|
Streephyacint |
Voorjaar in het zuiden van de stad Groningen. Heggenmussen zingen, reigers doen hun uiterste best om hun balans te bewaren op topzware nesten en de stinzenplanten schieten uit de grond. Terwijl de krokussen in het Sterrenbos bijna uitgebloeid zijn popelen Daslook en Holwortel om hun bloemen zonwaarts te richten. Hoveniers hebben zich uitgeleefd op geometrische perkjes met Streephyacinten maar de wit-blauwe overdaad valt een beetje uit de toon bij de andere, wat meer bescheiden, bolgewassen.
Voor de goede kijker is er echter nog veel meer te zien. Het verborgen voorjaar in Groningen is werkelijk overal te vinden. In het Sterrenbos staan bijvoorbeeld Hazelaars met wel heel bijzondere knoppen. Bijna hoogzwanger lijken ze te barsten van energie maar uitlopen zullen ze nooit meer. Ze zijn aangetast door de Hazelaarrondknopmijt. Tientallen leven er in een knop, keurig opgesloten en veilig zuigend aan het frisse lentegroen. Even doorsnijden en ze zijn als kleine, oranje bolletjes tussen de knopschubben te vinden.
|
Gal van Hazelaarrondknopmijt |
|
Gal van Hazelaarrondknopmijt |
|
Paddenstoelen in de lente. voor velen een wat bijzondere combinatie. Maar nu de vorst vertrokken is en de temperaturen weer wat oplopen is het tijd voor allerlei voorjaarszwammen. Zwarte Trilzwam bijvoorbeeld, klein, aangedrukt op een gevallen stam maar toch bijzonder fraai gevormd.
|
Zwarte Trilzwam |
Op de Begraafplaats Essen is een bladvlo bezig geweest met de Buxus. Geen vrolijk lichtgroen uitlopende takjes maar opvallend misvormde en wat lepelvormige bladeren. Even verder begint het Krulmos met het vormen van sporenkapseltjes. Profiteren van een beetje regen en dan rustig doorgroeien totdat de sporen rijp zijn.
|
Buxus bladvlo |
|
Krulmos |
Ook grotere beestjes worden nu weer actief. In taxus bomen op het Volkstuincomplex scharrelt een bont gekleurde Jeneverbeswants rond. Onze Duitse buren noemen het net één centimeter grote beestje "Bundrock", een passende benaming voor zijn bonte uiterlijk. Vanaf augustus tot aan begin juni leven de volwassen wantsjes, rustend in de winter en nu in maart weer actief.
|
Jeneverbeswants |
Opvallend en verborgen voorjaar in Groningen, altijd verrassend.
Het lijkt wel alsof de stadstuinen iets voor lopen op de natuurgebieden die ik regelmatig bezoek. Vooral die Jeneverbeswants lijkt me erg vroeg te zijn.
BeantwoordenVerwijderenHet is er ook vaak wat warmer, mijn wantsje zat dan ook heerlijk in de zon te bakken.
VerwijderenHoi Kees,
BeantwoordenVerwijderenSorry, maar ik werd juist niet vrolijk van je blog. De hazelaar die aangetast is door de mijt, de zwarte trilzwam oogt ook niet appetijtelijk, de bladvlo die de buxus misvormt en een wants in opmars.
Ach misschien moet ik het niet uit ons oogpunt bekijken of dat van de planten, maar uit het oogpunt van die beestjes.
Fijne zondag, Gonnie
Voor mij is het heerlijk dat er weer veel valt te ontdekken in de natuur.
VerwijderenHoi, Kees,
BeantwoordenVerwijderenDe Nederlandse naam streephyacinth kende ik nog niet. Weer wat geleerd dus.
Groet, Ubel.
Als ik jouw blogs lees en bekijk dan besef ik iedere keer weer
BeantwoordenVerwijderenhoe weinig ik eigenlijk nog maar weet van de natuur...
Boeiende zaken allemaal weer, ik nu onder andere van je geleerd dat
gallen dus ook door mijten kunnen ontstaan.
Een leerzame blog met mooie foto's, bedankt voor al je informatie!
Natuurkieker Coby
Weer een leerzame blog, Kees, hoewel er veel triests in staat dit keer. Bizar, die zwarte zwam, nog nooit gezien! Je hebt er echt oog voor!
BeantwoordenVerwijderenGroeten, marion
Wat een interessant blog weer Kees, en wat zonde van die hazelaarsknoppen. Nooit geweten dat die ook nog vol met mijten kunnen zitten. Wat ik ook bijzonder vond was het feit dat de wantsen nu alweer actief worden!
BeantwoordenVerwijderenDie zwarte trilzwam heb ik ook op de foto, maar nooit geplaatst. Ik wist niet wat eht was, maar nu wel. Heel leerzaam blog met prachtige foto's Kees.
groetjes, Helma
OT De blogs die hieronder staan oom met veel interesse doorgenomen.