Doorgaan naar hoofdcontent

Kraanvogels wereldwijd


 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012.

Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden.

Jufferkraanvogel

Europese kraaanvogel

Terwijl vooral de Aziatische kraanvogels sterk bedreigd worden gaat het geleidelijk weer wat beter met de Europese soorten. De Jufferkraan is de kleinste soort en komt voor op de steppen van Oost-Europa en midden Azië. Net als alle andere kranen zijn het lopende oogjagers. Speurend tussen gras en kruiden vinden zij hun prooi. De Europese Kraanvogel is sinds een aantal jaren weer terug in Nederland met enkele broedparen op het Fochteloërveen en Dwingelder Veld. Voor grotere aantallen moeten we naar het oosten van Duitsland of Scandinavië waar ze bij voorkeur broeden in moerassige venen en open naaldbossen.

Siberische witte kraanvogel

Monnikskraanvogel

Zwarthalskraanvogel

Witnekkraanvogel
Chinese Kraanvogel

De bekendste kraanvogel uit het Verre Oosten is de Chinese of Japanse Kraanvogel. Bekend geworden als symbool van geluk in de Japanse vouwkunst is het nu door veranderingen in de landbouw en verstedelijking een bedreigde soort geworden. Met de Siberische witte kranen gaat het nog slechter. Door het verdwijnen van geschikte overwinteringsgebieden in China, Iran en India gaat hun overlevingskans jaarlijks verder achteruit. De Zwarthalskraanvogel van het Tibetaanse plateau en Bhutan profiteert in ieder geval in zijn broedgebied van zijn status als heilige vogel in het Boeddhisme. Op de Mongoolse steppen lopen nog kleine populaties Monnikskraanvogels en Witnekkraanvogels.

Brolga

Brolga's en Saruskraanvogels heb ik in het pre-digitale tijdperk mogen ontmoeten op de akkers van de Atherton Tablelands boven Cairns. Zonder telelens uiteraard wel enkele, kostbare, dia's gemaakt maar dit zijn slechts herinneringen aan een bijzonder moment. Beide zijn het grote soorten die gracieus stappend jagen op grote insecten. De Sarus broedt ook in India en heeft meer rood op de kop dan de Brolga.

Gewone Kroonkraanvogel

Lelkraanvogel

Stanley Kraanvogel

Afrika heeft niet het grootste aantal soorten maar wel de grootste diversiteit. Twee soorten Kroonkraanvogels in het tropische hart van Afrika, bijzondere Lelkraanvogels in Ethiopië, Zambia en de Okavango delta en aan Jufferkranen verwante Stanley kraanvogels in zuidelijk Afrika. Sommigen zijn echte savannevogels, anderen prefereren ondiep water waar ze genieten van wortelstokken van waterlelies en allerlei insecten.

Amerikaanse kranen werden niet gezien op deze expeditie. Van de Trompetkraanvogel komen nog enkele honderden vogels in het wild voor. Beelden van kunstmatige uitgebroede jongen die hun trekroute verkenden met hulp van een vliegtuigje waren in 2009 wereldnieuws. Van de Canadese Kranen zijn vooral de twee zuidelijke ondersoorten bedreigd, de noordelijke groep is met bijna een half miljoen vogels de meest algemene Kraanvogel ter wereld.

Kraanvogels in de velden van Diepholz, oktober 2011

Kraanvogels hebben wereldwijd een bijna mysterieuze aantrekkingskracht. Wie ook eens de trek van de Europese Kraanvogel mee wil maken kan o.a. op de site van de Duitse natuurbeschermingsorganisatie BUND lezen wanneer en waar ze gezien kunnen worden.


Reacties

 1. Prachtige foto’s en interessante wetenswaardigheden.
  Groet, Wout

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's van bijzondere vogels!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooie vogels, erg indrukwekkend om ze in het wild te zien. Ik heb ze wel gezien in Uganda. In het papegaaienopvangcentrum in Oerle heb ik een keer gezien hoe een kuiken uit het ei kwam en hoe het door de moeder geholpen werd. Zo mooi om te zien.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig om zoveel soorten van deze elegante vogelfamilie in een blog te zien.
  Stuk voor stuk bijzondere dieren en blijkbaar ook bij veel mensen een
  aansprekende vogel.
  Interessante informatie en mooie foto's, een fijn blog om te lezen en te herlezen,
  mij doe je hier een groot plezier mee, dankjewel!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Kees,

  Een geweldige serie foto's van deze fascinerende vogels. Begin november brengen wij weer een weekendje door in Lembruch/Diepholz. Uiteraard hopen we dan weer op vele kranen.
  Allerbeste groeten,
  André en Muriel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie serie over de kraanvogels! Met veel plezier volg ik je log, ik leer er veel van! Dank voor zoveel moois!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hele mooie foto's van een intrigerende vogel. Een blog om nog eens heel rustig te bestuderen, zó veel boeiende info.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Kees, heel informatief om ze eens allemaal op een rijtje te zien. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Halo Kees,

  wat ontzettend leuk om deze info te lezen over de verschillende kraanvogels en uiteraard ook je prachtige foto's. Ik heb hier in Enkhuizen ooit 2 kraanvogels gezien in een weiland en die waren waarschijnlijk op doortocht.

