Doorgaan naar hoofdcontent

Zweefvliegen, super piloten in het laagste luchtruim

Kleine bijvlieg (Eristalis arbustorum), Haren

Witte condensstrepen vormen vierbaanswegen hoog in de lucht. Op slechts enkele decimeters hoogte is er geen enkele orde meer in de lucht. De tuin hangt vol met zwevers. Als helikopters een moment stil hangend, dan een korte spurt en weer een landing.
 
Hommelbijvlieg (Eristalis intricaria), Haren
Met vliegen hebben we niet zoveel. Lastige beestjes die altijd op het eten willen gaan zitten. Of irritante brommers die een rustig avondje verstoren. Maar sta eens stil bij de honderden zweefvliegen die in elke tuin te vinden zijn. Hun kop lijkt wel zwaar van de enorme ogen die elke beweging opmerken. Twee ragfijne vleugels die zonder vliegbrevet elke beweging kunnen uitvoeren. Maar het meest bijzonder is toch wel de kleur. Sommigen zien er vervaarlijk uit als een wesp met een geel-zwart kostuum. Andere zijn bruin als een bij of harig als een hommel. Echter alles is maar nep. Pure volksverlakkerij, steken of bijten kunnen ze niet.
 
Zweefvlieglarf, leeggezogen bladluizen achteloos op zijn rug geplakt
In de Middeleeuwen had men nog niet zoveel begrepen van vogeltrek. Zwaluwen zouden in het voorjaar uit de modder tevoorschijn komen. Nu weten we dat ze genieten van een avontuurlijke vakantie in Afrika. Veel zweefvliegen komen echter wel uit de modder of uit een drekkige regenton. Hun platte larfjes leven er van allerlei organisch afval. Anderen zweefvliegkinderen leven als rupsjes op een blad, niet als vegetariër maar als jager op bladluizen. Jonge Hommelzweefvliegen beginnen hun leven als vuilnisman m/v in hommelnesten.
 
Gewone Pendelvlieg (Helophilus pendulus), Haren

Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus), Haren

Grote Langlijf, Sphaeroria scripta, Haren

Volwassen zweefvliegen zijn altijd bloembezoekers. Stuifmeel kunnen ze met hun slurfje niet naar binnen krijgen maar voor nectar doen ze alles. Van het vroege voorjaar tot ver in de late herfst zwerven ze door de tuin op zoek naar kleine en grote bloemen. Sta er eens bij stil en geniet van deze bijzondere vliegen.

Meer informatie? Zie Waarneming.nl voor een schitterende digitale fotogids Zweefvliegen.

Reacties

  1. Geweldig vind ik ze, die zweefvliegen. Bedankt voor die super link naar die fotogids!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hele mooie serie, en bedankt voor de link, daar ga ik nog wel dankbaar gebruik van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heel hartelijk bedankt die ga ik zeker met een bezoek vereren maar wat een heerlijke leerzame blog weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Very nice and interesting post.
    And a nice atmosphere to your blog.
    Have a nice day! Greetings!

    Patricia & Daniel

    +I Follow you blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja mooi al die soorten zweefvliegen, leuk dat jij daar aandacht voor vraagt.
    Een mooie blog heb je er van gemaakt met fraaie foto's en leuk om te lezen.
    De digitale fotogids is een echte aanrader en ik ben het met je eens dat iedereen
    even aandacht moet geven aan al die mooie zweefvliegen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Knap hoe stil ze kunnen hangen. Mooi beschreven en gefotografeerd Kees. Ik ga de link eens aanklikken voor wat info.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een soorten zweefvliegen zijn er. En als ik ze in je blog bekijk zie ik wel onderlinge verschillen, maar in de natuur is het voor mij toch gewoon "zweefvlieg", dan zou ik ze echt niet meer bij naam kunnen noemen.
    Mooie serie.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hai Kees,

    Hele fraaie fotoserie met een uitstekende tekst.
    Blijven voor mij toch erg lastig te determineren dieren.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak