Doorgaan naar hoofdcontent

Nachtvlinderestafette 2012, een terugblik

Grote Hageheld (Landgoed de Hoevens, Alphen)
Beleef de Nacht! Dat was wat de Stichting Natuurkampeerterreinen in gedachten hadden toen ze het jaarthema 2012 kozen. Sterren, uilen, stilte, duister en natuurlijk ook vlinders bieden verrassende mogelijkheden. Samen met de Vlinderstichting en Natuurpresentaties werd een "Nachtvlinderestafette"  opgezet. Eerst langs twaalf natuurcampings maar onderweg haakten nog eens vier bijzondere locaties aan. Op 29 juli werd een eerste impressie gepubliceerd maar hoe ging het verder tijdens deze trektocht van de "Vlindertroubadour"?

Geconcentreerde aandacht voor de Nachtvlinderestafette (Ottermeerhoeve, Wouwse Plantage)

Van Wad tot Belgische grens, honderden kilometers kriskras door ons land. Elke middag weer een nieuwe camping, tentje opbouwen of geleende caravan inrichten. De beamer opgesteld in een ondergrondse fietsenkelder of een professionele zaal, het nachtvlinderlaken gepoot in bos of veld. Meer dan zeshonderd bezoekers kozen voor één of zelfs meerdere locaties. En altijd weer verbaasde blikken als blijkt dat "grauwe motten" niet bestaan. Juweeltjes die als verstild uit het nachtelijk duister te voorschijn komen, even zitten en soms weer vertrekken. Maar ook vlinders die bereid zijn om steeds maar weer geduldig te poseren op een vingertop of grasspriet.

Bruine Granietuil, Harskamperdennen (Kootwijk) 
Hoewel het ging om pure natuurbeleving was iedereen nieuwsgierig naar de zeldzaamste en de grootste vlinder. Uiteindelijk kreeg Camping Harskamperdennen (Kootwijk, Gld), de laatste stopplaats, de eer om de meest bijzondere soort te ontvangen. Twee Bruine Granietuilen vielen bijna letterlijk uit de lucht.

Populierenpijlstaart (Ottermeerhoeve, Wouwse Plantage)

Voor de grootste vlinder eindigden Landgoed De Hoevens (Alphen, NB) en Camping Ottermeerhoeve (Wouwse Plantage, NB) op een gedeelde eerste plaats. In het beukenbos van Alphen kwam een wat geagiteerde dame Grote Hageheld kennis maken met al die fel verlichte mensen. Na enige overredingskracht besloot ze achter het laken maar te wachten op rustiger tijden. De tweede "reus" bleek zich op te houden in een party tent op de Ottermeerhoeve. De Populierenpijlstaart liet alle aandacht maar gelaten over zich heen gaan. Net iets kleiner waren de Grote Beervlinder (Camping De Meene, Buurse) en de Dennenpijlstaarten (Camping Harskamperdennen en Camping De Meenthe, Noordwolde).

Dennenpijlstaart (De Meenthe, Noordwolde)
Voor Ecotouristfarm De Biezen (Aarle-Rixtel) was het al de derde keer dat er aandacht gegeven werd aan nachtvlinders. Maar zelfs met twee nachten lukte het niet om daar het Groot Avondrood te verleiden om zich te laten zien.

Grote Beer (De Meene, Buurse)

De Nachtvlinderestafette 2012 zit er op, de lampen zijn gedoofd, het laken opgevouwen en de kleine verhuiswagen staat weer thuis. Wat blijft is de herinnering, de inspiratie en de motivatie om eens anders de nacht met vlinders te beleven.

