Doorgaan naar hoofdcontent

Nachtvlinderestafette 2012, een terugblik

Grote Hageheld (Landgoed de Hoevens, Alphen)
Beleef de Nacht! Dat was wat de Stichting Natuurkampeerterreinen in gedachten hadden toen ze het jaarthema 2012 kozen. Sterren, uilen, stilte, duister en natuurlijk ook vlinders bieden verrassende mogelijkheden. Samen met de Vlinderstichting en Natuurpresentaties werd een "Nachtvlinderestafette"  opgezet. Eerst langs twaalf natuurcampings maar onderweg haakten nog eens vier bijzondere locaties aan. Op 29 juli werd een eerste impressie gepubliceerd maar hoe ging het verder tijdens deze trektocht van de "Vlindertroubadour"?

Geconcentreerde aandacht voor de Nachtvlinderestafette (Ottermeerhoeve, Wouwse Plantage)

Van Wad tot Belgische grens, honderden kilometers kriskras door ons land. Elke middag weer een nieuwe camping, tentje opbouwen of geleende caravan inrichten. De beamer opgesteld in een ondergrondse fietsenkelder of een professionele zaal, het nachtvlinderlaken gepoot in bos of veld. Meer dan zeshonderd bezoekers kozen voor één of zelfs meerdere locaties. En altijd weer verbaasde blikken als blijkt dat "grauwe motten" niet bestaan. Juweeltjes die als verstild uit het nachtelijk duister te voorschijn komen, even zitten en soms weer vertrekken. Maar ook vlinders die bereid zijn om steeds maar weer geduldig te poseren op een vingertop of grasspriet.

Bruine Granietuil, Harskamperdennen (Kootwijk) 
Hoewel het ging om pure natuurbeleving was iedereen nieuwsgierig naar de zeldzaamste en de grootste vlinder. Uiteindelijk kreeg Camping Harskamperdennen (Kootwijk, Gld), de laatste stopplaats, de eer om de meest bijzondere soort te ontvangen. Twee Bruine Granietuilen vielen bijna letterlijk uit de lucht.

Populierenpijlstaart (Ottermeerhoeve, Wouwse Plantage)

Voor de grootste vlinder eindigden Landgoed De Hoevens (Alphen, NB) en Camping Ottermeerhoeve (Wouwse Plantage, NB) op een gedeelde eerste plaats. In het beukenbos van Alphen kwam een wat geagiteerde dame Grote Hageheld kennis maken met al die fel verlichte mensen. Na enige overredingskracht besloot ze achter het laken maar te wachten op rustiger tijden. De tweede "reus" bleek zich op te houden in een party tent op de Ottermeerhoeve. De Populierenpijlstaart liet alle aandacht maar gelaten over zich heen gaan. Net iets kleiner waren de Grote Beervlinder (Camping De Meene, Buurse) en de Dennenpijlstaarten (Camping Harskamperdennen en Camping De Meenthe, Noordwolde).

Dennenpijlstaart (De Meenthe, Noordwolde)
Voor Ecotouristfarm De Biezen (Aarle-Rixtel) was het al de derde keer dat er aandacht gegeven werd aan nachtvlinders. Maar zelfs met twee nachten lukte het niet om daar het Groot Avondrood te verleiden om zich te laten zien.

Grote Beer (De Meene, Buurse)

De Nachtvlinderestafette 2012 zit er op, de lampen zijn gedoofd, het laken opgevouwen en de kleine verhuiswagen staat weer thuis. Wat blijft is de herinnering, de inspiratie en de motivatie om eens anders de nacht met vlinders te beleven.

Nieuwsgierig naar de campings die meegedaan hebben? Hier is de lijst: It Dreamlân (Kollumerpomp, Fr); De Meenthe (Noordwolde,Fr); De Meene (Buurse, Ov); De Rietkraag (Lemelerveld, Ov); 't Scharvelt (Haarlo, Gld); Harskamperdennen (Kootwijk, Gld); De Haverkamp (Voorst, Gld); De Grutto (Schipluiden-Delft, ZH); Eco-Touristfarm De Biezen (Aarle-Rixtel, NB); Landgoed de Hoevens (Alphen, NB); Landgoed de Barendonk (Beers, NB); De Duiventoren (Dorst, NB); Slapen tussen de Schapen (Mill, NB); Morgenrood (Oisterwijk); Eickenhorst (Sint-Oedenrode, NB) en Ottermeerhoeve (Wouwse Plantage, NB).Reacties

