donderdag 30 augustus 2018

IJsland 2, vuur en ijs

IJsland is een land van enorme contrasten. In de zomer gaat de zon er niet onder terwijl hartje winter de duisternis maar enkele uren plaats maakt voor een schemerige dageraad. Nog spectaculairder is het contrast tussen vuur en ijs. Stinkende rook en oververhitte stoom schiet op allerlei plaatsen uit de grond, machtige vulkanen lijken in diepe slaap maar overal is te zien dat dit maar schijn is. Tegelijkertijd staat IJsland in het rijtje van drie grootste ijsvelden ter wereld.
Rood "gloeiend" gestolde lava, Krafla vulkaan 


Woestijn van vulkanisch as tussen Myvatn en Asbyrgi

Strokkur, oververhitte stoom (Geysir)
De aarde rust nooit in IJsland en dat voel je, ruik je, hoor je. Vanuit de Mid-Atlantische rug wordt IJsland letterlijk opengescheurd en steeds verder uitgerekt. Overal houden vulkanen even hun adem in om dan weer, totaal onverwacht, over te koken. Lava uitbrakend, as uitspuwend en steeds maar weer nieuwe grond toevoegend. Vooral aan de zuidkust is stilte altijd een aankondiging van de volgende ramp. Verborgen onder een enorme ijsmassa liggen enorme kraters die als getergde reuzen hun ijzige jas met stoom en kokend water van zich af kunnen schudden. Nog indrukwekkender is het ruige hart van IJsland. Miljarden tonnen as bedekken het landschap, daaronder boerderijen en akkers van de eerste kolonisten die net na hun uitkomst verrast worden door een enorme uitbarsting van de Hekla. Daarbij vergeleken was het jarenlange gesputter van de Krafla (noordoostelijk van Myvatn) niet meer dan wat gezellig gepruttel. Nog kleinschaliger zijn de honderden vulkanische bronnen, modderpoelen en een enkele, stoom blazende, geyser. Bewijs van een aardkorst die geen tijd krijgt om af te koelen. Hier wordt letterlijk gewerkt aan het nieuwe IJsland.

Borrelend en kleurrijk (Hengill)

Stinkend spektakel (Krisuvik, Reykjanes)

Borrelende modderpoel (Hvervellir)

De rust keert weer, zwavelbronnen koelen af (Krafla)
Voor de mooiste vulkanische bronnen moet je wel even de tijd nemen. Hengill  bijvoorbeeld, vlakbij Reykjavik en veel spectaculairder dan het bekende Krisuvik. Maar er moet wel een uur gelopen en geklommen worden voordat je vanaf de parkeerplaats aan de oever van de warme beek staat. Maar dan heb je ook wat. Op twee  niveaus borrelt, blubt en stinkt het naar zwavel. Blauw en geel overheersen in de afgezette mineralen. Nog mooier is Hvervellir in het hart van IJsland. Met een huurauto of -camper alleen bereikbaar als je een 4WD uitvoering meegenomen hebt terwijl de weg inmiddels zoveel bereden wordt dat deze ook met een gewone uitvoering in juli en augustus te doen is. Een andere optie is een lange dagtocht met een speciale terreinbus vanuit Reykjavik. Net als in Hengill hebben ze ook hier een bad gelegenheid gemaakt als je uitgekeken bent op de kleurige, rokende en brullende bronnen. Tip: wandel ook eens het lavaveld op. Stoom borrelt er uit de grond en er is ook een prachtige lavagrot die uitnodigt voor een meditatief moment in het binnenste der aarde.

Jokulsarlon, ijsschotsenmeer

Gletsjermeer, Skaftafell

Imponerende ijsmassa, Skaftafell

IJzig IJsland laat zich in de zomermaanden het beste ervaren in het zuidelijk deel van het Skaftafell Nationaal Park, De meeste toeristen komen niet verder dan het korte pad noordelijk van de vreselijk vieze camping of het ijsschotsenmeer Jokulsarlon. Zeker imposant, letterlijk tegen een muur van ijs aankijkend of enorme brokken in een meer van smeltwater zien langs drijven. Maar trek de stevige schoenen eens even. Klim vanaf de camping en bezoekerscentrum naar boven tot aan het uitzichtpunt van Glama. Laat je strelen door de ijskoude adem die rond de gletsjer blijft hangen. Kijk neer op een gekerfd en gegroefd landschap van een gigantische ijsmassa. Geen sporen van terreinwagens maar een kriskras patroon van brokken steen die over het ijs naar beneden gegleden zijn. Zo moet 150.000 jaar geleden de gletsjertong op en rond de Hondsrug er uit gezien hebben.

Geen groter contrast tussen vuur en ijs is er te vinden dan op IJsland!

Deze reis werd georganiseerd door www.ijslandspecialist.nl. Een absolute aanrader voor elke reis naar dit prachtige land.


3 opmerkingen:

 1. Ik hoor heel veel over IJsland en zie ook vaak de meest mooie foto's voorbij komen.
  Prachtige serie om te zien Kees.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie fotos Kees. Zo zien wij ook wat van Ijsland. Groetjes Caroline
  https://carolines-pictures.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Really impressive post. I read it whole and going to share it with my social circules. I enjoyed your article and planning to rewrite it on my own blog.
  Packers And Movers in Chennai

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...