Doorgaan naar hoofdcontent

Mode naar de knoppen

Ruwe berk
Februari, de temperatuur kruipt geleidelijk weer wat omhoog. Roodborstjes en koolmezen zingen uitnodigend, het wordt tijd om weer naar buiten te gaan. Een bijzondere modeshow staat op de agenda. Geen eenzame catwalk met een paar mannequins maar ruimte voor iedereen. U moet alleen even letterlijk naar de knoppen gaan....

We beginnen de show met echte wintermode. Het modehuis Fraxinus (es), gevolgd door enkele andere merken,  kiest voor een stoere uitstraling met een strakke snit. Nauw sluitend als een kuras en tegen storm en tegenwind bestand. De kleuren zijn voorzichtig paars maar meestal  aards, zwart als de nacht, houtig bruin  of wat frisser groen. Voorop staat herkenbaarheid en daarmee is de drager altijd verzekerd van een duidelijke identiteit.

Es

     
Gagel
Zwarte Els


Zomereik

Esdoorn
Geheel anders is het ontwerp van Tilia (linde). Niet geschikt voor grote maten en geïnspireerd op een bontjas. Wat krullerig,misschien wat speels uitnodigend maar verder alles verhullend.

Linde
Verrassend blijven ook dit jaar de ontwerpers van Aesculus (kastanje). Vasthoudend aan een eigen trend kiezen ze ook nu weer voor een stevig ontwerp wat opvalt door zijn glans. Als afwerking hebben ze gekozen voor natuurlijke materialen in bruin met een plakkerig accent. Misschien wat afstotend bij een prettig samenzijn maar uiterst effectief om de winter buiten te houden.

Paardenkastanje


Onze laatste twee inzendingen zijn van Sambucus (vlier) en Lonicera (kamperfoelie). Het jaar rond te dragen en uiterst pikant. Terwijl Sambucus kiest voor een paar strategisch geplaatste schubjes heeft Lonicera letterlijk niets om het lijf. Wees je zelf, broeder, daar ging het om bij Ramses Shaffy maar ook in deze stijl. Laat zien wat je hebt, geniet van het buitenzijn, laat de kou je niet deren.


Vlier
Kamperfoelie

Mode naar de knoppen is gefotografeerd in het groene Haren maar wordt op elke gewenste plaats opgevoerd.

Reacties

  1. Van onze moderecensent:
    De nieuwe mode is met groot enthousiasme ontvangen. Hoewel weinig vernieuwend, is na een aanvankelijk vroege doch daarna uitgestelde start de ontwikkeling toch tot ontplooiing gekomen.In het hele land zijn enthousiaste geluiden waar te nemen en we verwachten dat deze trend een groot succes zal worden.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig kees en met jouw beschrijving er bij zal ik er dit voorjaar
    toch weer anders tegenaan kijken.
    Compliment ook voor de mooie foto's in deze Knoppenblog.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie dames op de catwalk Kees! Ik zat in de zaal en keek er naar. Volgens mij had mannequin Linde een heel andere dress, iets meer glimmend, bruinrood gekleurd met duidelijke rondere vormen en niet dat poezelige.
    Groet, Ubel

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Kees,

    Mooie blogtitel en geweldige insteek! Met plezier gelezen.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Kees,

    werkelijk een geweldig blog en niet alleen je foto's maar ook je bijgeschreven teksten. Wat een ontzettend leuk item om zo te doen. Klasse!

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De ontluikende natuur, prachtig in beeld gebracht.
    De winter was kort (2 weken) en ik heb er van genoten, maar nu de eerste lente kriebels in de natuur verschijnen, mag het van mij ook wel echt voorjaar worden, ik heb de zanglijster en heggemus al gehoord dus de vogels denken ook aan lente.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ben het eens met Ubel; foto knop linde moet een vergissing zijn!
    maar wel een mooie foto!
    g r o e t
    f o n s

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnavel z