vrijdag 8 november 2013

Tuin van de Tijd

Tuin van de Tijd, Bunne
In ijzer gegoten letters markeren de Tuin van de Tijd. De weilanden van Bunne (gemeente Tynaarlo) omarmen een paradijsje van slechts een kleine hectare groot. Hier is de droom van beeldend kunstenaar Femke van Dam en haar man werkelijkheid geworden. Een tuin waar kunst, natuur en een schitterende plantencollectie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Tuin van de Tijd, een stenen boot getroffen door een gevallen wilg

"Herinnering" aan het veenlijk van het Meisje van Yde, een leren jak verkleefd met het hout

Vanuit Japans perspectief is de tuin tijdloos. Verleden, heden en toekomst glijden naadloos in elkaar over. Stenen boten voeren gedachten over de bebladerde grond. Een gevallen wilg symboliseert vergankelijkheid en lijkt vergroeid met zijn omgeving. Een herinnering aan het meisje van Bunne, lang geleden gewurgd achter gelaten in het veen, ligt plat op een stronk. Haar leren jak keert terug tot stof, na acht jaar in de tuin al geheel verkleefd met het oude hout.

Spiegels vangen het passerende zonlicht en verscherpen de omgeving

Strategisch geplaatste spiegels markeren het pad van de zon. Beelden tekenend en verscherpend, onaanraakbaar ver verzonken in het glas. Even verder lopen kleine stukjes glas tegen een boom omhoog.Als de blik van boven naar beneden glijdt lijkt het net alsof er een gespiegelde film versneld afgespeeld wordt.

Zichtlijnen verbinden de tuin met Bunne

Kienhout, geconserveerd in het verdwenen veen

Bodemprofiel, dagboek van de laatste honderden jaren

Zichtlijnen verbinden de tuin van de Tijd met zijn omgeving. Bunne, en ver op de horizon Donderen, zijn zichtbaar als versteende wegwijzers. Verzuurd kienhout uit het verdwenen veen trekt een verticale lijn naar een verre historie. Dichterbij een bodemprofiel met daarin de laatste honderden jaren geschreven in uitgeloogd zand. Daarop geprojecteerd een animatiefilm van cineast Wout van Mullem. Het verglijden van de tijd golft letterlijk over de verschillende bodemlagen.

Tuin van de Tijd, Bunne

De Tuin van de Tijd is op afspraak voor groepen te bezoeken. Daarnaast heeft de tuin door het jaar verspreid enkele open dagen voor individuele bezoekers.

6 opmerkingen:

 1. wat mooi dat zo iets bestaat ,wat een liefde hebben de mensen daar ingestoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is heel bijzonder, je hebt er prachtige foto's van gemaakt, maar ik vermoed dat pas als je hier zelf loopt, je het echt ervaart. Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, Kees,
  Goed idee, zal ik ook eens een bezoekje aan wagen.
  Groet,
  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb nog nooit van de Tuin van de Tijd gehoord, maar wat een interessante plek!
  Dat ga ik zeker onthouden.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het jaar rond een plek voor de beleving van landschap als kunstwerk. Van harte welkom met een groep op afspraak of op een van de open dagen, die in januari weer op de website www.femkevandam.nl verschijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb er nog nooit van gehoord Kees, maar al;s ik dit zie dan denk
  dat je daar echt zelf moet gaan wandelen om het diep tot je door te laten dringen.
  Werkelijk heel bijzonder maar bijzonder mooi.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...