Nieuwsgierig naar de campings die meegedaan hebben? Hier is de lijst: It Dreamlân (Kollumerpomp, Fr); De Meenthe (Noordwolde,Fr); De Meene (Buurse, Ov); De Rietkraag (Lemelerveld, Ov); 't Scharvelt (Haarlo, Gld); Harskamperdennen (Kootwijk, Gld); De Haverkamp (Voorst, Gld); De Grutto (Schipluiden-Delft, ZH); Eco-Touristfarm De Biezen (Aarle-Rixtel, NB); Landgoed de Hoevens (Alphen, NB); Landgoed de Barendonk (Beers, NB); De Duiventoren (Dorst, NB); Slapen tussen de Schapen (Mill, NB); Morgenrood (Oisterwijk); Eickenhorst (Sint-Oedenrode, NB) en Ottermeerhoeve (Wouwse Plantage, NB).Reacties

 1. HOI kees
  mooie vlinders ja, die zie je niet overdag.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie impressie in woord en beeld van deze bijzondere
  nachtvlinderestafette.
  En wat zijn nachtvlinders toch vaak verrassend mooi.
  Leuk dat je veel mensen op deze wijze kennis hebt laten
  maken met de vaak verborgen wereld van de nachtvlinders.
  En mooi dat wij als bloggers er op deze wijze ook nog even
  van mee kunnen genieten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat zijn er toch een prachtige nachtvlinders Kees!
  Ik zei in een eerder blog al dat ik vroeger alles onder een "mot' schaarde,
  maar gaandeweg heb ik geleerd hoe mooi de natuur is en wat voor mooie
  wezentjes er leven zowel op de dag als in de nacht :-)
  Heel mooi met bruikbare informatie.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  Het was een mooie Avond in Oisterwijk!
  Nog bedankt hiervoor!
  Het is zeker voor herhaling vatbaar zo'n Estafette!

  Gr.

  Joost Verhoeven

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een schitterend initiatief Kees! Als het dichterbij was geweest was ik zeker even langsgekomen :) Volgend jaar weer?
  groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 6. prachtig zeg. zo zie je soorten die je anders niet snel tegenkomt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig! Ik kwam deze blog per toeval tegen, maar echt super.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Muizenissen in het Annerveense moeras

Annerveensche Moeras Bijna mei en het voelt aan als half maart. Toch is het echt voorjaar in het Annerveensche Moeras. Grutto's roepen, Kieviten buitelen en Wulpen vliegen heen en weer. Een laatste Groenpootruiter stapt wat verloren rond terwijl de Kleine Plevier alweer denkt aan broeden op het strandje. Annerveensche Moeras, Grutto en Kleine Plevier Laag bij de grond zijn het vooral muizenissen die om aandacht vragen. Letterlijk elk stukje kale, open getrapte veengrond is begroeid met Muizenstaart. Onze meest bizarre boterbloem met een minieme bloem die vooral bestaat uit een parmantig opgericht vruchtbeginsel met wel 100 stampers. Een paar draadvormige blaadjes zorgen voor de noodzakelijke fotosynthese. Alles bij elkaar niet meer dan vijf centimeter hoog! Muizenstaart, vegetatie Muizenstaart Muizenstaart, bloem Tussen deze Muizenstaarten staat een nog kleiner plantje: Bronkruid. Feitelijk onze enige inheemse Postelein. Beide Winterposteleinen

Stekelrog

De bioloog zoekt De week van de bioloog - 9 Wat een week. Vier collegeseries over het verhaal van Sapiens afgesloten. een introductie college over Virologie mogen verzorgen (wordt as. zaterdag herhaald, zie website Vrije Academie) en vandaag volledig uitgewaaid op het Hollandse strand bij Katwijk. En dat leverde weer een leuk verhaal op/. .Striemende wind, bijna horizontale regen en vliegend zand. Maar eens een bioloog, altijd een bioloog. Met samen geknepen ogen bleef ik het zand afspeuren en dat leverde eerst een dribbelend drieteenstrandlopertje op. Prachtig wit en grijs, zijn  winterkostuum steekt prachtig af tegen het strand. Een ongezien garnaaltje verdwijnt in het zwarte snaveltje. En dan komt de beloning. Een eikapsel van een stekelrog. Een algemene kraakbeenvis in de Noordzee maar toch een leuke waarneming. Boswachter Luc Knijnsberg vindt geregeld meer soorten maar ik ben a blij met een enkel kapsel. Het jong is allang uitgekomen. Mogelijk nu rondzwemmend langs onze kust en ho

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnavel z