Na enige overredingskracht besloot ze achter het laken maar te wachten op rustiger tijden. De tweede "reus" bleek zich op te houden in een party tent op de Ottermeerhoeve. De Populierenpijlstaart liet alle aandacht maar gelaten over zich heen gaan. Net iets kleiner waren de Grote Beervlinder (Camping De Meene, Buurse) en de Dennenpijlstaarten (Camping Harskamperdennen en Camping De Meenthe, Noordwolde).

Dennenpijlstaart (De Meenthe, Noordwolde)
Voor Ecotouristfarm De Biezen (Aarle-Rixtel) was het al de derde keer dat er aandacht gegeven werd aan nachtvlinders. Maar zelfs met twee nachten lukte het niet om daar het Groot Avondrood te verleiden om zich te laten zien.

Grote Beer (De Meene, Buurse)

De Nachtvlinderestafette 2012 zit er op, de lampen zijn gedoofd, het laken opgevouwen en de kleine verhuiswagen staat weer thuis. Wat blijft is de herinnering, de inspiratie en de motivatie om eens anders de nacht met vlinders te beleven.

Nieuwsgierig naar de campings die meegedaan hebben? Hier is de lijst: It Dreamlân (Kollumerpomp, Fr); De Meenthe (Noordwolde,Fr); De Meene (Buurse, Ov); De Rietkraag (Lemelerveld, Ov); 't Scharvelt (Haarlo, Gld); Harskamperdennen (Kootwijk, Gld); De Haverkamp (Voorst, Gld); De Grutto (Schipluiden-Delft, ZH); Eco-Touristfarm De Biezen (Aarle-Rixtel, NB); Landgoed de Hoevens (Alphen, NB); Landgoed de Barendonk (Beers, NB); De Duiventoren (Dorst, NB); Slapen tussen de Schapen (Mill, NB); Morgenrood (Oisterwijk); Eickenhorst (Sint-Oedenrode, NB) en Ottermeerhoeve (Wouwse Plantage, NB).



Reacties

  1. HOI kees
    mooie vlinders ja, die zie je niet overdag.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mooie impressie in woord en beeld van deze bijzondere
    nachtvlinderestafette.
    En wat zijn nachtvlinders toch vaak verrassend mooi.
    Leuk dat je veel mensen op deze wijze kennis hebt laten
    maken met de vaak verborgen wereld van de nachtvlinders.
    En mooi dat wij als bloggers er op deze wijze ook nog even
    van mee kunnen genieten.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat zijn er toch een prachtige nachtvlinders Kees!
    Ik zei in een eerder blog al dat ik vroeger alles onder een "mot' schaarde,
    maar gaandeweg heb ik geleerd hoe mooi de natuur is en wat voor mooie
    wezentjes er leven zowel op de dag als in de nacht :-)
    Heel mooi met bruikbare informatie.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Kees,

    Het was een mooie Avond in Oisterwijk!
    Nog bedankt hiervoor!
    Het is zeker voor herhaling vatbaar zo'n Estafette!

    Gr.

    Joost Verhoeven

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een schitterend initiatief Kees! Als het dichterbij was geweest was ik zeker even langsgekomen :) Volgend jaar weer?
    groetjes, Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
  6. prachtig zeg. zo zie je soorten die je anders niet snel tegenkomt!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtig! Ik kwam deze blog per toeval tegen, maar echt super.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak