Doorgaan naar hoofdcontent

Lauwersmeer, goudgeel

Lauwersmeer, geel gekleurd
Februari, een weekje winter heeft zijn witte sporen in het Lauwersmeer achtergelaten. Kruiend ijs ligt in de Vlinderbalg, restjes sneeuw sieren de dijk. Maar verder lijkt het wel voorjaar. De zon doet dapper zijn best om een groepje vogelaars van KNNV Groningen wat op te warmen. Groepjes wilde eenden zwemmen in harmonieuze duo's rond. Tevreden dat de strijd gestreden is, misschien wel blij dat ze een paar weken van elkaars gezelschap kunnen genieten voordat er gewerkt moet worden aan nestbouw en het nageslacht.
Zoutkamperril, Lauwersmeer

In deze tijd van het jaar is het Lauwersmeer vooral geel en zwart gekleurd. Het donkere water scherp contrasterend met de afgestorven rietstengels. Eindeloze velden met donkere pluimen, gele bladeren en stengels. Het zou een perfect moment zijn om hier naar Baardmannetjes te gaan zoeken als het niet zondag was geweest. Als mieren komen bezoekers overal vandaan, zelfs om half negen is het aan de Zoutkamperril niet meer vertrouwd om de telescoop op de weg neer te zetten.

Brilduiker (Goldeneye), man; Lauwersmeer

Brilduiker (Goldeneye), vrouwtje; Lauwersmeer

Voor goud hoeft vandaag geen topprestatie geleverd te worden. Gewoon even langs de Vlinderbalg rijden en genieten van de schitterende Goldeneyes. Mannen met bijna lichtgevend witte strepen op de vleugels en vrouwen met een stemmig bruine kap. Maar allebei hebben ze prachtig goudgele oogjes die scherp de omgeving in de gaten houden. Uitstappende vogelaars nopen direct om enkele tientallen meters op te schuiven. Het gevaar kan hier echter ook van boven komen. Boven de Kollumerwaard klapwieken twee vliegende deuren (Zeearenden) die echter meer oog voor elkaar hebben dan voor een snack.

Wintertaling, Lauwersmeer

Wintertijd is vooral eendentijd in het Lauwersmeer. Smienten, Wilde Eenden en Tafeleenden zijn overal te zien. Kuifeenden en Wintertaling lijken vandaag wat minder algemeen. Een enkele Slobeend laat zich even zien maar verliest de strijd om de aandacht van de prachtige Nonnetjes. Vooral vrouwtjes en een enkele mannetjes schuiven voortdurend aan bij een rijk gedekte onderwatertafel.

Spreeuw, ontsnapt aan de klauwen van een Slechtvalk; Bantpolder

In de Bantpolder zitten opmerkelijk genoeg weinig ganzen. Om het goed te maken duiken drie Slechtvalken op voor een kleine show luchtacrobatiek. Alles gaat zo snel dat er niet te fotograferen was. De onderste blijkt ondertussen serieus op jacht te zijn. Mogelijk door onervarenheid mist hij (of zij) een malse spreeuw op enkele meters tussen klauw en rug. Volledig beduusd komt de prooi even bij op een draad. Wat zou er op dat moment in het spreeuwenkopje omgaan? Goed gedaan! Of meer iets in de trant van "wat mij nu overkomen is......"?

Rotganzen;Anjum

Voor de duizenden brandganzen en enkele honderden rotganzen moet de streek tussen Anjum en Tibma aangedaan worden. Het is hoog water en dat betekent voor de zwart gekleurde rotganzen tijd om in het binnenland te grazen. Zodra de vloed zich terugtrekt gaan ze op de wieken richting het wad. De brandganzen grazen tot het donker worden door en zoeken dan een slaapplaats op het veilige water van het Lauwersmeer.

Bonte kraai; Lauwersmeer
Lauwersmeer

Elke maand van het jaar is het Nationaal Park Lauwersmeer anders maar belicht door een februari zonnetje is het sprookjesachtig mooi.

Reacties

  1. Ik wist niet dat Friesland zo mooi was...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wist niet dat Friesland zo mooi was...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. geweldig wat een prachtig gebied en dan de uitstraling van je verhaal erbij maakt het meer dan compleet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een weidsheid en wat een prachtige kleuren Kees.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een mooi verslag van een prachtig dagje Lauwersmeer, altijd fijn om
    daar van de natuur te genieten.
    Prachtige foto's ook van dit fraaie natuurgebied.
    Leuk de Bonte Kraai, je zegt er niets over in de tekst, maar een
    mooie waarneming.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vorig jaar april ben ik daar voor het eerst geweest Kees,
    en ik vond het er geweldig mooi! Ook dit jaar ga ik er weer een midweekje naar toe.
    Je laat heel goed zien hoe mooi het daar is :-)

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Kees, persoonlijk heb ik dit gebied nooit gezien, maar je hebt er een heel positief beeld van geschapen, bedankt.

    Groetjes, Marius

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ziet er mooi uit daar, ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me een heerlijk stukje natuur. Mooie foto's van brilduikers en wintertaling.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak