Doorgaan naar hoofdcontent

Zweefvliegen, super piloten in het laagste luchtruim

Kleine bijvlieg (Eristalis arbustorum), Haren

Witte condensstrepen vormen vierbaanswegen hoog in de lucht. Op slechts enkele decimeters hoogte is er geen enkele orde meer in de lucht. De tuin hangt vol met zwevers. Als helikopters een moment stil hangend, dan een korte spurt en weer een landing.
 
Hommelbijvlieg (Eristalis intricaria), Haren
Met vliegen hebben we niet zoveel. Lastige beestjes die altijd op het eten willen gaan zitten. Of irritante brommers die een rustig avondje verstoren. Maar sta eens stil bij de honderden zweefvliegen die in elke tuin te vinden zijn. Hun kop lijkt wel zwaar van de enorme ogen die elke beweging opmerken. Twee ragfijne vleugels die zonder vliegbrevet elke beweging kunnen uitvoeren. Maar het meest bijzonder is toch wel de kleur. Sommigen zien er vervaarlijk uit als een wesp met een geel-zwart kostuum. Andere zijn bruin als een bij of harig als een hommel. Echter alles is maar nep. Pure volksverlakkerij, steken of bijten kunnen ze niet.
 
Zweefvlieglarf, leeggezogen bladluizen achteloos op zijn rug geplakt
In de Middeleeuwen had men nog niet zoveel begrepen van vogeltrek. Zwaluwen zouden in het voorjaar uit de modder tevoorschijn komen. Nu weten we dat ze genieten van een avontuurlijke vakantie in Afrika. Veel zweefvliegen komen echter wel uit de modder of uit een drekkige regenton. Hun platte larfjes leven er van allerlei organisch afval. Anderen zweefvliegkinderen leven als rupsjes op een blad, niet als vegetariër maar als jager op bladluizen. Jonge Hommelzweefvliegen beginnen hun leven als vuilnisman m/v in hommelnesten.
 
Gewone Pendelvlieg (Helophilus pendulus), Haren

Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus), Haren

Grote Langlijf, Sphaeroria scripta, Haren

Volwassen zweefvliegen zijn altijd bloembezoekers. Stuifmeel kunnen ze met hun slurfje niet naar binnen krijgen maar voor nectar doen ze alles. Van het vroege voorjaar tot ver in de late herfst zwerven ze door de tuin op zoek naar kleine en grote bloemen. Sta er eens bij stil en geniet van deze bijzondere vliegen.

Meer informatie? Zie Waarneming.nl voor een schitterende digitale fotogids Zweefvliegen.

Reacties

 1. Geweldig vind ik ze, die zweefvliegen. Bedankt voor die super link naar die fotogids!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele mooie serie, en bedankt voor de link, daar ga ik nog wel dankbaar gebruik van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel hartelijk bedankt die ga ik zeker met een bezoek vereren maar wat een heerlijke leerzame blog weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Very nice and interesting post.
  And a nice atmosphere to your blog.
  Have a nice day! Greetings!

  Patricia & Daniel

  +I Follow you blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja mooi al die soorten zweefvliegen, leuk dat jij daar aandacht voor vraagt.
  Een mooie blog heb je er van gemaakt met fraaie foto's en leuk om te lezen.
  De digitale fotogids is een echte aanrader en ik ben het met je eens dat iedereen
  even aandacht moet geven aan al die mooie zweefvliegen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Knap hoe stil ze kunnen hangen. Mooi beschreven en gefotografeerd Kees. Ik ga de link eens aanklikken voor wat info.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een soorten zweefvliegen zijn er. En als ik ze in je blog bekijk zie ik wel onderlinge verschillen, maar in de natuur is het voor mij toch gewoon "zweefvlieg", dan zou ik ze echt niet meer bij naam kunnen noemen.
  Mooie serie.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Kees,

  Hele fraaie fotoserie met een uitstekende tekst.
  Blijven voor mij toch erg lastig te determineren dieren.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Nederland zoemt, deel 2

Eind april, Nederland kleurt geel van de Paardenbloemen. En dat betekent een feestmaal voor bijen en hommels. Zes pootjes bijna gestrekt, een dromerige blik in de duizenden facetoogjes en genieten maar. Bloemen zijn er blij mee want wat ze ook opeten, er blijft altijd voldoende stuifmeel over om bij een volgende Paardenbloem wat achter te laten voor de bevruchting. Voor de gevleugelde zoemers wordt de overdaad bijna te veel. Met een flinke dosis agressie storten ze zich op elke bloem. Voor een Akkerhommel is het formaat al voldoende om alle andere bijen te laten opvliegen. Iets kleinere soorten als de Viltvlekzandbij doen het wat minder subtiel. Met een plof laten ze zich op de bloem vallen, draaien een paar keer flink rond en hebben dan het rijk alleen.Ga eens zitten op een stoeprand naast een gazon met Paardenbloemen. Bij voorkeur lekker beschut en niet al te vaak gemaaid. Dan blijkt plotseling dat er veel meer gebeurd dan alleen maar schransen. Dames zandbijen proberen zo veel mo…

Exotische jachtkrabspin klopt aan de deur

Een jaar natuurpresentaties in  woorden - dag 246

Hoe hard zekere politici ook mogen schreeuwen, Nederland heeft geen gesloten grenzen en zal deze ook nooit krijgen. Het zijn niet meer dan lijnen op de kaart . En zo kunnen er soms vreemde gasten opduiken. Zo ook gisteravond. Vanaf de deurpost van de schuurdeur zat een enorme plompe spin die mij met acht ogen aan te staren. Een lijf van 15 millimeter en tussen de poten een afstand van zeker 5 centimeter. Scherp afstekend tegen het wit geverfde hout was ze perfect te zien. Meteen rende ik naar binnen, greep de camera en wist haar vast te leggen. Pas de volgende dag werd duidelijk dat de 29ste spinnensoort in onze tuin meteen de meest exotische is. Het was een jachtkrabspin of in het Engels een "huntsman spider" mogelijk luisterend naar de naam Olios argelasius. In Nederland zelden aangetroffen en afkomstig uit citrusboomgaarden rond de Middellandse Zee. Hoe ze in Tilburg beland is? Zeer waarschijnlijk met fruit wat vervolgens …

Costa Rica kikkerparade

Mensen hebben iets met kikkers. Kinderen scheppen emmers vol kikkerdril op en verwonderen zich over het leven van kikkervisjes. Biologen worden blij van het geplop van de steeds algemener wordende Heikikkers. Fransen eten ze het liefst als delicatesse. En in Midden-Amerika betalen toeristen grif voor kikkerexcursies.

In de vierde aflevering van een serie reis- en natuurimpressies van Costa Rica daarom een bijzondere kikkerparade. Beelden en verhalen maar ook  links naar een website met geluiden van bijzondere kikkertjes (gemaakt door David Ross).In het vliegtuig naar San José droomde ik van een bijzondere ontmoeting met een zeldzaam pijlgifkikkertje. Niet in een terrarium van de Emmer dierentuin maar "echt" wild in het bos. Direct na aankomst begon het al goed. Op de toeristenbus naar Tortuguero National Park staat niet alleen een Red-eyed Leaf Frog, de meest bekende boomkikker van Costa Rica, maar ook een plaatje van een echte gifkikker. In de bus vooral doorsnee toeriste…