 1. HOI kees
  mooie vlinders ja, die zie je niet overdag.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie impressie in woord en beeld van deze bijzondere
  nachtvlinderestafette.
  En wat zijn nachtvlinders toch vaak verrassend mooi.
  Leuk dat je veel mensen op deze wijze kennis hebt laten
  maken met de vaak verborgen wereld van de nachtvlinders.
  En mooi dat wij als bloggers er op deze wijze ook nog even
  van mee kunnen genieten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat zijn er toch een prachtige nachtvlinders Kees!
  Ik zei in een eerder blog al dat ik vroeger alles onder een "mot' schaarde,
  maar gaandeweg heb ik geleerd hoe mooi de natuur is en wat voor mooie
  wezentjes er leven zowel op de dag als in de nacht :-)
  Heel mooi met bruikbare informatie.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  Het was een mooie Avond in Oisterwijk!
  Nog bedankt hiervoor!
  Het is zeker voor herhaling vatbaar zo'n Estafette!

  Gr.

  Joost Verhoeven

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een schitterend initiatief Kees! Als het dichterbij was geweest was ik zeker even langsgekomen :) Volgend jaar weer?
  groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 6. prachtig zeg. zo zie je soorten die je anders niet snel tegenkomt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig! Ik kwam deze blog per toeval tegen, maar echt super.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Nederland zoemt, deel 2

Eind april, Nederland kleurt geel van de Paardenbloemen. En dat betekent een feestmaal voor bijen en hommels. Zes pootjes bijna gestrekt, een dromerige blik in de duizenden facetoogjes en genieten maar. Bloemen zijn er blij mee want wat ze ook opeten, er blijft altijd voldoende stuifmeel over om bij een volgende Paardenbloem wat achter te laten voor de bevruchting. Voor de gevleugelde zoemers wordt de overdaad bijna te veel. Met een flinke dosis agressie storten ze zich op elke bloem. Voor een Akkerhommel is het formaat al voldoende om alle andere bijen te laten opvliegen. Iets kleinere soorten als de Viltvlekzandbij doen het wat minder subtiel. Met een plof laten ze zich op de bloem vallen, draaien een paar keer flink rond en hebben dan het rijk alleen.Ga eens zitten op een stoeprand naast een gazon met Paardenbloemen. Bij voorkeur lekker beschut en niet al te vaak gemaaid. Dan blijkt plotseling dat er veel meer gebeurd dan alleen maar schransen. Dames zandbijen proberen zo veel mo…

Exotische jachtkrabspin klopt aan de deur

Een jaar natuurpresentaties in  woorden - dag 246

Hoe hard zekere politici ook mogen schreeuwen, Nederland heeft geen gesloten grenzen en zal deze ook nooit krijgen. Het zijn niet meer dan lijnen op de kaart . En zo kunnen er soms vreemde gasten opduiken. Zo ook gisteravond. Vanaf de deurpost van de schuurdeur zat een enorme plompe spin die mij met acht ogen aan te staren. Een lijf van 15 millimeter en tussen de poten een afstand van zeker 5 centimeter. Scherp afstekend tegen het wit geverfde hout was ze perfect te zien. Meteen rende ik naar binnen, greep de camera en wist haar vast te leggen. Pas de volgende dag werd duidelijk dat de 29ste spinnensoort in onze tuin meteen de meest exotische is. Het was een jachtkrabspin of in het Engels een "huntsman spider" mogelijk luisterend naar de naam Olios argelasius. In Nederland zelden aangetroffen en afkomstig uit citrusboomgaarden rond de Middellandse Zee. Hoe ze in Tilburg beland is? Zeer waarschijnlijk met fruit wat vervolgens …

Costa Rica kikkerparade

Mensen hebben iets met kikkers. Kinderen scheppen emmers vol kikkerdril op en verwonderen zich over het leven van kikkervisjes. Biologen worden blij van het geplop van de steeds algemener wordende Heikikkers. Fransen eten ze het liefst als delicatesse. En in Midden-Amerika betalen toeristen grif voor kikkerexcursies.

In de vierde aflevering van een serie reis- en natuurimpressies van Costa Rica daarom een bijzondere kikkerparade. Beelden en verhalen maar ook  links naar een website met geluiden van bijzondere kikkertjes (gemaakt door David Ross).In het vliegtuig naar San José droomde ik van een bijzondere ontmoeting met een zeldzaam pijlgifkikkertje. Niet in een terrarium van de Emmer dierentuin maar "echt" wild in het bos. Direct na aankomst begon het al goed. Op de toeristenbus naar Tortuguero National Park staat niet alleen een Red-eyed Leaf Frog, de meest bekende boomkikker van Costa Rica, maar ook een plaatje van een echte gifkikker. In de bus vooral doorsnee toeriste…