Doorgaan naar hoofdcontent

Lesbos, tuin van Griekenland

Anemoon (Avlonas, Lesbos)
Lesbos, een Grieks eiland balancerend tussen Azië en Europa. Kusten met een zachte branding, bergtoppen ongenaakbaar priemend, olijfbomen ingekerfd door de tijd. Dat is Lesbos, een caleidoscoop van alle landschappen die Griekenland zo bijzonder maken. Veel klassiek oud is verdwenen in vervlogen tijd maar de warme gastvrijheid werd altijd behouden. Voor vluchtelingen was het de afgelopen jaren een eerste stap in het beloofde land, voor biologen is en blijft het een paradijs op de grens tussen oost en west. Bijna exotische vogels ontmoeten hier onze trekvogels, bloemen uit de westelijke Middellandse Zee pronken naast Pontisch-Iraanse boeketten. Alpen en Himalaya ontmoeten elkaar onder de olijfbomen.

Cistus cretica (Lesbos, Sigri)
Baardgrasmus
Grauwe gors (Sigri, Lesbos)
Lesbos, eind maart - begin april na een ijskoude winter met tientallen centimeters sneeuw. Toeristen zijn er nog niet, hotels staan leeg of zijn gesloten en ook het beroemde Versteende Woud houdt het hek potdicht. Maar het voorjaar klopt aan de deur. De eerste orchideeën en cistusroosjes staan vol in bloei en naarmate de maand april meer dagen op de kalender krijgt gaat het bloemenfeest volop beginnen. Hagedissen kijken verrast om een hoek van een rots naar een wereld vol met opnieuw lekkere hapjes. De trekvogels zijn nog op wintervakantie en de grauwe gors heeft elke struik voor zich zelf. Helemaal leuk, de baardgrasmus, die ook gewoon de winter op Lesbos uitzit heeft inmiddels jongen.

Loutro (Lesbos)
Zoutpannen Kaloni met grote flamingo (Lesbos)

Skala Vasilikon (noordkust Lesbos)

Uitzicht op Olympos, wandelend vanuit Agiasos (Lesbos)

File bij Molivos (Lesbos, noordkust)

"Lopen op Lesbos" biedt elk jaar een unieke kans om met een individueel voorjaarsarrangement het mooiste van dit eiland te ontdekken. Vier locaties tussen oost- en westkant, vier totaal verschillende gebieden en elke keer weer bijna verbijsterd staan kijken naar onvergetelijke uitzichten. En dat is maar goed ook want als je stil staat en de blik eenmaal rond gaat kom je niet meer los. Overal bloeiende juweeltjes, wegschietende slangenooghagedisjes, vrolijk dansende oranjetipjes of een onverwachte maskerklauwier. En met de bijgeleverde wandelbeschrijvingen blijf je steeds weer nieuwe plekjes ontdekken. Verborgen voor de later in het jaar voorbij razende touringcars, volgeladen met toeristen die Lesbos in enkele dagen doorkruisen, af en toe uitgelaten worden maar vooral niet van asfalt of strand afkomen.


Olijfboomgaard (Charamida, Lesbos)

Italiaanse orchis (Agiasos, Lesbos)

Ophrys ferrum-equinum (Pirgi, Lesbos)

Spiegelorchis (Ophrys speculum, Pirgi, Lesbos)

Lesbos, tuin van Griekenland. Jan van Leest is er helemaal thuis en laat echte geïnteresseerden genieten van de mooiste orchideeën. Dit jaar is alles laat maar als je even zoekt en de beste plekjes weet zijn ze overal te vinden. Italiaanse orchissen in olijfboomgaarden met roze, vrolijk gefranjerde bloemen. Veel lastiger te vinden zijn de vele soorten uit het geslacht Ophrys. Sommige zijn vernoemd naar insecten die ze in vorm zo dicht mogelijk proberen te benaderen. Feitelijk zijn het grote fraudeurs, alleen maar uit op eigen belang. Geen nectar of smakelijk stuifmeel maar zich voordoend als “nep-partner” voor bronstige mannetjes. En omdat insecten niet zo snel leren trappen de heren steeds weer in hetzelfde bedrog.

Grote flamingo (Kaloni, Lesbos)
 
Balkan waterschildpad (Sigri, Lesbos)

Finsch tapuit (Molivos, Lesbos)
Lesbos kievitsbloem (Agiasos, Lesbos)

Van Sigri aan de oostkust tot Kaloni in het bruisende hart, van Charamida aan de zuidkust en de hellingen van de bijna 2000 meter hoge Olympos tot Molivos aan de noordkust. Steeds weer verrassend mooi. Toeristen vergapen zich aan honderden flamingo’s in de zoutpannen van Kaloni; vogelaars komen voor nieuwe soorten tapuiten. Maar het voorjaar is vooral fleurig, letterlijk miljoenen anemonen kleuren het eiland rood en paars. In de kastanjebossen rond Agiasos, net noord van de Olympos, is de bijzondere Lesbos kievitsbloem te vinden. Sigri biedt honderden waterschildpadden in twee varianten en de mooiste tongorchissen. Charamida en Loutro hebben voor een bijna knetterende voorjaars bloemenshow gekozen. Irissen, blauwe druifjes met daartussen wat log rondkruipende landschildpadden.

Lesbos bloementuin (Loutro)

Lesbos, tuin van Griekenland. Hèt ultieme vakantiedoel na een koude winter.

Reacties

  1. Hoi kees,
    wat een mooie en aparte foto's laat je hier zien.
    De vogels zijn geweldig (ik ken er aantal echt niet) maar ook de bloemen waaronder de orchideeën. Ik ken Lesbos alleen uit de verhalen en jij vertelt er ook hele enthousiast over. Geweldig mooi blog Kees en ik heb ervan genoten.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...