zaterdag 25 juli 2015

Nuilerveld, Heivlinder paradijsje

Nuilerveld
Nederland is rijk aan vergeten snippers zoals het Nuilerveld. Drentse topnatuur in micro formaat. Eens onderdeel van een woest en uitgestrekt heidegebied tussen Hoogeveen en Dwingeloo en nu als paars-groen eiland in de agrarische steppe ten noordoosten van Pesse gelegen. Voor de Drentse boer was het onland, te veel bulten en bizar genoeg te nat op de hoogste delen.

Stichting Het Drentse Landschap probeert in het Nuilerveld twee doelen na te streven. Behoud van een uniek, door de laatste ijstijd gevormd en vervormd landschap maar ook een mozaïek van droge en natte heide met al haar kenmerkende soorten. Terwijl op 25 juli 2015 een zomerstorm het westen van Nederland teisterde werd tussen wat zachte buitjes door een excursie aangeboden waarbij het icoon van het Nuilerveld centraal stond: de vrij zeldzame Heivlinder.
Eerste Heivlinder op het Nuilerveld

Eerst maar een foto in een potje

Heivlinder, Nuilerveld

Met het wat sombere weer waren de verwachtingen bij de excursieleider van Natuurpresentaties niet hoog gespannen. Tegelijkertijd is de activiteit van Heivlinders met frisse regen ook wat minder en zo ontstond er toch hoop om enkele rustende exemplaren te spotten. En het was bijna meteen raak toen een paar verdwaalde zonnestraaltjes achter de wolken vandaan kwamen. Een pracht exemplaar steeg op uit de natte hei, deed een paar vleugelslagen en kwam toen terecht in het uitgeslagen net. Even in een potje om te genieten van de met zachte krijtstrepen getekende achtervleugel. Fraai contrasterend is het oranje van de voorvleugel. Bescheiden getooid met één zwart met wit stipje. Voorzichtig werd daarna geprobeerd om een foto in het wild te krijgen. Net lang genoeg bleef de vlinder zitten om alle camera's te laten klikken, daarna was het kennelijk weer tijd om het territorium af te bakenen. Inclusief de verkenningstocht werden in totaal drie Heivlinders geteld. Op een echt zomerse dag zal dat zeker meer zijn.

Wilde tijm, Nuilerveld

Als de hei nog maar nauwelijks bloeit zijn zandblauwtje en tijm uitstekende nectarbronnen voor de volwassen vlinders. Rupsen gaan als al hun familiegenoten voor smakelijke grassen als Buntgras en Schapengras maar ook voor Pilzegge. Overdag zijn ze niet te vinden, pas als de schemering valt wordt het etenstijd.
Hooibeestje

Tijdens onze vlinderexcursie werden meer vertegenwoordigers van de Zandoogjes familie gevonden. Bruin Zandoogje lust als rups bijna alles wat gras is en vindt het ook uitstekend als de grasmat helemaal dicht groeit. Hooibeestjes willen wat meer openheid en het Koevinkje maak je blij met zonnige bosrandjes.

Kleine vuurvlinder

Van de blauwtjes werd alleen een wat klein uitgevallen dame Icarusblauwtje gevonden. Stil, rustend in het gras was het beestje nauwelijks te zien. De Kleine vuurvlinder bleek veel gemakkelijker te spotten. Gewoon boven in een heidestruik en fraai getooid met oranje stippels.

Rietvink, Nuilerveld

De tweede helft van juli is echter niet alleen de tijd om naar Heivlinders te gaan zoeken op het Nuilerveld. Zodra de zon er een beetje doorkwam schoten overal Grote en Kleine Hagehelden als mini raketjes door de lucht. Het zijn de mannetjes die met hun pijlsnelle vlucht op zoek zijn naar een geschikte partner. Haast is geboden omdat ze net als alle Spinners (grote nachtvlinders waar ook de Chinese zijdevlinder familie van is) niet kunnen eten. Is hun "rugzak" leeg? Helaas dan is het echt uit met de pret. Fotograferen, laat staan vangen, bleek een onmogelijke opgave. Wel werd er een rustende Rietvink gevonden. Eerst dachten we een Hageheld te ontmoeten maar de twee witte stipjes en het snuitje maakten duidelijk dat het een andere spinner is.

Nuilerveld, verstild pareltje Drentse natuur

Het Nuilerveld is een ideale locatie voor een korte wandeling met steeds weer verrassende flora en fauna. Vanuit Pesse staan bordjes richting bungalowpark Nuilerveld. Voordat je daar uitkomt is links een heideveld te zien met een in de bosjes verscholen parkeerplaats.

5 opmerkingen:

 1. Ha Kees,
  Wat ontzettend leuk om zo'n compleet verslag van de excursie te krijgen. Het weer viel uiteindelijk toch ontzettend mee en ik vond het heel verrassend dat er toch zoveel vlinders te zien zijn met dit weer!
  Heel inspirerend, dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kees, een mooi gebied met bijzondere waarnemingen. Prachtig die heivlinder.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou dat Nuilerveld moet ik toch maar eens vereren met een bezoekje, ik kom er vaak langs maar wandel er nooit. De heivlinder is een goede reden om daar nu toch maar eens rond te gaan struinen.
  Een mooi en informatief blogje over dit kleine natuurgebiedje.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi en ook heel interessant en informatief Kees.
  Helaas woon ik te ver weg en ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nog nooit van dit gebied had gehoord, maar dat maakt bloggen ook zo leuk. Je leert andere gebieden kennen en bij jou ook nog veel weetjes over de flora en fauna van die gebiedjes.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...