Doorgaan naar hoofdcontent

Natuurparadijs De Biezen

Oeverzwaluw, De Biezen
Terwijl donkere regenwolken zich samenpakken boven het Brabants landschap komen de laatste gasten van Natuurparadijs De Biezen terug met hun boodschappen. Voedzaam en bestemd voor twee, misschien wel drie, hongerige kinderen. Nog even en dan vertrekken ook zij voor een lange missie maar altijd met in hun hart de wens om terug te keren naar De Biezen.

Wij zijn te gast op Eco-Tourist Farm De Biezen. Wim en Rina Renders hebben ruim twintig jaar geleden besloten het roer radicaal om te gooien. Van varkens naar Brabantse oernatuur aan de rand van de Peel. Precies tussen Aarle-Rixtel en de Grotelse Heide laten ze zien wat je met particulier natuurbeheer kunt bereiken. Niet alleen voor plant en dier maar ook voor kampeerders die op zoek zijn naar rust en ruimte.
Ecocamping De Biezen, oeverzwaluwwal
Gebruik makend van vruchtbare beekklei, gemengd met Brabants zand, geven ze flora en fauna alle ruimte. Van een kleurrijke bloementuin om de boerderij en een uniek arboretum tot de verstilde natuur van plas en beek waar libellen en helmkruidvlinders zich thuis voelen. Dominant aanwezig is een overzwaluwenwand. Zestig luchtacrobaten kunnen hier in alle rust twee broedsels groot brengen.

Kamperen bij Wim en Rina betekent keuzes maken. Rust en ruimte zijn gegarandeerd dus bal en tv kunnen beter thuis blijven. Disco en kantine zijn vervangen door Brabantse gemoedelijkheid.
Helmkruidvlinder, rups, De Biezen
Koffie en thee staan altijd klaar en vertrek of aankomst kosten gegarandeerd veel tijd doordat ze alle tijd nemen om kennis te maken met hun gasten. Het natuuraanbod op de camping is zo overweldigend dat voor een weekend fiets of wandelroutes in de omgeving in de kast blijven liggen. Een met klompjes aangegeven natuurroute brengt de gast naar bijna elk verborgen plekje op het uitgebreide landgoed. Rondleidingen zijn mogelijk en dit jaar is het eerste thema weekend aangeboden. Kamperen, genieten en ... nachtvlinders. Wat voor velen niets meer dan grijze motten zijn werd voor ruim twintig gasten tot een ongekende wereld van vliegende en vaak kleurrijke nachtjuwelen.

De zon gaat onder en paarden staan roerloos te filosoferen. We zien de oeverzwaluwen geleidelijk verdwijnen in het donker. Hoe zal het hun vergaan na dit gastvrije verblijf op de Biezen?

Ecocamping De Biezen, zonsondergang

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan