Doorgaan naar hoofdcontent

Waterleven in Haren

Als slot van een drieluik over waterleven een duik in de Harense vijvers en sloten. Dicht gegroeid met kranswieren of krabbenscheer, daartussen een kraamkamer met amfibieën, waterwantsen en tuimelaars. Soms groot en spectaculair maar vaak ook minuscuul klein en nauwelijks te zien.

Groene kikker, larve met reeds volgroeide poten

Kleine watersalamander, larve

Een dichte massa van opgroeiende kikkervisjes krioelt door het water. Sommige met twee achterpootjes, anderen al met vier pootjes maar nog wel een staart. Nu nog vegetariër maar zodra de staart er af gaat worden ze geduchte slokops van alles wat maar kruipt en in hun bekje past. Af en toe schiet er een slanke "dame" langs, bevallig bewegend in plaats van het lompe gedraai van de moddervette kikkervisjes. Jonge Kleine Watersalamanders! Helemaal compleet met poten en een staart maar nog wel voorzien van rood doorbloede uitwendige kieuwen.



Posthorenslak (Planorbis corneus)
Hoornschaal (Sphaerium sp., links) en Erwtenmossel (Pisidium sp., rechts)

Zwanenmossel (Anodonta cygnea), de voet iets uitstekend


Hoe anders is het leven van een slak. Rustig en bedaard bekijken ze hun leefwereld. Voor de posthoornslakken is het af en toe wat grazen en dan weer lucht happen of gewoon wat drijven. Diepslakjes en Riviermoerasslakken kunnen onder water blijven rondkruipen, zij hebben kieuwen voor hun zuurstofvoorziening.  Kleine Erwtenmosseltjes of reusachtige Zwanenmossels doen het nog rustiger. Lekker op de modder blijven liggen en voedselrijk water zeven om aan de dagelijkse boterham te komen. Lucht happen is voor hun niet nodig, zij hebben kieuwen die zuurstof uit het water kunnen opnemen.

Tuimelaar, Cybister lateralimarginalis
Geelgerande waterkever (Dytiscus marginalis), mannetje met twee hechtschijfjes aan de voorpoten
Spinnende watertor, met 4,5 cm de grootste waterkever

Hygrotus inaequalis, slechts 4 millimeter groot

Grote kevers en kleine kevers zijn er ruim aanwezig. De Tuimelaar bijvoorbeeld. Net zo roofzuchtig als de Geelgerande maar meteen te onderscheiden doordat het halsschild geen gele rand aan de achterzijde heeft. Ook is de achtervoet voorzien van slechts één klauwtje in plaats van twee.

Platte waterwants (Ilycoris cimicoides)


Bootsmannetje (Rugzwemmer)


Waterwantsen zijn er in allerlei formaten. De kleine, plantenetende Sigara's (zwemwantsen) worden bejaagd door de snelle Platte Waterwantsen. Bootsmannetjes op hun beurt vangen alles wat voor hun vangsnuit langs zwemt.


Keizerslibel,  larve

Waterjuffer larve


Op de bodem leven larven van libellen en waterjuffers. De eerste met slechts drie korte uitsteeksels aan het achterlijf terwijl de waterjuffer larven drie platte uitwendige kieuwen achter zich aan slepen.

Waterleven, verbazend boeiend.

Reacties

  1. Tjonge Kees, wat een prachtig blog.
    Bijna allemaal onbekende voor mij, want ik kijk niet zo naar het kleine leven in/onder water.
    Heel fraai.

    René

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je zo uitgebreid aandacht besteedt aan het waterleven.
    Toch een facet van de natuur waar ik nog veel te weinig van weet.
    Dankzij jouw interessante informatie en de prachtige foto's steek ik
    hier heel wat op.
    Mooi ook de larven van de libel en de juffer.
    Een serie waterlevenblogs die ik vast nog wel eens weer bezoek, dankjewel!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beautiful photographs, unusual views. I am greeting

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Kees,

    ook dit blog is er een die vol mooie foto's en belangrijker: Vol informatie staat. Nooit geweten dat het er zo mooi kon zijn in de sloten. Die Tuimelaar, Cybister lateralimarginalis vin ik heel bijzonder ook om te zien met die pluimen aan de poten.

    Heel mooi en leerzaam weer.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jeetje, wat zit er een hoop moois verborgen in het water, prachtig om te zien, boeiend blogje.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel boeiend en leerzaam, deze blog, met hele duidelijke foto's.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...