Was deel 1 van groene, Harense, kroonjuwelen gericht op een zeldzame maar feitelijk alleen groene plant, in deel 2 wordt de lens gericht op twee uitbundige bloeiers. Eén van de twee heeft ons groene dorp zelf gekozen, de ander is een handje geholpen door de plantsoenendienst
|
Poelruit |
Poelruit behoort bij de ranonkelfamilie waar ook boterbloemen en akelei toegerekend worden. Rond Haren kwam de soort vroeger alleen voor langs de sloten van het Hemrik voor. Nu staat de plant ook in bloei rond de plas van het uitloopgebied Oosterpolder. Samen met Valeriaan gaat de voorkeur uit naar een zonnige standplaats op natte, min of meer stikstofrijke grond. En juist hierdoor kan de plant een behoorlijke snelheid maken. Veel blad, hoog en dan een groot aantal geel-witte bloemen met een overdaad aan stuifmeel. Meestal zijn het de kroonbladeren die bestuivers de weg wijzen maar bij Poelruit zijn het de ver uitstekende en gekleurde meeldraden die vliegen lokken.
|
Grote Boterbloem |
Grote Boterbloem is familie van de Poelruit en hoort ook thuis op laagveen. Deze soort is echter, zeker in Noord-Nederland, veel zeldzamer en is dan ook een handje geholpen. Inmiddels staan er aan het Jufferpad tientallen exemplaren met hun voeten in de sloot. Ongezien door de meeste wandelaars en fietsers die alleen maar oog hebben voor de inmiddels ruim honderd Rietorchissen die er ook staan.
Grote Boterbloem is, nog meer dan deze orchis, een fijnproever. Bij voorkeur moet zijn slootwater verrijkt zijn met ijzerrijke kwel. Opborrelend uit de diepe ondergrond en afkomstig uit het hart van de provincie Drenthe. Samen met de Egelboterbloem, die er op deze plek direct naast staat, is het de enige boterbloem met niet ingesneden bladeren. Meest opvallend zijn echter de enorme bloemen. Ruim het dubbele van andere boterbloemen en op stelen van zeker vijftig centimeter boven alles uitstekend.
De muzikale omlijsting van deze prachtige planten wordt, geheel gratis, aangeboden door een koor van Tuinfluiter, Fitis, Roodborsttapuit en Bosrietzanger.
|
Roodborsttapuit
Bosrietzanger |
Reacties
Een reactie posten