|
Pruikzwam, Veluwezoom (De Steeg) |
In de laatste dagen van december kijk ook ik weer even terug op 2013. Dramatische gebeurtenissen op het wereldtoneel zijn op ons netvlies gebrand maar er waren ook kleine en grote lichtpuntjes. De ontdekking van de
Olinguito bijvoorbeeld, een nieuw en springlevend teddybeertje in Ecuador. Uit mijn waslijst van nieuwe soorten in 2013 zou ik de Pruikzwam naar voren kunnen schuiven. Helemaal niet nieuw voor de wetenschap maar na decennia genieten in de natuur pas op Eerste Kerstdag 2013 in Nationaal Park Veluwezoom voor het eerst gezien.
|
Nachtvlinderestafette 2013, Ineke Radstaat-Koopmans
als organisator vanuit Vlinderstichting |
2013 zal in mijn herinnering vooral het jaar van de
Grote Nachtvlinderestafette zijn. Zoals Kars Veling al beschreef op
Natuurbericht werd op 39 verschillende natuurkampeerterreinen tussen Wad en Vaals werd in totaal 42 keer met ruim 1400 gasten genoten van honderden soorten vlinders. Net als in 2012 weer uitgevoerd als gezamenlijke activiteit van de Vlinderstichting en de Stichting Natuurkampeerterreinen. Op 29 april begonnen op
Camping de Roos in Beerze en op 13 augustus afgesloten op Camping Harskamperdennen in Kootwijk. Vooral in het begin koud maar later werd het steeds comfortabeler. Echt genieten werd het op zwoele zomeravonden, het publiek in een halve cirkel om het laken, vlinders die met tientallen tegelijk binnen kwamen vliegen, zittend op een campingstoeltje met een glaasje wijn aangeboden door de campingbeheerder. Helemaal relaxed waren de avonden waarop Ineke Radstaat-Koopmans (Vlinderstichting) en Narda Blanken (SNK) als tweede presentator kwamen meehelpen.
|
Groot Avondrood, Natuurkampeerterrein De Rietkraag, Lemelerveld |
|
Wapendrager, Camping de Roos, Ommen |
|
Geelpurperen stipspanner, Natuurkampeerterrein De Meene, Buurse |
|
Tweekleurige tandvlinder, Landgoed Vilsteren |
Aan het eind van de lange rit vraagt iedereen wat de meest bijzondere soorten waren die de Nachtvlinderestafette opgeleverd heeft. Ik draai dan graag de vraag om: welke vlinder heeft op u de meeste indruk gemaakt? Bijna altijd zijn dat beestjes die op een vinger wilden poseren. Wat diepzinnig met grote, zwarte facetoogjes kijkend naar al die opgewonden mensen. Wapendragers, Groot Avondrood en Dennenpijlstaart wilden altijd wel meewerken. Grote Hageheld en Rietvink waren vaak zelf te druk om even rustig te gaan zitten. Persoonlijk ga ik toch voor vlindertjes die nooit eerder mijn pad kruisten. De Geelpurperen Spanner bijvoorbeeld. Gezien op Natuurkampeerterrein De Meene (Buurse), het terrein waarop ook al de meeste soorten vlinders werden genoteerd. Of de Tweekleurige Tandvlinder die op Landgoed Vilsteren even langs kwam vliegen.
|
Ophrys lyciensis, Lake Bafa |
|
Vorkstaartplevier, Menderes Delta |
2013 Turks fruit. Een vijfdelig verslag van een bijzondere natuurreis, georganiseerd door Hamba Kahle Natuurreizen en SNP Natuurreizen voor een groep van twintig leden van de KNNV. Vanaf de tulpen van Adrasan, de orchideeën van Kas tot de Vorkstaartplevieren langs de Menderes delta en de ruïnes van Efese bij Selcuk.
|
Jan van Gent, Helgoland |
2013, Jan van Genten op
Helgoland. Met meer dan een uur extra schommelen op een woest opgeklopte Noordzee, dan overstappen op een landingsvaartuig. Het bezoek aan de rode klif begon al spectaculair maar werd nog beter toen we boven gekomen letterlijk in de huiskamer van de Jan van Genten mochten binnen stappen. Op slechts enkele meters voor de lens konden we genieten van hun dagelijks leven. Terwijl de laatste berichten over de visstand uitgewisseld werden werd er voor de eieren gezorgd, het nest verfraaid en ervoor gezorgd dat de buren op snavelafstand bleven.
|
Hotel Alpina, uitvalsbasis voor alpenwandelingen |
|
Alpenanemoon, Tschiertschen |
2013, herfstpracht met
Hotel Alpina. (Tschiertschen, CH). Voor het eerst eens in september in de Alpen, genietend van bloeiende tapijten van Herfstijloos, vruchten van Alpenanemonen en allerlei Kamperfoelie soorten maar ook zwevende Steenarenden op zoek naar een vette Alpenmarmot.
|
Hunebed Boswachterij Anloo |
2013, meest gelezen blog over Nederlandse natuur was
Steentijdbos in herfststemming. Een sfeerbeeld van een bos op de Hondsrug waar 5000 jaar bewoning zijn sporen in het landschap achter gelaten heeft. Niet alleen een deel van het Olde Landschap Drenthe maar ook een parel van het in augustus internationaal erkende Geopark De Hondsrug.
|
Sneeuwbalhaantje |
|
Slijmzwammen, mysterieus mooi |
2013, klein en bijzonder. Als inmiddels gebruikelijk werd de loep af en toe ook gericht op bijzondere natuur waar iedereen aan voorbij loopt. Het huwelijksleven van de
Kleine Wintervlinder bijvoorbeeld. Of
Slijmzwammen en
Sneeuwbalhaantjes. Misschien niet op elke wandeling te zien maar met een beetje oog voor klein en fijn toch niet te missen.
Het boek van 2013 kunnen we sluiten, 2014 ligt op tafel. Nog niet opengesneden en wachtend op nieuwsgierige lezers. Ik heb er zin in, u ook?
weer een fantastisch mooi jaar met prachtige momenten en belevenissen om op terug te kijken.dit is en was puur genieten. op naar een volgend uitdagend nieuwjaar.
BeantwoordenVerwijderenIk ga zeker met je mee naar een "volgend uitdagend nieuwjaar"
VerwijderenEen prachtige terugblik Kees en wat een diversiteit laat je hier even zien.
BeantwoordenVerwijderenEn grappig dat nu voor het eerst een Pruikzwam hebt gezien, natuurlijk heb ik die
zelf ook nog nooit gezien, maar ik verwachtte dat jij die allang eens aanschouwd zou
hebben met al je paddenstoelenkennis. Maar ook in die zin blijkt de natuur weerbarstig
en onvoorspelbaar.
Ik wens je een even prachtig 2014 en ja ik heb er heel veel zin in en ben benieuw wat het
jaar allemaal voor ons in petto zal blijken te hebben.
Natuurkieker Coby
We gaan het beleven in 2014, de wensenlijstjes voor nieuwe soorten heb je vast al klaar liggen
VerwijderenWat een prachtige terugblik op dit jaar Kees.
BeantwoordenVerwijderenIk heb van de foto's genoten.
Voor mij springen foto 3 en 9 er uit, geweldig vind ik die.
Ik wens je een heel gelukkig en gezond 2014.
Groetjes Irma
Hoi Kees,
BeantwoordenVerwijderenwat een geweldige mooie terugblik mat prachtige foto's .
Die pruikzwam vind ik echt heel gaaf want die heb ik zelf ook nog nooit gezien. Ken deze alleen van foto's.
Die nachtvlinders zijn ook echt heel mooi en kleurrijke en wat dat betreft heb ik bij jou toch wel een en ander opgestoken over de nachtvlinders. Je vogels zijn ook heel mooi en met plezier heb ik deze terugblik gelezen en bekeken. Ik hoop in het nieuwe jaar weer vele mooie momenten van je te zien Kees :-)
groetjes, Helma
En jouw gedeelde momenten zijn ook weer iets om naar uit te kijken in 2014, Helma. En, je weet het, mist er een naam dan kan ik altijd proberen je te helpen
VerwijderenBeste Kees,
BeantwoordenVerwijderenIk heb het afgelopen jaar genoten van je blogs. Niet alleen vanwege de mooie foto's, maar zeker ook vanwege
de ontzettend nuttige en interessante informatie.
Hopelijk blijf je op dezelfde wijze blogjes maken in 2014.
Groet,
René
Ha René, ja ik blijf zeker doorgaan maar de frequentie is toch wat omlaag gegaan door veel werk voor mijn bedrijven Natuurpresentaties en Hamba Kahle Natuurreizen. Heb zelfs geregeld te weinig tijd om jouw fantastische foto's te bekijken. Dat wordt dus een goed voornemen voor 2014.
Verwijdereneen prachtig overzicht Kees en ook ik heb genoten van je (leerzame) blogs!
BeantwoordenVerwijderenik zie er naar uit om ze komend jaar ook weer te lezen.
en ik hoop dat we elkaar weer eens treffen :-)
groetjes Nathalie
Op mijn lange lijst van goede voornemens 2014 staat in ieder geval het iets geregelder volgen van jouw blogs, Nathalie. En we treffen elkaar vast wel weer eens, voor 30 juni is in ieder geval de eerste nachtvlindernacht al geboekt (Wedde, Gr)
VerwijderenWat een mooie momenten zitten er tussen en zo kun je je weer verheugen op een nieuw jaar !
BeantwoordenVerwijderenIk wens je een gezellige jaarwisseling en een heel mooi en gezond 2014!
Groet Albertine
Ook voor een fleurig en uitstekend 2014!
VerwijderenHallo Kees,
BeantwoordenVerwijderenWat een mooi, gevarieerd overzicht. De jan van Genten zijn mijn favoriet, maar het groot avondrood is ook prachtig, die wil ik zelf nog wel eens voor de lens krijgen. Je blogs zijn altijd erg interessant, vol leerzame weetjes over de natuur, dus ik zal ook in 2014 weer geregeld langskomen.
groetjes Ghita
Ha Ghita, en zo vullen we elkaar mooi aan: ik hoop ook in 2014 weer te kunnen genieten van jouw fotografie. En dat Groot Avondrood moet mogelijk zijn in 2014, ga maar eens met mij of met excursies van de Vlinderstichting mee naar een goede locatie op een mooie avond in juni of juli.
VerwijderenNou Kees het boek van 2014 is inmiddels geopend, maar ik heb nog even nagenoten van jouw editie van 2013: Fraaie vlindersoorten, mooie beelden van Helgoland, Nederlandse landschappen, de Alpen, zwammen en interessante informatie. Alles de moeite waard.
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Gonnie