Doorgaan naar hoofdcontent

Kleipaddenstoelen in Groningse wildernis

Ten Boersterbos, Groningse wildernis
 Rechte lijnen in het landschap, statige boerderijen aan de horizon en vooral heel veel zware klei. Dat is het Groninger land. Maar er is meer, ruim veertig jaar geleden werden dorpen verrijkt met recreatiebosjes. Bedoeld om de zinnen te verzetten en heerlijk om honden en kinderen uit te laten. Onvermoed zijn juist deze stukjes Groningse wildernis uitgegroeid tot paddenstoelenparadijsjes.





KNNV Groningen op paddenstoelenexcursie
KNNV Groningen heeft voor haar, inmiddels traditionele paddenstoelenexcursie in september koers gezet naar het Ten Boersterbos. Ten noorden van het Damsterdiep en net ten zuidwesten van Ten Boer. Es, esdoorn, een enkele eik en zelfs wat wilgen hebben hier met wat hulp van braam en brandnetel een dicht woud gevormd. Op het eerste gezicht weinig veel belovend maar als we de roep van een Grote Bonte Specht volgen en in het hart van het bos doordringen ontrolt zich een ongekende weelde.

Blozende stinkvezelkop

Bleke franjehoed

Dooiergele Mestzwam

Vuurmelkzwam

Grote zwammen lijken zich te willen camoufleren. Grijs en bruin overheersen, alleen te zien door er letterlijk tussen te gaan zitten. Dan, op het zelfde niveau als de paddenstoel, valt het op hoeveel er wel niet staat. Honderden Bleke Franjehoeden en Blozende Stinkvezelkoppen steken ver boven de bodem uit. Daartussen allerlei inktzwammetjes op houtsnippers en op de meest voedselrijke plaatsjes Dooiergele Mestzwam. Sommige jong en sterk lijkend op een gele vingerhoed, anderen ouder en breed uitgespreid. Voor fijnproevers zijn er Vuurmelkzwammen. Alleen voorkomend onder Hazelaar en voorzien van vlammend scherp melksap.

Stobbezwammetje

Scherpe schelpzwam

Kleine breedplaatmycena
 Staatsbosbeheer laat sinds jaren het afgevallen hout gewoon liggen. Voor paddenstoelen letterlijk een geschenk uit de hemel. Stobbezwammetjes en Scherpe Schelpzwammen zijn overal te vinden. Minuscuul klein is de Kleine Breedplaatmycena. Fotograferen van al deze tere zwammetjes blijkt een bijzondere opgave te zijn. Het rotte hout verkruimelt bij de eerste aanraking tot pulp en weg is het plaatje. Heel voorzichtig oppakken of gewoon ter plekke plat op de grond blijkt de beste manier.

Esdoornhoutknotszwam

Zakjestrilzwam

Zwarte Viltzwam

Witte Koraalzwam

In de paddenstoelenwereld is niet alles rechttoe rechtaan. Steel en hoed lijken wel het meest algemeen als groeivorm maar er blijkt een ongekende variatie aan bizarre vormen in het Ten Boersterbos voor te komen. Esdoornhoutknotszwammen staan als zwarte vingers omhoog. Zakjestrilzwammen liggen als geleipuddingen op het dode essenhout. Zwarte viltzwammen zijn wat minder kieskeurig en laten zich elke tak uitstekend smaken. Tussen al dit hout staan Witte Koraalzwammen, bossig vertakt en fijn ingesneden.

"Roodoogvlieg"

Tijd om weer recht op te staan. Allerlei zweefvliegen, een Roomvlek Lieveheersbeestje en een prachtige "roodoogvlieg" blijken op deze septemberdag ook te genieten van de steeds hoger wordende temperatuur.

Groningse kleibosjes bieden meer dan alleen een hondenveldje. Ga er eens kijken en geniet van een fraaie herfstshow.


Reacties

  1. goh Kees, ik wou dat ik jouw kennis had als het om paddenstoelen ging. in mijn ogen lijken heel veel soorten op elkaar.
    de meest fraaie vind ik de witte koraalzwam!
    groetjes, Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto's van prachtige paddestoelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het helemaal met Nathalie eens er is nog heel veel te leren,maar o wat is het mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een prachtige paddenstoelenblog en wat een soorten zijn er toch.
    Van deze blog ken ik er slechts enkele, dus ik heb weer heel wat nieuwe
    informatie van je opgestoken.
    Een buitengewoon boeiend verhaal en prachtige foto's die het mogelijk moeten maken
    om wellicht de komende tijd een van deze soorten tegen te komen,.
    Dank voor je paddenstoelencollege.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Kees,
    wat een geweldig blog is dit!
    Zoveel zwammetjes en paddenstoelen en dan niet allemaal
    de gewone bekende. Ik ken er ook maar een paar van, maar dit is wel heel boeiend om te zien
    en te lezen. Je weet dus niet alleen veel van insecten maar ook van paddenstoelen.
    Heerlijk blog Kees en heel eerzaam ook.
    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als bestuurslid van de Vereniging Dorpsbelangen Ten Boer heb ik erg genoten van de foto's van paddenstoelen in het Ten Boersterbos. Ik was verrast door de veelheid van de mooie mij onbekende paddenstoelen. En dat in een bosje als dit......Onze BosCommissie is zeer betrokken bij het Ten Boersterbos en het was de commissieleden al wel bekend dat het een goed paddenstoelenjaar is. Uw publicatie bevestigd dat maar eens weer !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Harrie, dank voor je waardering. Weet dat de Mycologische Vereniging, met o.a. Inge Somhorst (Glimmen)het bos uitgebreid geïnventariseerd heeft.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...