|
Oudemolen, bloeiende madelanden |
Zaterdag 1 juni. Natuurfotograaf en fervent promotor van het Nationaal Beek en Esdorpenlandschap Drentsche Aa, André Brasse, opent de dag op Facebook met een prachtige foto van de Zwarte Rapunzel. Een uur later vertrekt Natuurpresentaties met een groep natuurgenieters vanaf de parkeerplaats bij Oudemolen voor een wandeling door het fleurige landschap van het Oudemolense Diep.
|
Brede Orchis, Oudemolen |
De Drentsche Aa, eens een woeste smeltwaterstroom met het formaat van bijvoorbeeld de IJssel, is nu een kabbelend laaglandbeekje. In de winter nog een beetje ongetemd maar aan het begin van de zomer tot rust gekomen. Weidebeekjuffers laten op deze grauwe en koude dag verstek gaan maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een palet van bloemen in dit fleurige landschap. Brede Orchis begint meestal half mei te bloeien maar begint dit jaar pas begin juni aan zijn alles overheersende show. Lage temperaturen hebben er voor gezorgd dat de knoppen in sluimertoestand afgewacht hebben tot ze het niet meer konden houden. Overal schieten de bloeistengels omhoog en kleuren de madelanden in alle tinten paars. Van bijna gebleekt roze tot het donkerste paars.
|
Grote Ratelaar, Oudemolen |
Grote ratelaar is nog niet helemaal overtuigd dat het nu toch nog goed gaat komen met het voorjaar. Wat schuchter kijken de eerste bloempjes de wereld in. De boven en onderlip stijf dicht geknepen, het is toch nog te koud voor bestuivende hommels. Ook zijn gastheer, de Gestreepte Witbol, doet het rustig aan. Het duurt nog zeker een week voordat dit gras de weiden paars laat kleuren. De bloeistengels van dit grasje lijken trouwens weinig te lijden onder het gezuig van de Ratelaars aan hun wortels. Een niet aflatende stroom van suikers en andere vitale stoffen raken ze dagelijks kwijt aan deze parasieten.
|
Koekoeksbloem, Oudemolen |
|
Reukgras, Oudemolen |
|
Kamgras, Oudemolen |
|
Veldzuring, Oudemolen |
|
Moerasvergeetmijnietje, Oudemolen |
Blijf eens stilstaan in dit bloeiende beekdal. Moerasvergeetmijnietjes lijken als blauwe stippels uitgestrooid over het natte gras. Koekoeksbloemen en Dagkoekoeksbloemen zorgen voor een zacht violette tint. Reuk- en Kamgras zijn de meest opvallende groene componenten. En Veldzuring zorgt voor rode accenten.
|
Zwarte Rapunzel, vegetatie, Oudemolen |
|
Zwarte Rapunzel, Oudemolen |
Maar mijn excursiegangers zijn toch vooral gekomen voor de Rapunzels. Goed bewaakt door een stoer hek en een niet mis te verstaan verbodsbord lijken ze te schuilen onder de sterke arm van Staatsbosbeheer. En dat is wel nodig ook, nog geen veertig jaar geleden waren deze bijzondere bosplanten uit Midden-Europa op verschillende plaatsen te vinden. Nu staan er verspreid nog een paar plantjes en alleen bij Oudemolen is een respectabele populatie overgebleven. Dankzij opborrelend diep grondwater is juist hier een met vocht verzadigde luchtlaag vlak boven de grond ontstaan. En dat is wat deze bijzondere klokjes nodig hebben, net als in een vochtig loofbos drogen ze hierdoor niet uit. Opvallend is wel dat ze een hekel hebben aan natte voeten, daarom staan ze vele meters verwijderd van de bronnetjes. Welwillend heeft de boswachter ons toestemming verleend om deze bijzondere planten even van dichtbij te bekijken.
De Drentsche Aa, juist nu een fleurig landschap. Ga er eens kijken en geniet van alles wat groeit en bloeit.
Wat mooi dat ik zo de Rapunzels eens ziet wat een bijzonder mooi plantje .en wat fijn dat je dan goede contacten met de boswachter hebt anders hadden we ze nooit kunnen zien.
BeantwoordenVerwijderenPrachtige planten, de meesten heb ik hier in Nederland nog niet gezien, in Oostenrijk wel. Groet Annemarie
BeantwoordenVerwijderenEen prachtig natuurgebied de Drentsche Aa en de deelnemers hebben onder jouw enthousiaste leiding met boeiende verhalen over alles wat er te zien is, ongetwijfeld een heerlijke wandeling gehad.
BeantwoordenVerwijderenAllemaal mooie planten en grassen, maar de Zwarte Rapunzel is natuurlijk wel de eye-catcher, wat een prachtige plant!
Natuurkieker Coby
Een prachtig natuurgebied en de zwarte rapunzel, een voor mij onbekende plant, is erg bijzonder. Heel mooi die diep paarse kleur. Fijn dat zo'n boswachter je dan toch even de kans geeft om te genieten.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Gonnie
Het staat nog steeds op onze lijst om daar eens heen te gaan.
BeantwoordenVerwijderenVorig jaar zouden we er al eens heen voor een korte vakantie
maar het is er nog steeds niet van gekomen.
Nu onze zinnen gezet om het dit jaar wederom nog een keer te proberen,
want het leek me een schitterend gebied.
groetjes, Helma
Hallo Kees, ik zie dat je in Nederland toch ook nog wel eens orchideeën kan vinden, maar vast niets vergeleken met je reis naar Turkije, toch!?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Marius
Hello, after reading this remarkable paragraph i am also glad to share my knowledge here with mates.
BeantwoordenVerwijderenMy web blog :: best cellulite treatment
Een heel mooi gebied. Wij willen de komende jaren verschillende Nationale Parken bezoeken en de Drentse Aa staat ook op het lijstje. Wat is de mooiste tijd om daarheen te gaan? Waarschijnlijk het voorjaar als alles in bloei staat?
BeantwoordenVerwijderengroetjes Ghita
Beste Ghita, eind mei / begin juni is de beste tijd. En uiteraard krijg je een gratis gids, gewoon even bellen of mailen.
Verwijderen