Doorgaan naar hoofdcontent

Kaapse flora en fauna

Kaapse Schiereiland
 Zuidelijk van Kaapstad ligt het Kaapse schiereiland. Met Kaap de Goede Hoop als wenkend baken maar ook zeemansgraf voor menig Oost-Indië vaarder. In deze serie over Zuid-Afrika aandacht voor bijzondere Kaapse flora, Bontebokken op het strand en Pinguins op de rotsen van Boulders.

Roze pelikaan, Rondevlei

In de oksel van het schiereiland kan geen vogelaar Rondevlei links laten liggen. Een uitgestrekt merengebied met Woudaapjes, Roze pelikanen en Zwartkopreigers. Uitkijkposten en vogelhutten maken het leven er bijzonder aangenaam op een warme zomerdag.

Kaap de Goede Hoop

Maar vandaag staat de koers verder naar het zuiden gericht. Cape Point is het doel van honderden bussen en busjes maar veel meer dan staren over de oceaan kun je er niet. Vroeger was het leven er nog spannend. Honderden bavianen probeerden met slinkse bewegingen elke schoudertas te kapen. Klipdassen hadden het voorzien op pakjes sap. Op een gegeven moment was het echter genoeg, lastige dieren hebben te horen gekregen dat ze moesten verkassen. Voor wild en nog veel meer is het nu zaak te kiezen tussen Olifantsbos of Silvermine.

Kaapse strobloemen als schaapskudden, Olifantsbos

Kaapse strobloem, Helichrysum vestitum, Olifantsbos

Phaenocoma prolifera, Olifantsbos

Watsonia tabularis, Silvermine

Graslelie. Anthericum sp.

Liparia splendens, Silvermine
Medusahoofd, Euphorbia caput-medusae, in vrucht

Duizenden schapen lijken in gesloten formatie op te rukken over de stenige bodem van het Tafelberg Nationaal Park. Dichterbij gekomen blijkt de wollig witte deken te bestaan uit even zoveel Kaapse Strobloemen. Helichrysum vestitum is een echte vertegenwoordiger van het Kaapse Florarijk. Het kleinste maar ook nog eens één van de rijkste floragebieden die we op aarde tegenkomen. Watsonia's staan er tussen Europees aandoende Graslelies. Klavers zijn er uitgegroeid tot bont bloeiende Liparia struiken. Dichterbij de grond staan giftige Medusahoofden in bloei of in vrucht. Uren zijn hier te kort om al het moois te fotograferen.

Bontebok, Olifantsbos

Richting de kust wordt het drukker in het stille landschap. Bergzebra's verschijnen en Bontebokken worden zelfs talrijk bij het strand van Olifantsbos. Grazend of op zoek naar extra zout lopen ze op de vreemdste plaatsen rond. Bijna uitgeroeid hebben ze nu weer kans gekregen om een gezonde populatie op te bouwen.

Afrikaanse scholekster, Olifantsbos
Getijdepoel met anemonen en alikruiken, Olifantsbos
Wie kan er harder roepen? Jonge Afrikaanse Pinguin, Boulders

Afrikaanse Pinguin, Boulders
 Zwarte scholeksters scharrelen wat rond tussen de rotsblokken. Daartussen getijdepoeltjes met anemonen, alikruiken en schaalhorens. Maar voor de meest spectaculaire strandvogels moeten we Olifantsbos verlaten en naar de oostelijke kant van het Schiereiland gaan. Afrikaanse pinguins hebben bij Boulders een vaste stek gevonden. Toeristen worden genegeerd door de gevederde bewoners, jongeren kletsen gewoon door en de ouderen doen rustig een oogje dicht.

De Kaap, een streek om altijd weer terug te komen. In de volgende aflevering neem ik u mee naar het oude Transvaal, nu o.a. opgedeeld in Mpumalanga en Limpopo.

(Deze reis werd georganiseerd door Hamba Kahle Natuurreizen)





Reacties

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnavel z