Doorgaan naar hoofdcontent

Top op het IJsselmeer

Met MS Friesland naar de toppers
Waar eens VOC schepen vertrokken naar het verre Indië ligt nu de MS Friesland te wachten tot haar passagiers ingescheept zijn. De Enkhuizer Dromedaris kijkt vriendelijk toe, zijn tijd van dreigen is met het vertrek van de Spaanse legioenen voorgoed voorbij. Ruim tweehonderd, merendeels in donkergroen of bruin, gehulde personen spoeden zich met hun kostbare waar naar de loopplank. Telescopen, telelenzen, verrekijkers en statieven worden meegesleept als jachtattributen.
Dromedaris Enkhuizen

Vaartocht toppers en De Kreupel




Dit tafereel is de opmaak voor een fantastisch mooie excursiedag met FOGOL, het organisatiebureau van Debby Dodeman en haar vrienden. Doel is altijd om de natuur in al haar aspecten bij een zo groot mogelijke groep onder de aandacht te brengen. Samen met KNNV Hoorn, SOVON, Vogelbescherming en andere partners wordt met de voormalige veerboot koers gezet naar de rijkste vogelgebieden van het IJsselmeer. Langs de kust noordwaarts tot aan het Roggebotszand, dan pal zuid tot aan de opgespoten zandplaten van De Kreupel en vervolgens terug naar Enkhuizen.
Kalkovens, Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Vuurtoren, Enkhuizen

Medemblik, Kasteel van Radboud

Zet een groep, doorgewinterde en nieuwe, vogelaars bij elkaar en de sfeer is meteen top. Samen speuren naar soms verborgen maar vaak ook opvallend wegvliegende vogels verbroedert. Sterke verhalen worden uitgewisseld, herinneringen opgehaald en tegelijkertijd gespeurd naar Slechtvalken die laag of juist hoog over de dijk scheren, Kuifeendjes, smienten en tafeleenden vormen grote groepen die bij de minste dreiging al op de wieken gaan. Zelfs de zwarte boeg van de Friesland wordt niet helemaal vertrouwd. Futen trekken zich er echter niets van aan en baltsen gewoon door.

Aalscholver

Fuut

Voor de kust bij de Oude Zeug is het water dieper. Hier ligt op de voormalige zeebodem een rijk maal van driehoeksmosseltjes (Dreissena polymorpha) te wachten op meer dan tienduizend Toppereenden. Vanaf het bovendek is het begin en eind van de enorme groep nauwelijks te zien. Honderden meters zee-oppervlak bespikkeld met vogels, dobberend, duikend of even opvliegend en dan weer neerstrijken maar altijd te ver weg voor een mooie foto. Nederland vogelland kan hier letterlijk beleefd worden.

Driehoeksmossels op Zwanenmossel, delicatesse voor Toppers
Toppereend, vlucht van duizenden vogels

Totaal anders is De Kreupel. In de vijftiende eeuw een eiland waar vissersboten hun heil zochten bij zware storm, nu een natuurontwikkelingsgebied van zeventig hectare. Een complex van opgespoten, kale eilandjes met langs de rand wat riet en bramen en afgesloten van teveel golfslag door een onderbroken kade. Broedplaats van o.a. aalscholvers, kapmeeuw en visdief. Maar ook de in onze streken niet algemene Zwartkopmeeuw is er neergestreken. Felrood gesnaveld en met witte vleugelpunten staat een eerste paartje wat verrast om zich heen te kijken temidden van honderden aalscholvers.

Vogeleiland De Kreupel

Een vogelvaartocht met FOGOL biedt een unieke kans om het IJsselmeer op een bijzondere manier te ervaren.


Reacties

  1. Hoi Kees,
    Ik ben ook geweest! Jij was zeker op zondag gezien het mooie weer?
    Mijn verslagje komt nog, ik heb m'n foto's nog niet eens bekeken, laat staan dat de blog al klaar is. Jij bent snel!

    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Marion, jammer dat we elkaar niet getroffen hebben. Ben zeer benieuwd naar jouw verslag, ervaringen en vooral foto's. De toppers waren top maar wel op afstand.

      Verwijderen
  2. Ja Kees het was werkelijk een top-topperdag met zulk prachtig weer, dat is te zien!
    Groet, Ubel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hai Kees,

    Prachtig verslag!
    Juist die overzichtfoto's van een landschap met de vogels daarin kan ik zeer waarderen.
    Heel mooi om te zien.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een prachtige dag heb je gehad zo te zien en te lezen.
    Schitterend weer, een mooie omgeving en heel veel vogels,
    toch ook werkelijk de ingrediënten voor een topdag.
    Compliment ook voor de fraaie foto's!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een heerlijke dag op het water, met mooie foto's als bonus. Die baltsende futen ben ik vol op aan het zoeken, maar dat wil nog niet lukken. Bij jou zijn het de enige die blijven zitten.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik woon bijna naast het Zuiderzeemuseum Kees, dus dit komt me bekend voor. ook de dromedaris en de vuurtoren alsmede kasteel Radboud in Medemblik. Leuk om mijn stad en omgeving eens de ogen van een ander te zien.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is zonder meer een prachtomgeving om eens lekker de camera op los te laten en je komt met heel verschillende zaken thuis die allemaal de moeite waard blijken....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Now that looks like a glorious cruise excursion! So many beautiful birds and lovely sights. The Grebe couple are especially stunning! I very much enjoyed viewing your wonderful photographs.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...