  De meeste kranen heb ik gezien in Hoederdeal waar er diverse zitten, maar daar hebben ze heel weinig ruimte om echt lekker te leven.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Kees,

  Met interesse gelezen.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een soorten kraanvogels, ik wist niet dat er zoveel varianten waren. De kroonkraanvogel vind ik de allermooiste. Ik hoop ooit nog eens een groep kraanvogels in Nederland te mogen spotten, tijdens de trek.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kees ik heb vanmiddag een Chinese kraanvogel gespot.
  Dit lijkt mij toch niet een vogel die in onze contreien thuis hoort.
  Hierbij de link naar mijn foto,s
  http://artmus.wordpress.com/2013/03/16/kraanvogel/

  Groet, Eveline

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Er zit nu een chinese kraanvogel in Haaksbergen in een weiland, er waren veel vogelspotters bij

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige foto's zeg. Ik ben geen vogelfotograaf maar kan hierin wel de beauty zien. Fijn blog om te lzen, dank u wel.

  Bert

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Nederland zoemt, deel 2

Eind april, Nederland kleurt geel van de Paardenbloemen. En dat betekent een feestmaal voor bijen en hommels. Zes pootjes bijna gestrekt, een dromerige blik in de duizenden facetoogjes en genieten maar. Bloemen zijn er blij mee want wat ze ook opeten, er blijft altijd voldoende stuifmeel over om bij een volgende Paardenbloem wat achter te laten voor de bevruchting. Voor de gevleugelde zoemers wordt de overdaad bijna te veel. Met een flinke dosis agressie storten ze zich op elke bloem. Voor een Akkerhommel is het formaat al voldoende om alle andere bijen te laten opvliegen. Iets kleinere soorten als de Viltvlekzandbij doen het wat minder subtiel. Met een plof laten ze zich op de bloem vallen, draaien een paar keer flink rond en hebben dan het rijk alleen.Ga eens zitten op een stoeprand naast een gazon met Paardenbloemen. Bij voorkeur lekker beschut en niet al te vaak gemaaid. Dan blijkt plotseling dat er veel meer gebeurd dan alleen maar schransen. Dames zandbijen proberen zo veel mo…

Nachtvlinder ABC 2012

Nog even en het jaar 2012 is verleden tijd. Een goede gelegenheid om even terug te kijken op de 109 blog berichten die werden gepubliceerd. Van adders tot zeevogels, van sieralgen tot de "Gouden Rand van Groningen" passeerden  de revue.

Maar het meest populair waren toch berichten over nachtvlinders, bij elkaar opgeteld werden deze pagina's ruim 2000 keer bezocht. Mede dankzij de buitengewoon succesvolle Nachtvlinderestafette, georganiseerd door de Stichting Natuurkampeer-
terreinen, de Vlinderstichting en Natuurpresentaties, kon elke bijdrage over deze nachtelijke fladderaars rekenen op ongekende belangstelling.

Voor al mijn trouwe vlindervolgers sluit ik dan ook graag het jaar af met het "Nachtvlinder ABC 2012".


Avondrood, niet alleen beginnend met de eerste letter van het alfabet maar ook één van de mooiste Pijlstaartvlinders. Van de twee soorten Avondrood wordt de grote het meest gezien. Even algemeen zijn o.a. Lindepijlstaarten, Dennepijlstaart en Pauwoogpi…

Exotische jachtkrabspin klopt aan de deur

Een jaar natuurpresentaties in  woorden - dag 246

Hoe hard zekere politici ook mogen schreeuwen, Nederland heeft geen gesloten grenzen en zal deze ook nooit krijgen. Het zijn niet meer dan lijnen op de kaart . En zo kunnen er soms vreemde gasten opduiken. Zo ook gisteravond. Vanaf de deurpost van de schuurdeur zat een enorme plompe spin die mij met acht ogen aan te staren. Een lijf van 15 millimeter en tussen de poten een afstand van zeker 5 centimeter. Scherp afstekend tegen het wit geverfde hout was ze perfect te zien. Meteen rende ik naar binnen, greep de camera en wist haar vast te leggen. Pas de volgende dag werd duidelijk dat de 29ste spinnensoort in onze tuin meteen de meest exotische is. Het was een jachtkrabspin of in het Engels een "huntsman spider" mogelijk luisterend naar de naam Olios argelasius. In Nederland zelden aangetroffen en afkomstig uit citrusboomgaarden rond de Middellandse Zee. Hoe ze in Tilburg beland is? Zeer waarschijnlijk met fruit wat vervolgens …