woensdag 3 juli 2013

Welkom bij de Nachtvlinderestafette 2013

Nachtvlinderestafette op NKT Morgenrood (Oisterwijk)
Grote kinderogen staren gespannen naar het witte doek, daarachter staan hun ouders. Bijna nonchalant praten ze over de nieuwste tent maar ondertussen verliezen ze het theater van de nacht geen moment uit het oog. Wat gebeurt hier? Een schimmenspel? De nieuwste film op klein formaat? Nee, dit is de tweede editie van de Nachtvlinderestafette, een keten van nachtvlinderactiviteiten vanaf de Waddenzee tot de Vaalserberg.

In 2012 werden door de Stichting Natuurkampeerterreinen, de Vlinderstichting en Natuurpresentaties ruim 650 gasten op 16 natuurkampeerterreinen bij het laken ontvangen.  Voor de tweede editie van de Nachtvlinderestafette hebben zich 39 locaties aangemeld waarvan drie zelfs voor twee vlindernachten hebben getekend. Uiteraard draait alles om vlinders maar even belangrijk is de promotie van natuurkampeerterreinen als ideale locatie voor een bijzondere natuurbeleving.

Roesje

Op 24 mei werd al even teruggekeken op de start van de Nachtvlinderestafette in 2013. In Beerze, Oisterwijk, Vaals en Elburg werd de toon gezet. Vier frisse avonden met de eerste vlinders van het jaar worden vanaf vrijdag 5 juli gevolgd door tientallen, hopelijk zalig warme avonden met bijzondere fladderaars. Wat er gezien wordt is altijd verrassend maar als voorproefje alvast wat beelden van kleurrijke gasten die mogelijk acte de presence zullen geven op het witte doek.

Witte Tijger

Kijk eens een Witte Tijger diep in zijn ondoorgrondelijke facetogen. Hij is duidelijk wat beduusd van al deze aandacht. In zijn korte leven heeft hij al heel wat meegemaakt. Nauwelijks ontkomen aan de scherpe tandjes van een Bosspitsmuis moest er verpopt worden. Met enig geworstel stond vervolgens een nieuw maatpak op het programma. Bedoeld om indruk te maken op het mooiste tijgervrouwtje maar in plaats daarvan staat hij op de catwalk van de Nachtvlinderestafette.

Avondrood
Een Avondrood laat zich niet zo maar verleiden voor een fotoshoot. Druk fladderend lijkt hij zich te willen verzetten maar uiteindelijk ontkomt hij niet aan al die schietgrage camera's. Gelaten strijkt hij neer en wacht stilletjes tot de klok van 1 uur als de laatste gast naar bed gaat.

Kroonvogeltje

Het Kroonvogeltje kiest voor een andere aanpak. Ook deze kleine vlinder voelt zich thuis op een bosrijk natuurkampeerterreintje maar op de voorgrond plaatst hij zich nooit. Het liefst kijkt hij vanaf een tak naar het aards gewoel. En als het dan toch niet anders kan, dan maar op de onderste helft van het laken. Zo bescheiden als hij is blijkt hij echter wel wat knuffelig van aard. Een kindervingertje voor zijn neus nodigt natuurlijk uit om even op te gaan zitten.

Vuursteenvlinder

Lindeknotsvlinder

Kunst met een hoofdletter, dat is de natuur op zijn mooist. Vuursteenvlinders en Lindeknotvlinders lijken producten van een nieuwe Rembrand. Opgezet met fijne lijnen en ingekleurd met zachte pasteltinten zijn het oogverblindende juweeltjes geworden.


Kom ook eens kijken bij de Nachtvlinderestafette 2013. Omdat het altijd laat wordt is het zeker aan te raden om te blijven overnachten (en te reserveren) op één of meerdere van de altijd weer schitterend gelegen 38 natuurkampeerterreinen die tussen 5 juli en 13 augustus bezocht gaan worden. De data vindt u op de websites van de Stichting Natuurkampeerterreinen, de VlinderstichtingNatuurpresentaties of op de poster hierboven. En helemaal bij blijven? Volg dan het evenement Nachtvlinderestafette 2013 op Facebook.

7 opmerkingen:

 1. een prachtige presentatie van een heel mooie estafette.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Kees,

  Wat zijn ze ontzettend mooi zeg. Jammer dat je ze overdag maar zo sporadisch tegenkomt.
  Prachtig blog.

  Groet,
  René Smits

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is een heerlijk opwarmertje voor dit prachtige initiatief.
  Wat een schitterende nachtvlinders laat je hier zien. Ongetwijfeld zullen
  er weer veel mensen enthousiast gemaakt worden voor de wondere wereld
  van de nachtvlinders. Veel succes en mooi vlinderweer gewenst!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie vlindersoorten met de Witte Tijger als mijn favoriet.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer een heel leerzaam blog Kees.
  Afgelopen weken ben ik ook diverse "nachtvlinders" tegengekomen, maar om daar dan een naam bij te vinden is best nog een hele klus.
  Echt heel leuk dat dit ook georganiseerd wordt want zo kan je ze ook echt zien.

  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We hebben genoten! Bedankt!
  Groetjes,
  Kishen en Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk zo'n estafette. Ik las het op de site van Henk Bos, en kom nu hier ook even kijken. Wat een mooie vlinder, die witte tijger, groot avondrood is ook een schitterende nachtvlinder. Wat zie je veel soorten op zo'n avond.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...