zondag 22 september 2013

Kleipaddenstoelen in Groningse wildernis

Ten Boersterbos, Groningse wildernis
 Rechte lijnen in het landschap, statige boerderijen aan de horizon en vooral heel veel zware klei. Dat is het Groninger land. Maar er is meer, ruim veertig jaar geleden werden dorpen verrijkt met recreatiebosjes. Bedoeld om de zinnen te verzetten en heerlijk om honden en kinderen uit te laten. Onvermoed zijn juist deze stukjes Groningse wildernis uitgegroeid tot paddenstoelenparadijsjes.

KNNV Groningen op paddenstoelenexcursie
KNNV Groningen heeft voor haar, inmiddels traditionele paddenstoelenexcursie in september koers gezet naar het Ten Boersterbos. Ten noorden van het Damsterdiep en net ten zuidwesten van Ten Boer. Es, esdoorn, een enkele eik en zelfs wat wilgen hebben hier met wat hulp van braam en brandnetel een dicht woud gevormd. Op het eerste gezicht weinig veel belovend maar als we de roep van een Grote Bonte Specht volgen en in het hart van het bos doordringen ontrolt zich een ongekende weelde.

Blozende stinkvezelkop

Bleke franjehoed

Dooiergele Mestzwam

Vuurmelkzwam

Grote zwammen lijken zich te willen camoufleren. Grijs en bruin overheersen, alleen te zien door er letterlijk tussen te gaan zitten. Dan, op het zelfde niveau als de paddenstoel, valt het op hoeveel er wel niet staat. Honderden Bleke Franjehoeden en Blozende Stinkvezelkoppen steken ver boven de bodem uit. Daartussen allerlei inktzwammetjes op houtsnippers en op de meest voedselrijke plaatsjes Dooiergele Mestzwam. Sommige jong en sterk lijkend op een gele vingerhoed, anderen ouder en breed uitgespreid. Voor fijnproevers zijn er Vuurmelkzwammen. Alleen voorkomend onder Hazelaar en voorzien van vlammend scherp melksap.

Stobbezwammetje

Scherpe schelpzwam

Kleine breedplaatmycena
 Staatsbosbeheer laat sinds jaren het afgevallen hout gewoon liggen. Voor paddenstoelen letterlijk een geschenk uit de hemel. Stobbezwammetjes en Scherpe Schelpzwammen zijn overal te vinden. Minuscuul klein is de Kleine Breedplaatmycena. Fotograferen van al deze tere zwammetjes blijkt een bijzondere opgave te zijn. Het rotte hout verkruimelt bij de eerste aanraking tot pulp en weg is het plaatje. Heel voorzichtig oppakken of gewoon ter plekke plat op de grond blijkt de beste manier.

Esdoornhoutknotszwam

Zakjestrilzwam

Zwarte Viltzwam

Witte Koraalzwam

In de paddenstoelenwereld is niet alles rechttoe rechtaan. Steel en hoed lijken wel het meest algemeen als groeivorm maar er blijkt een ongekende variatie aan bizarre vormen in het Ten Boersterbos voor te komen. Esdoornhoutknotszwammen staan als zwarte vingers omhoog. Zakjestrilzwammen liggen als geleipuddingen op het dode essenhout. Zwarte viltzwammen zijn wat minder kieskeurig en laten zich elke tak uitstekend smaken. Tussen al dit hout staan Witte Koraalzwammen, bossig vertakt en fijn ingesneden.

"Roodoogvlieg"

Tijd om weer recht op te staan. Allerlei zweefvliegen, een Roomvlek Lieveheersbeestje en een prachtige "roodoogvlieg" blijken op deze septemberdag ook te genieten van de steeds hoger wordende temperatuur.

Groningse kleibosjes bieden meer dan alleen een hondenveldje. Ga er eens kijken en geniet van een fraaie herfstshow.


7 opmerkingen:

 1. goh Kees, ik wou dat ik jouw kennis had als het om paddenstoelen ging. in mijn ogen lijken heel veel soorten op elkaar.
  de meest fraaie vind ik de witte koraalzwam!
  groetjes, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's van prachtige paddestoelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het helemaal met Nathalie eens er is nog heel veel te leren,maar o wat is het mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige paddenstoelenblog en wat een soorten zijn er toch.
  Van deze blog ken ik er slechts enkele, dus ik heb weer heel wat nieuwe
  informatie van je opgestoken.
  Een buitengewoon boeiend verhaal en prachtige foto's die het mogelijk moeten maken
  om wellicht de komende tijd een van deze soorten tegen te komen,.
  Dank voor je paddenstoelencollege.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Kees,
  wat een geweldig blog is dit!
  Zoveel zwammetjes en paddenstoelen en dan niet allemaal
  de gewone bekende. Ik ken er ook maar een paar van, maar dit is wel heel boeiend om te zien
  en te lezen. Je weet dus niet alleen veel van insecten maar ook van paddenstoelen.
  Heerlijk blog Kees en heel eerzaam ook.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als bestuurslid van de Vereniging Dorpsbelangen Ten Boer heb ik erg genoten van de foto's van paddenstoelen in het Ten Boersterbos. Ik was verrast door de veelheid van de mooie mij onbekende paddenstoelen. En dat in een bosje als dit......Onze BosCommissie is zeer betrokken bij het Ten Boersterbos en het was de commissieleden al wel bekend dat het een goed paddenstoelenjaar is. Uw publicatie bevestigd dat maar eens weer !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Harrie, dank voor je waardering. Weet dat de Mycologische Vereniging, met o.a. Inge Somhorst (Glimmen)het bos uitgebreid geïnventariseerd heeft.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...