woensdag 11 september 2013

Septemberpracht rond Tschiertschen

De lucht boven de alpenweide trilt van een onverwachte hittegolf, de zomer weet van geen wijken. Maar de volgende ochtend maken mistflarden rond de kerktoren van Tschiertschen duidelijk dat het toch echt september is. Een maand van ongekend genieten, prachtige vergezichten, bloeiende bollenvelden met Herfsttijloos en luid roepende Notenkrakers.

Hotel Alpina, Tschiertschen

Septemberpracht was de titel die Bergwandelhotel Alpina (Tschiertschen) aan de eerste tien dagen van september had meegegeven. Een kralensnoer van acht gevarieerde wandeltochten rond het dal van de Plessur ten oosten van Chur (Graubünden, Zwitserland). Natuurpresentaties mocht de begeleiding en inhoudelijke invulling leveren. Alpina tekende voor haar bekende, en altijd gezellige, huiselijke gastvrijheid; uitstekende maaltijden en geregeld voor comfortabel vervoer naar het startpunt van de wandelingen.

Geplooid en gedeukt. De vroegere zeebodem tussen Europa en Afrika, nu verkreukeld en rechtop gezet
Uitzicht vanuit de kreukelzone op het oude Europa
Overal in het gebied beleef je het verstilde gewelde van een frontale botsing tussen het oude Europa en Afrika. In "Schanfigg, kreukelzone tussen twee continenten" schreef ik vorig jaar al eens over dit bijzondere gebied. Opgekruld als een verfrommeld tafellaken, ingekerfd door latere gletsjers en gepolijst door rivieren en beken. Waar je ook loopt, klimt of daalt, de geologische geschiedenis staat overal in hoofdletters geschreven.

Zilverdistel

Zijdeplantgentiaan
Grote keverorchis

Herfsttijloos (Colchicum)
September is het begin van de herfst. Eigenlijk de tijd voor bessen en paddenstoelen maar wat blijkt? Overal zijn kleine explosies van fleur en kleur te zien. Hardblauwe Monnikskappen en Zijdeplantgentianen staan te pronken in de schaduw van Groene Elzenbossen. Begraasde Alpenweides hullen zich in het teerste paars met letterlijk duizenden bloeiende Colchicums (Herfsttijloos). Keverorchissen hebben nog geen bericht gehad dat het tijd wordt om ondergronds te gaan en Bruine Klavers zetten ook nog even door. Maar de hoofdprijs gaat toch naar de Zilverdistel. Als kokardes lijken ze lukraak uitgestrooid over de ongelijke grasvlaktes. Terugbladerend naar de zomer blijkt maar weer dat ook september fleurig mooi kan zijn.

Keizersmantel
Bleek blauwtje, vrouwtje
De onverwachte bloemenpracht weerspiegelt zich in honderden warrelende vlindervleugeltjes. Niet zo uitbundig als in de zomer (zie Alpenvlinders) maar wel overal aanwezig. Boven de 2000 meter wordt zelfs nog een laatste Apollovlinder gezien. Lager zijn het vooral Zwitserse glanserebia's, Bleek Blauwtjes en diverse Parelmoervlinders die de toon zetten. Er tussendoor fladderen Luzernevlinders en grote aantallen spanners en uilen.

Alpenkamperfoelie

Christoffelkruid
Alpenanemoon

Bosrank

Alpenwollegras

September laat zich echter ook van zijn bekende kant zien. Duizenden vruchten hangen als zwarte of rode pareltjes aan de struiken. Sommigen zijn eetbaar maar Christoffelkruid en Wolfskers kun je maar beter laten hangen. Alpenweiden staan vol met honderden pluizen. Van Alpenanemoon tot Alpennagelkruid, van Basterdwederik tot Bergveenpluis.

Vanaf mei volgend jaar gaat Alpina verder als Wandel- en skihotel Gürgaletsch. Enkele meters lagen gelegen in het mooie Tschiertschen en een ander gebouw maar wel met dezelfde sfeer en uitstraling. Tobias, uw gastheer, nodigt u graag uit om ook eens naar Tschiertschen te komen. En septemberpracht? Dat kunt u nu beleven als arrangement met de naam Alpennatuur.

7 opmerkingen:

 1. geweldig mooi is dit Kees hier word je heel klein van,maar zonder jouw fantastische vertellingen zou het al minder waarde hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is het een imposant gebied Kees en als ik je prachtige foto's zie
  en jouw interessante verhaal erbij lees dan kan het niet anders of
  iedereen moet een geweldig verblijf gehad hebben daar.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De magnifiques photos, j'aime beaucoup ton blog, je reviendrai le visiter avec plaisir!
  Cath. Bonne journée!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig artikel over een bijzondere week in Tschiertschen. Kees en Stella bedankt voor jullie inzet, enthausiasme en het delen van al jullie kennis over de Alpen! Groetjes Anna en Tobias

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Kees,

  weer een heel boeiend verslag van je reis in Alpina.
  Mooie maar ook bijzondere foto's zoals van de bosrank en de Alpenanemoon.
  Heel interessant om te lezen en een heel mooi en levendig verslag.
  Weer mooie herinneringen aan een geweldige reis.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lijkt me een heerlijk gebied om te wandelen en ook om te fotograferen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is dit een mooie vakantiebestemming. Een echt wandelparadijs.
  Wij hebben jarenlang wandelreizen in Europa gemaakt ( Italie en Spanje), maar dit prachtige Zwitserse gebied zal ik eens op ons lijstje zetten, misschien wel wat voor volgend jaar September.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...