donderdag 26 juli 2012

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp
Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen.

Koninginnepage


Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten.

Gele Luzernevlinder

Zuidelijke luzernevlinder


Vlinderen in de Alpen betekent hard werk. Niet alleen lijken de vlinders wel sneller te vliegen dan bij ons omdat het seizoen veel korter is. Ook zijn het veel meer soorten die ook nog eens, op het eerste gezicht, veel op elkaar lijken. Neem de Luzernevlinders nu eens. De Gele en de Zuidelijke schieten in de vijfde versnelling over de alpenweide. Pas als ze even afremmen valt het op de Zuidelijke veel lichter is dan de andere soort.

Adippevlinder

Boserebia


En dan al die Parelmoervlinders, Blauwtjes en Erebia's. Moedeloos zou je er bijna opnieuw bij gaan liggen. Maar dan mis je wel een enorme verscheidenheid aan gevleugelde alpenpracht. Even letten op onder- en bovenkanten en vooral veel foto's maken. Dan komt er geleidelijk wat orde in de oranje, blauwe of bruine chaos.

Groot geaderd witje

Bont dikkopje

Rotsvlinder
Zygaena transalpina

Gelukkig zijn er ook gemakkelijke soorten zoals het Groot Geaderd Witje, het Bont Dikkopje of de Rotsvlinder. Opvallend aanwezig en best bereid om te poseren. Ook de Sint-Jansvlinders willen best wel meewerken. Het is vooral Zygaena transalpina die in juli boven Tschiertschen actief is. Apollo's en Zwarte Apollo's zijn voor een foto nauwelijks te benaderen, zij hebben voortdurend haast en lijken nauwelijks te pauzeren.


Vlinderen rond Tschiertschen is als een oneindige ontdekkingsreis. Doe het eens met een ervaren gids. Wandelhotel Gürgaletsch en Natuurpresentaties organiseren jaarlijks themaweken Alpennatuur. Met de bus vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar en zeker in de eerste week van juli verzekerd van meer dan vijftig soorten dagvlinders.7 opmerkingen:

 1. Ook al was het dan werken volgens mij heb je er ontzettend van genoten. Je laat fantastische vlindersoorten zien, de ene nog mooier dan de andere.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees
  Je laat fantastische vlindersoorten zien.
  mooie serie groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prachtige afsluiting van de Alpennatuur, waarbij ik geleerd
  heb dat er niet alleen een uitgebreide flora is te bewonderen, maar
  dat er tevens de meest prachtige vlinders zijn te observeren.
  Ik denk dat de mensen die met jou op excursie geweest zijn zeer
  genoten zullen hebben van jouw kennis en kunde van al dit moois.
  En fijn dat wij middels de blogs ook een beetje mee hebben mogen
  genieten van de Zwitserse Alpennnatuur.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk blog met prachtige vlinders Kees.
  De een is nog mooier dan de andere en er zijn er tussen die ik echt nog nooit gezien heb.
  Niet in levende lijve dan hé.

  De Koninginnenpage, luzernevlinder en ook die andere heb ik nooit zelf gezien, op de St. Jansvlinder en kleine parelmoer vlinder na dan.

  Werkelijk prachtig blog.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie omgeving, en zo rijk aan vlinders.
  Hier geniet ik van, al die mooie soorten.
  Mijn favoriet, de koninginnepage, wat is dat toch een mooie vlinder en ik hoop haar ooit nog eens zo mooi als hier op de foto te zetten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Kees,

  Erg mooie foto`s van Stella en een goed verhaal eronder. De samenwerking was heel prettig en wij hopen van harte op een vervolg met jouw en Stella.
  Hartelijke groet,
  Tobias Alderliesten, Hotel Alpina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo kees, mooie foto's heb je weer gemaak,een genot om naar te kijken.

  Ik had je weblog opgenomen in mijn bloglijst op blogspot, maar heb nu een website opgezet waar ik ook je weblog weer heb opgenomen in mijn blogroll.

  Misschien vind je het leuk om even een kijkje te nemen op http://www.robert-1968.nl

  Met vriendelijke groet Robert

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...