Doorgaan naar hoofdcontent

Alpennatuur, finale 2015

Alpennatuur 2015, een  vlammende finale in Tschiertschen
Nazomer in Tschiertschen. De natuur vlamt op in een bont kleurenpalet van alpenbloemen, bessen en eerste herfstkleuren. Lage zonnestralen tekenen een spel van schaduwen op de bergen van Hochwang en Mattjisch Horn. Door de paar smalle straten beweegt zich een stoet van vrolijke wandelaars schijnbaar richting de kerk maar verdwijnt dan in een daarachter gelegen, warm licht uitstralend, houten huis.
Urdensee, een kleurenspel met licht, schaduw, bergen en water

Herfsttijloos, Molines

Stilleven van Vloeksteelmelkzwam en Potloodrussula, Ruchtobel, Tschiertschen

Wandelhotel Gürgaletsch had in 2015 drie themaweken Alpennatuur en een korte periode Fleurige Geologie op de kalender gezet. Uiteraard gericht op de zomerse explosie van bloemen en vlinders maar ook met een grande finale aan het eind van augustus en begin september. Met een klank en lichtspel van roepende notenkrakers en een palet van zachte kleuren en lange schaduwen op de hellingen. Maar ook met aardse geuren van eerste paddenstoelen en oogstrelende kleuren van late bloeiers.

Graat vanaf Parpaner Schwarzhorn naar Parpaner Weisshorn en Rothorn
Echte guldenroede
Franjegentiaan



Schitterend bergkristal, Carnuscha pas (Regionalpark Beverin)

Het harde zomerse licht verhult details die pas zichtbaar worden als de zon wat lager staat. Bergen worden een opstapeling van aardlagen. Verschoven, verwrongen in een nog lang niet afgesloten strijd tussen continenten. Rotsblokken en aardpiramides lijken wel kastelen uit een lang vervlogen tijd. Bijna verborgen kristallen lichten flonkerend als diamanten op in een gespleten berghelling. Het blauw van Franjegentianen lijkt nog intenser dan die van de zomers bloeiende Stengelloze gentianen.

Drakenrug boven Lenzerheide

Uitzicht op Piz Tarantschun met daarachter de Piz Tuf (Regionalpark Beverin)

Oeroud hout, Hochwang
Uitkijkend vanaf Präzer Höhi


Il Spir, uitzichttoren in de vorm van een zwevende Gierzwaluw boven de Rheinschlucht

Rheinschlucht vanaf Il Spir

Begin september is een ideale tijd voor langere wandelingen. De zomerse hitte is vervangen door een aangename temperatuur. Van Hochwang tot Parpaner Schwarzhorn nodigen wandelpaden en vlechtende routes uit om steeds verder de bergen in te trekken. Heerlijk op eigen tempo doorstappen, voortdurend veranderende uitzichten en overal uitnodigende plekken om even te gaan zitten. Maar ook de achtertuin van Tschiertschen heeft veel te bieden. De Rheinschlucht bijvoorbeeld. Eens ontstaan door een aardverschuiving van ongekende omvang en nu werelderfgoed. Dwalend langs de grintbanken van de Vorder Rhein tussen hoge kalkkliffen of steil omhoog klimmend naar het uitzichtpunt Il Spir. Verder naar het zuiden nodigt de Präzer Höhi en de Tguma uit om een blik te werpen in de diepe Rabiusa kloof. Echte topper is de Piz Tuf op 2834 meter, iets lager dan buurman Piz Beverin en wat gemakkelijker te beklimmen.

Meelbes, Hochwang

Eekhoorn, Arosa


Notenkraker met gevulde krop, Arosa

Nazomer is een tijd van overvloed. Even door wandelen wordt een echte uitdaging met al die sappige blauwe bosbessen en bramen langs het pad. Notenkrakers weten inmiddels dat het wel erg gemakkelijk is om een wintervoorraad te verzamelen langs het Eekhoorntjespad in Arosa. Elke dag komen er gevulde zakken met nootjes langs om bijna zwart gekleurde pluimstaarten te voeren. En daar pikken ze graag wat van mee. Vroeger konden ze een jaar rond eten van Arve appeltjes maar sinds die naaldboom grotendeels vertimmerd is tot Zwitserse huizen moesten ze overschakelen op ander voer. Even boven Molines komen ze graag af op een rijke hazelnoot oogst.

Trollius, een laatste zomergroet vanaf de Alp

Oud en beschadigd maar haar kroost zal straks als nieuwe Koninginnepages rondvliegen op het Joch

Alpennatuur 2015 is afgesloten, de laatste themaweken met o.a. de Gouden Herfst zijn begonnen. Maar Alpennatuur 2016 staat alweer in de steigers met 18 - 27 juni; 28 juni - 7 juli en 25 augustus - 6 september als data. Wil je ook eens komen genieten van deze bijzonder mooie omgeving? Neem dan vandaag nog een optie op je verblijf in Wandelhotel Gürgaletsch.

(Zie ook Toppers Alpennatuur)





Reacties

  1. wat is die geweldig mooi.ja als je fit en gezond bent moet je dit zeker doen later daar komt nooit meer van

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel fraaie foto's van dit gebied.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een mooie overzichtsblog Kees en duidelijk dat er weer was om van te genieten. Mooie vergezichten en fraai de franjegentiaan, prachtig het bergkristal en natuurlijk heel mooi om notenkrakers tegen te komen.
    Natuurkieker coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak