vrijdag 28 juni 2013

Gefriemel in het vlinderrijk

Harlekijn (Lobesia relinquana)
Collega vlinderaar Kars Veling was afgelopen zaterdag op De Brand (Udenhout) als deelnemer van de actie 24 uur Natuur. Als samenvatting van zijn waarnemingen schrijft hij op Facebook: "weinig dagvlinders maar wel allerlei ander gefriemel" Wat we daaronder moeten verstaan wordt duidelijk als we zijn, als altijd, schitterende, fotoserie doorbladeren: paardenbloedzuigers, lantaarntjes maar ook allerlei prachtige kleine vlinders. Voor mij aanleiding om maar eens een blogje te maken over gefriemel in het vlinderrijk.
Muntvlindertje (Pyrausta aurata)

In elk tuintje met munt of citroenmelisse zijn wel Muntvlindertjes te vinden. Nog kleiner dan een, al bijna, vergeten cent. Roodbruin  met een paar gele vlekken op de voorvleugel en een dito gekleurd bandje op de achtervleugel. Net als veel van zijn familieleden zijn ze overdag actief, onrustig fladderend rond de kruidenborder. Als één van de weinige grazers trekken de rupsjes van dit vlindertje zich weinig aan van de typische geur van deze plantjes.

Dame Geelbandlangsprietmot (Nemophora degeerella)

Heer Geelbandlangsprietmot (Nemophora degeerella), zo gefotografeerd dat de lengte van de sprieten goed uitkomt

Iedereen die geregeld buiten is moet ze wel gezien hebben gedurende de afgelopen weken: de Geelbandlangsprietmotten was het helemaal in hun bol geslagen. Op en neer, van links naar rechts en weer naar boven. Voortdurend dansend om vooral maar gezien te worden. Voor ons hebben ze geen tijd, het gaat deze dansers om de gunsten van de kortsprietige vrouwtjes. Elk jaar lijken er wel meer te komen, zelfs bij ons in de tuin was het feest.

Geisha (Olethreutes arcuella)

Haakjesdwergbladroller (Pammene germmana)

Even groot maar zeker minder opvallend zijn de tientallen soorten bladrollers die geregeld zonnend gezien kunnen worden op een bed van groen. Elk blaadje of grasspriet lijkt wel te voldoen aan hun wensen om wat spaarzame zonnestraaltjes op te vangen. Van helder groen tot kakelbont dossen ze zich uit, soms bedoeld voor een zoekende partner maar veel vaker als camouflage.

Russenuil (Coenobia rufa)

Zilverstreep (Deltote bankiana)

Vroeger, maar ook nu nog, werd al dit "gefriemel" samengevat als micro's en daarmee door velen bij het grof vuil geplaatst. Macro's daar ging het om, bij voorkeur van het formaat Ligusterpijlstaart. Enkele van  deze "macro's" zijn echter zo klein als een forse micro. Stro-uiltjes, Dwerghuismoeders, Zilverstrepen, Russenuilen en Variabele Eikenuilen hebben imposante namen maar kunnen landen op een duimnagel. Inmiddels weten we dat dit wat denigrerende onderscheid zelf bij het grof vuil mag. Evolutionair gezien staan de verschillende vlinderfamilies in de grote stamboom van het leven volledig door elkaar heen.

Kijk ook eens naar het "gefriemel" van Kars, inspirerend mooi!


7 opmerkingen:

 1. Prachtig blog Kees.
  Heel mooi de verschillende soorten vlinders en motten.
  Interessante informatie ook.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig als je het zo bekijkt wordt er heel wat af gefriemeld in het bos,maar wel ontzettend mooi om te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel mooi dat kleine grut, Kees! Ik hou er wel van!

  Groet,
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een interessante en soortenrijke wereld, die van de friemeltjes.
  De moeite waard om daar de macrolens op te richten en met deze mooie
  foto's heb ik weer een paar voor mij nieuwe soorten eens even goed
  kunnen bekijken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer een heel bijzonder en mooi blog Kees.
  Prachtige vlinder en de Heer Geelbandlangsprietmot heeft inderdaad van die enorme lange sprieten. Ik verbaasde me daar ook over toen ik die voor het eerst zag.
  Die Geisha vind ik heel erg mooi en kleurrijk. Heerlijk om je uit te leven met de macro op deze diertjes.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een bijzondere wereld, deze vlindersoorten Kees, ik denk dat de meeste mensen hier volledig aan voorbij gaan, maar als je je erin verdiept zie je pas hoe mooi ook deze beestjes zijn. Je hebt ze mooi vastgelegd vooral de Geisha vind ik een hele mooie. Zo'n sprietmot heb ik ook weleens geprobeerd vast te leggen tot je thuis komt en ziet dat je nog niet de helft van die lange sprieten erop hebt staan.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Exquisite! A lovely series of insects so beautifully photographed. You are a most gifted macro lens photographer!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...