woensdag 29 augustus 2012

Gastvrij Schiermonnikoog

Westerduinen, Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is er klaar voor. De zomer is bezig om zijn koffers te pakken en de tafels worden gedekt voor de herfstgasten. Kleuren veranderen van uitbundig en bont naar ingetogen met hier en daar kleine flonkeringen.
Bontbekplevieren, Drieteenstrandloper en Bonte Strandloper, Veerdam, Schier

Drieteenstrandloper, Veerdam, Schier

De voordeur van Schier staat wagenwijd open. Een laatste Lepelaar is nog even aan het snacken voor de grote vlucht. Direct ernaast lopen de eerste Drieteenstrandlopers, een enkele Bonte Strandloper tussen grote aantallen Bontbekpleviertjes. Nog wat onwennig stappen ze door de voedselrijke prut. Voortdurend prikkend en bijna glimlachend als er al weer een snavel vol gekronkel naar binnen glijdt.

Steenloper, Veerdam, Schier

Steenloper ruzie, Veerdam, Schier

Steenlopers vechten zelfs onder water, Veerdam, Schier

Steenlopers staan ook al klaar voor een lange winter op Schier. Tetterend en schetterend zijn ze nadrukkelijk aanwezig. Ondertussen moeten ook nog wat oude vetes uitgevochten worden. Dat het hierbij hard tegen hard gaat is wel duidelijk. Vogels verdwijnen onder water en de strandlopers wordt het allemaal wat te druk.

Zeekraal, Veerdam Schier

Even verder is het Slijkgras bezig met de laatste bloei. Veel van zijn zaden worden straks aangeboden bij de vogel voedselbank. Zeekraal is bezig met een laatste zomerspurt voordat de grazers weer terugkomen.

Tapuit, Waddendijk Schier

Op de dijk scharrelen tientallen Graspiepers over en rond de basaltblokken. Niet hun dagelijkse biotoop maar zeer geschikt om nog even lekker op te vetten. Er tussen staat een parmantige Tapuit wat rond te kijken. Misschien al afkomstig uit het verre en rotsachtige noorden of is het toch één van onze eigen Wadden vogels?

Schiermonnikoog, appel
In het duin rijpen de appels, geschenken van gulle toeristen. Eens had de ANWB een mooie spreuk "Als dank voor het aangenaam verpozen laten wij u de schillen en de dozen" ....Vervang dozen eens door pitten en je ziet wat al die bezoekers hier achter gelaten hebben.

Boerenzwaluwen, creche

Honderden Boerenzwaluwen, voor een deel hier uitgebroed maar ook veel buitenlandse familieleden, zijn druk bezig om de restjes van de zomer op te eten. Hoe er ooit nog muggen en vliegen voor het volgend jaar over zullen blijven is een raadsel met zoveel hongerige bekjes.

Lucht en wad vanaf Schiermonnikoog

Gastvrij Schiermonnikoog, een eiland om elke dag weer naar terug te willen.


9 opmerkingen:

 1. Hoi Kees
  mooie serie weer die vechtende strand lopers die vechten is ook erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zijn die appelbomen daar echt ontkiemd uit zaad door weggegooide klokhuizen?
  Lijkt me een heerlijk eiland, de eerste en laatste foto laten de schoonheid en rust goed zien, maar het is ook genieten van al die vogels.
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja wat leven we toch in een heerlijk landje met al die seizoenen
  en daarbij horende komende en vertrekkende gasten.
  Een mooi en informatief blogje!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Kees,

  Mooie vogelfoto's!
  Jammer van het donkere weer, maar de eerste foto is wel erg leuk met die verschillende foto's.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig blog Kees :-)
  en ent als Loes vraag ik me ook af
  of die appelbomen door de achtergelaten
  pitten zijn gekomen?!?!?

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Helma en Loes, er is een leuk, klein boekje verschenen over de appels van Schier, de wilde appel komt er niet voor en ze hebben getracht te determineren welke soorten door de toeristen weggegooid zijn. Dat is natuurlijk best lastig, wat wel opvalt is dat de appelbomen voorkomen langs de fietspaden (en dat was te verwachten..)

   Verwijderen
 6. O,o nu ben ik dit voorjaar voor het eerst naar Texel geweest en wil daar zeker in het najaar naar terug. Maar nu zie ik hier deze serie over Schiermonnikoog en nu wil ik ook hier wel een keer heen. Wat een prachtig gebied ook.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal mee eens, iedere dag zou heerlijk zijn, maar ja...
  Mooie serie weer, met voor mij als topper die laatste foto!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...