Bijna iedereen kent de Vlindertuin van de Emmer dierentuin maar wie is wel eens in Vlinderparadijs Papiliorama geweest? Een oase van rust in de toeristische drukte rond het Drentse Havelte waar het elke dag van het jaar goed toeven is. Binnen ruimte voor tropische vlinders, van buiten ingepakt in een zomerse bloementuin voor onze Nederlandse vliegende juweeltjes.
Vlinderparadijs Papiliorama, verborgen in een zomerse bloemenmantel |
Oerwoud in Havelte, Vlindertuin Papiliorama |
Kapmessen kunnen thuis blijven, de route is vrij van obstakels |
Een regenwoud in het klein zonder alle mindere "genoegens" die bij een bezoek aan deze prachtige gebieden gratis meegeleverd worden. Geen bloedzuigers, geen muggen, geen dagelijkse plensbuien. Maar wel een overvloed aan bloeiende struiken en bomen rond een vriendelijk beekje wat uitgenodigd om wat langer te verpozen. Even zitten, de ogen dicht, ingepakt in een warme deken. Op vlindervleugels wegzweven uit de dagelijkse drukte.
Idea leuconoe, Vlinderparadijs Papiliorama |
Papilio anchisiades, Vlinderparadijs Papiliorama |
En dan de ogen weer open. Laat je overweldigen door de kleurenpracht van grotere en kleinere vlinders. Het strakke zwart-witte kostuum van Idea, de wat adelijk overkomende tooi van de grotere Papilio's of het opflitsende blauw van de grote bananensnoepers, de Kaligo's.
Oranje passiebloemvlinder, Vlindertuin Emmen (foto S. v.d. Molen) |
Wat vooral opvalt in Havelte is de bijzondere keus die Erik Hendriks als stichter van het Vlinderparadijs heeft gemaakt. Niet een overvloed aan Passiebloemvlinders die je in de andere vlindertuinen tegenkomt. Wel mooi in hun rood, zwart of fel oranje maar al snel verlang je naar wat anders. En dat zie je in Havelte.
Anartia amathea, Vlinderparadijs Papiliorama |
Colubura dirce, Vlinderparadijs Papiliorama |
Anartia bijvoorbeeld. Felrood, afgezet met zwart en bezaaid met witte parels. Of Colubara, eens een andere bananensnoeper met een landkaart van mysterieuze lijnen op de achterkant van zijn vleugels.
Vlinderparadijs Papiliorama, nu nog bescheiden overzichtelijk. Vanaf volgend jaar uitgebreid met andere, bizarre en soms gewone zespotige verrassingen. Maar pas op, als je er eens geweest bent wil je zeker weer terugkomen.
Hallo Kees,
BeantwoordenVerwijderenLeuke tip voor als we eens in de buurt komen.
Prachtige vlinders en je hebt ze er mooi op staan.
Ik kwam er achter dat je een tijdje geleden bij ons in het dorp (aarle rixtel) een lezing en wat wandelingen georganiseerd had.
Heb er helaas niet bij kunnen zijn wat ik erg jammer vind.
Wie weet kom je in de toekomst nog eens in de buurt.
groet,
Marcel van de Kerkhof
Beste Marcel, ik kom al drie jaar op Eco-Touristfarm De Biezen, Aarle-Rixtel, voor natuuractiviteiten (met name nachtvlinders), voor 2013 staat het weekend van 2 en 3 augustus reeds op de agenda. Tot ziens op deze mooie plek.
BeantwoordenVerwijderenHa Kees,
BeantwoordenVerwijderenMooie vlindersoorten. Even op vakantie in eigen streek. Ik denk dat ik de eerste soort (Idea)deze zomer in Indonesie gezien heb. Mooie foto's ook.
Groeten, Gonnie
Leuk dat je aandacht geeft aan deze mooie vlindertuin.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt er een leuke blog van gemaakt en ik krijg er zo zin in
om er ook gauw eens weer te kijken.
Prima plekje om in alle rust te kunnen genieten en fotograferen.
En leuk dat er uitbreiding komt met andere insecten.
Natuurkieker Coby
Dag Kees,
BeantwoordenVerwijderenMooi verslag over Kardinge. Geweldige foto's en leerzame tekst erbij. Nog bedankt voor je reactie op ons verslag over Hongarije. Binnenkort meer (foto's).
Allerbeste groeten uit Den Haag,
André en Muriel.
Trouwens, het was er geen goed vlinderjaar, is Hongarije een fantastisch land om te vlinderen. Met Rob de Jong, de eigenaar van Farm Lator, veel nieuwe soorten gezien.
BeantwoordenVerwijderenNogmaals, groeten uit Dem Haag,
André en Murie.
Dat ziet er uit als een heerlijk paradijsje, je weet het ook erg aantrekkelijk te beschrijven, complimenten.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Loes