vrijdag 17 augustus 2012

Nachtvlinderestafette 2012, een terugblik

Grote Hageheld (Landgoed de Hoevens, Alphen)
Beleef de Nacht! Dat was wat de Stichting Natuurkampeerterreinen in gedachten hadden toen ze het jaarthema 2012 kozen. Sterren, uilen, stilte, duister en natuurlijk ook vlinders bieden verrassende mogelijkheden. Samen met de Vlinderstichting en Natuurpresentaties werd een "Nachtvlinderestafette"  opgezet. Eerst langs twaalf natuurcampings maar onderweg haakten nog eens vier bijzondere locaties aan. Op 29 juli werd een eerste impressie gepubliceerd maar hoe ging het verder tijdens deze trektocht van de "Vlindertroubadour"?

Geconcentreerde aandacht voor de Nachtvlinderestafette (Ottermeerhoeve, Wouwse Plantage)

Van Wad tot Belgische grens, honderden kilometers kriskras door ons land. Elke middag weer een nieuwe camping, tentje opbouwen of geleende caravan inrichten. De beamer opgesteld in een ondergrondse fietsenkelder of een professionele zaal, het nachtvlinderlaken gepoot in bos of veld. Meer dan zeshonderd bezoekers kozen voor één of zelfs meerdere locaties. En altijd weer verbaasde blikken als blijkt dat "grauwe motten" niet bestaan. Juweeltjes die als verstild uit het nachtelijk duister te voorschijn komen, even zitten en soms weer vertrekken. Maar ook vlinders die bereid zijn om steeds maar weer geduldig te poseren op een vingertop of grasspriet.

Bruine Granietuil, Harskamperdennen (Kootwijk) 
Hoewel het ging om pure natuurbeleving was iedereen nieuwsgierig naar de zeldzaamste en de grootste vlinder. Uiteindelijk kreeg Camping Harskamperdennen (Kootwijk, Gld), de laatste stopplaats, de eer om de meest bijzondere soort te ontvangen. Twee Bruine Granietuilen vielen bijna letterlijk uit de lucht.

Populierenpijlstaart (Ottermeerhoeve, Wouwse Plantage)

Voor de grootste vlinder eindigden Landgoed De Hoevens (Alphen, NB) en Camping Ottermeerhoeve (Wouwse Plantage, NB) op een gedeelde eerste plaats. In het beukenbos van Alphen kwam een wat geagiteerde dame Grote Hageheld kennis maken met al die fel verlichte mensen. Na enige overredingskracht besloot ze achter het laken maar te wachten op rustiger tijden. De tweede "reus" bleek zich op te houden in een party tent op de Ottermeerhoeve. De Populierenpijlstaart liet alle aandacht maar gelaten over zich heen gaan. Net iets kleiner waren de Grote Beervlinder (Camping De Meene, Buurse) en de Dennenpijlstaarten (Camping Harskamperdennen en Camping De Meenthe, Noordwolde).

Dennenpijlstaart (De Meenthe, Noordwolde)
Voor Ecotouristfarm De Biezen (Aarle-Rixtel) was het al de derde keer dat er aandacht gegeven werd aan nachtvlinders. Maar zelfs met twee nachten lukte het niet om daar het Groot Avondrood te verleiden om zich te laten zien.

Grote Beer (De Meene, Buurse)

De Nachtvlinderestafette 2012 zit er op, de lampen zijn gedoofd, het laken opgevouwen en de kleine verhuiswagen staat weer thuis. Wat blijft is de herinnering, de inspiratie en de motivatie om eens anders de nacht met vlinders te beleven.

Nieuwsgierig naar de campings die meegedaan hebben? Hier is de lijst: It Dreamlân (Kollumerpomp, Fr); De Meenthe (Noordwolde,Fr); De Meene (Buurse, Ov); De Rietkraag (Lemelerveld, Ov); 't Scharvelt (Haarlo, Gld); Harskamperdennen (Kootwijk, Gld); De Haverkamp (Voorst, Gld); De Grutto (Schipluiden-Delft, ZH); Eco-Touristfarm De Biezen (Aarle-Rixtel, NB); Landgoed de Hoevens (Alphen, NB); Landgoed de Barendonk (Beers, NB); De Duiventoren (Dorst, NB); Slapen tussen de Schapen (Mill, NB); Morgenrood (Oisterwijk); Eickenhorst (Sint-Oedenrode, NB) en Ottermeerhoeve (Wouwse Plantage, NB).7 opmerkingen:

 1. HOI kees
  mooie vlinders ja, die zie je niet overdag.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie impressie in woord en beeld van deze bijzondere
  nachtvlinderestafette.
  En wat zijn nachtvlinders toch vaak verrassend mooi.
  Leuk dat je veel mensen op deze wijze kennis hebt laten
  maken met de vaak verborgen wereld van de nachtvlinders.
  En mooi dat wij als bloggers er op deze wijze ook nog even
  van mee kunnen genieten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat zijn er toch een prachtige nachtvlinders Kees!
  Ik zei in een eerder blog al dat ik vroeger alles onder een "mot' schaarde,
  maar gaandeweg heb ik geleerd hoe mooi de natuur is en wat voor mooie
  wezentjes er leven zowel op de dag als in de nacht :-)
  Heel mooi met bruikbare informatie.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  Het was een mooie Avond in Oisterwijk!
  Nog bedankt hiervoor!
  Het is zeker voor herhaling vatbaar zo'n Estafette!

  Gr.

  Joost Verhoeven

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een schitterend initiatief Kees! Als het dichterbij was geweest was ik zeker even langsgekomen :) Volgend jaar weer?
  groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 6. prachtig zeg. zo zie je soorten die je anders niet snel tegenkomt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig! Ik kwam deze blog per toeval tegen, maar echt super.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...