Doorgaan naar hoofdcontent

Vlinderparadijs in Havelte


Bijna iedereen kent de Vlindertuin van de Emmer dierentuin maar wie is wel eens in Vlinderparadijs Papiliorama   geweest? Een oase van rust in de toeristische drukte rond het Drentse Havelte waar het elke dag van het jaar goed toeven is. Binnen ruimte voor tropische vlinders, van buiten ingepakt in een zomerse bloementuin voor onze Nederlandse vliegende juweeltjes.
Vlinderparadijs Papiliorama, verborgen in een zomerse bloemenmantel

Oerwoud in Havelte, Vlindertuin Papiliorama

Kapmessen kunnen thuis blijven, de route is vrij van obstakels

Een regenwoud in het klein zonder alle mindere "genoegens" die bij een bezoek aan deze prachtige gebieden gratis meegeleverd worden. Geen bloedzuigers, geen muggen, geen dagelijkse plensbuien. Maar wel een overvloed aan bloeiende struiken en bomen rond een vriendelijk beekje wat uitgenodigd om wat langer te verpozen. Even zitten, de ogen dicht, ingepakt in een warme deken. Op vlindervleugels wegzweven uit de dagelijkse drukte.

Idea leuconoe, Vlinderparadijs Papiliorama
Papilio anchisiades, Vlinderparadijs Papiliorama

En dan de ogen weer open. Laat je overweldigen door de kleurenpracht van grotere en kleinere vlinders. Het strakke zwart-witte kostuum van Idea, de wat adelijk overkomende tooi van de grotere Papilio's of het opflitsende blauw van de grote bananensnoepers, de Kaligo's.

File:Dryas julia-02 (xndr).jpg
Oranje passiebloemvlinder, Vlindertuin Emmen (foto S. v.d. Molen)

Wat vooral opvalt in Havelte is de bijzondere keus die Erik Hendriks als stichter van het Vlinderparadijs heeft gemaakt. Niet een overvloed aan Passiebloemvlinders die je in de andere vlindertuinen tegenkomt. Wel mooi in hun rood, zwart of fel oranje maar al snel verlang je naar wat anders. En dat zie je in Havelte.

Anartia amathea, Vlinderparadijs Papiliorama

Colubura dirce, Vlinderparadijs Papiliorama

Anartia bijvoorbeeld. Felrood, afgezet met zwart en bezaaid met witte parels. Of Colubara, eens een andere bananensnoeper met een landkaart van mysterieuze lijnen op de achterkant van zijn vleugels.

Vlinderparadijs Papiliorama, nu nog bescheiden overzichtelijk. Vanaf volgend jaar uitgebreid met andere, bizarre en soms gewone zespotige verrassingen. Maar pas op, als je er eens geweest bent wil je zeker weer terugkomen.

Reacties

  1. Hallo Kees,

    Leuke tip voor als we eens in de buurt komen.
    Prachtige vlinders en je hebt ze er mooi op staan.
    Ik kwam er achter dat je een tijdje geleden bij ons in het dorp (aarle rixtel) een lezing en wat wandelingen georganiseerd had.
    Heb er helaas niet bij kunnen zijn wat ik erg jammer vind.
    Wie weet kom je in de toekomst nog eens in de buurt.

    groet,
    Marcel van de Kerkhof

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Marcel, ik kom al drie jaar op Eco-Touristfarm De Biezen, Aarle-Rixtel, voor natuuractiviteiten (met name nachtvlinders), voor 2013 staat het weekend van 2 en 3 augustus reeds op de agenda. Tot ziens op deze mooie plek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Kees,
    Mooie vlindersoorten. Even op vakantie in eigen streek. Ik denk dat ik de eerste soort (Idea)deze zomer in Indonesie gezien heb. Mooie foto's ook.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk dat je aandacht geeft aan deze mooie vlindertuin.
    Je hebt er een leuke blog van gemaakt en ik krijg er zo zin in
    om er ook gauw eens weer te kijken.
    Prima plekje om in alle rust te kunnen genieten en fotograferen.
    En leuk dat er uitbreiding komt met andere insecten.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Kees,

    Mooi verslag over Kardinge. Geweldige foto's en leerzame tekst erbij. Nog bedankt voor je reactie op ons verslag over Hongarije. Binnenkort meer (foto's).
    Allerbeste groeten uit Den Haag,
    André en Muriel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Trouwens, het was er geen goed vlinderjaar, is Hongarije een fantastisch land om te vlinderen. Met Rob de Jong, de eigenaar van Farm Lator, veel nieuwe soorten gezien.
    Nogmaals, groeten uit Dem Haag,
    André en Murie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat ziet er uit als een heerlijk paradijsje, je weet het ook erg aantrekkelijk te beschrijven, complimenten.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak