Doorgaan naar hoofdcontent

Waterleven in Haren

Als slot van een drieluik over waterleven een duik in de Harense vijvers en sloten. Dicht gegroeid met kranswieren of krabbenscheer, daartussen een kraamkamer met amfibieën, waterwantsen en tuimelaars. Soms groot en spectaculair maar vaak ook minuscuul klein en nauwelijks te zien.

Groene kikker, larve met reeds volgroeide poten

Kleine watersalamander, larve

Een dichte massa van opgroeiende kikkervisjes krioelt door het water. Sommige met twee achterpootjes, anderen al met vier pootjes maar nog wel een staart. Nu nog vegetariër maar zodra de staart er af gaat worden ze geduchte slokops van alles wat maar kruipt en in hun bekje past. Af en toe schiet er een slanke "dame" langs, bevallig bewegend in plaats van het lompe gedraai van de moddervette kikkervisjes. Jonge Kleine Watersalamanders! Helemaal compleet met poten en een staart maar nog wel voorzien van rood doorbloede uitwendige kieuwen.



Posthorenslak (Planorbis corneus)
Hoornschaal (Sphaerium sp., links) en Erwtenmossel (Pisidium sp., rechts)

Zwanenmossel (Anodonta cygnea), de voet iets uitstekend


Hoe anders is het leven van een slak. Rustig en bedaard bekijken ze hun leefwereld. Voor de posthoornslakken is het af en toe wat grazen en dan weer lucht happen of gewoon wat drijven. Diepslakjes en Riviermoerasslakken kunnen onder water blijven rondkruipen, zij hebben kieuwen voor hun zuurstofvoorziening.  Kleine Erwtenmosseltjes of reusachtige Zwanenmossels doen het nog rustiger. Lekker op de modder blijven liggen en voedselrijk water zeven om aan de dagelijkse boterham te komen. Lucht happen is voor hun niet nodig, zij hebben kieuwen die zuurstof uit het water kunnen opnemen.

Tuimelaar, Cybister lateralimarginalis
Geelgerande waterkever (Dytiscus marginalis), mannetje met twee hechtschijfjes aan de voorpoten
Spinnende watertor, met 4,5 cm de grootste waterkever

Hygrotus inaequalis, slechts 4 millimeter groot

Grote kevers en kleine kevers zijn er ruim aanwezig. De Tuimelaar bijvoorbeeld. Net zo roofzuchtig als de Geelgerande maar meteen te onderscheiden doordat het halsschild geen gele rand aan de achterzijde heeft. Ook is de achtervoet voorzien van slechts één klauwtje in plaats van twee.

Platte waterwants (Ilycoris cimicoides)


Bootsmannetje (Rugzwemmer)


Waterwantsen zijn er in allerlei formaten. De kleine, plantenetende Sigara's (zwemwantsen) worden bejaagd door de snelle Platte Waterwantsen. Bootsmannetjes op hun beurt vangen alles wat voor hun vangsnuit langs zwemt.


Keizerslibel,  larve

Waterjuffer larve


Op de bodem leven larven van libellen en waterjuffers. De eerste met slechts drie korte uitsteeksels aan het achterlijf terwijl de waterjuffer larven drie platte uitwendige kieuwen achter zich aan slepen.

Waterleven, verbazend boeiend.

Reacties

  1. Tjonge Kees, wat een prachtig blog.
    Bijna allemaal onbekende voor mij, want ik kijk niet zo naar het kleine leven in/onder water.
    Heel fraai.

    René

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je zo uitgebreid aandacht besteedt aan het waterleven.
    Toch een facet van de natuur waar ik nog veel te weinig van weet.
    Dankzij jouw interessante informatie en de prachtige foto's steek ik
    hier heel wat op.
    Mooi ook de larven van de libel en de juffer.
    Een serie waterlevenblogs die ik vast nog wel eens weer bezoek, dankjewel!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beautiful photographs, unusual views. I am greeting

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Kees,

    ook dit blog is er een die vol mooie foto's en belangrijker: Vol informatie staat. Nooit geweten dat het er zo mooi kon zijn in de sloten. Die Tuimelaar, Cybister lateralimarginalis vin ik heel bijzonder ook om te zien met die pluimen aan de poten.

    Heel mooi en leerzaam weer.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jeetje, wat zit er een hoop moois verborgen in het water, prachtig om te zien, boeiend blogje.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel boeiend en leerzaam, deze blog, met hele duidelijke foto's.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak