Doorgaan naar hoofdcontent

Costa Rica, groen en kleurig regenwoud

Red-eyed Leaf Frog, Selva Verde Lodge
De regen zingt haar druipende melodie, op de achtergrond laten bonte kikkers horen hoe tevreden ze zijn in het grote woud. Eerste ontmoetingen met tropische zwijnen zijn herinneringen geworden, de ogen zijn vermoeid van het bonte kleurenspektakel van een voortdurend wisselende show van vogels. Dit is Costa Rica vanuit een tijdelijk thuis in Selva Verde Lodge.
Selva Verde Lodge, hoog op palen in een tropisch regenwoud

Toeristen trekken massaal in de droge tijd naar Costa Rica. Maar kom eens in september, de regentijd is nog niet afgelopen en op plaatsen als Tortuguero National Park en Evergreen Lodge bieden de echte natuurliefhebber dan alle ruimte om zich volledig uit te leven. Van de grootste zeeschildpadden tot de kleinste "Blue-Jeans Frog", letterlijk overal is de natuur verbazingwekkend rijk aanwezig.

Red-webbed Treefrog, Evergreen Lodge, Tortuguero Nat. Park

Green & Black Poison Frog, Selva Verde Lodge
Green Honeycreeper, La Selva Biologisch Station
Emerald Basilisk, Selva Verde Lodge

Ook in Costa Rica heeft de natuur veel moeten inleveren maar letterlijk overal is het groen in alle variaties aanwezig. Laag bij de grond of op veertig meter hoogte. Variërend van het lichtste groen tot aan diep donker groen. Bladeren verbergen echter ook ander groen leven. Red-webbed Treefrogs klemmen zich vast aan een jonge palm terwijl op de bosbodem groen-zwarte pijlgifkikkertjes opvallend bizar aanwezig zijn. Vogels als de Green Honeycreeper zijn net wat lichter groen dan het blad waar ze tussendoor scharrelen, op zoek naar smakelijke vruchten. Op een boomstam kijkt een donkergroene Emerald Basilisk ons vragend aan. Wie zijn dat met die lange lenzen, onbeleefd starend naar mijn mooie kam?

Passerine Tanager, La Selva Biologisch Station

White-collared Mannekin; La Selva Biologisch Station

Green Honeycreeper, mannetje; La Selva Biologisch Station
Rufous-tailed Hummingsbird; Evergreen Lodge, Tortuguero Nat. Park

Maar zelfs in het donkerste regenwoud is kleur te vinden. Helderblauwe vruchten, knalrode bloemen en geel-bruine duizendpoten, Voor meer spektakel is de bosrand of een tuin rond een lodge aan te raden. Amerikaanse vogelfamilies als Tanagers en Manakins flitsen door de boom als een voortdurend wisselende lichtshow. Helderrood, knallend blauw, geel, het spectrum is volledig aanwezig. Kolibries schieten als kleurige bliksemstralen van bloem naar bloem. Vlinders worden zonder moeite ontweken en snavels priemen in diepe kroonbuizen voor een zoete versnapering.

Costa Rica is oogverblindend mooi. Van kust tot kust net 200 kilometer breed en van noord tot zuid iets langer dan het Pieterpad. Ervaar het eens en laat je verrassen.

Onze reis werd georganiseerd door Aratinga Tours (Cartagena, Costa Rica) in samenwerking met Hamba Kahle Natuurreizen.

Reacties

  1. Wat moet je er hebben genoten,dit is wel heel erg bijzonder mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, wat is het daar mooi en wat een variatie aan dieren met die prachtige kleuren.
    Prachtig in beeld gebracht Kees.
    Fijn weekend, groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Kees, Mooi bericht en fraaie foto;s heb je er gemaakt. Het moet daar fantastisch zijn aan de beelden te zien.
    Groet Kees.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Costa Rica is er nog nooit van gekomen, maar aan je foto's te zien is het wel zeker de moeite waard.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kom in Drenthe al ogen te kort Kees, maar wat een
    kleurrijke natuurrijkdom laat je zien vanuit Costa Rica.
    Werkelijk een paradijs voor de natuurliefhebber, ik heb graag
    even mee genoten middels je blog.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ohhhh....... wat een benijdenswaardig blog Kees!!!
    Prachtig al deze dieren en ook de vogels zijn super.
    Ik vind sowieso dat ze in het buitenland veel mooiere vogels hebben dan wij hier in Nederland.
    Ik heb heerlijk zitten genieten hier :_)

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hai Kees,

    Wat een prachtige soorten laat je hier zien. Zijn ze niet zo schuw daar, had je een beetje geluk of is het gewoon kunde? Hoe dan ook, prachtplaten!

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Moi, Kees,

    Ja, dat is wat anders dan Texel, hoewel het daar ook goed toeven is.
    Mooi gevederd spul heb je, of Stella ? voor de lens gehad.

    Groet, ook aan Stella,

    Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een prachtige kleuren van de vogels en de kikkers, heel mooi op de foto gezet allemaal.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan