Doorgaan naar hoofdcontent

IJsland 2, vuur en ijs

IJsland is een land van enorme contrasten. In de zomer gaat de zon er niet onder terwijl hartje winter de duisternis maar enkele uren plaats maakt voor een schemerige dageraad. Nog spectaculairder is het contrast tussen vuur en ijs. Stinkende rook en oververhitte stoom schiet op allerlei plaatsen uit de grond, machtige vulkanen lijken in diepe slaap maar overal is te zien dat dit maar schijn is. Tegelijkertijd staat IJsland in het rijtje van drie grootste ijsvelden ter wereld.
Rood "gloeiend" gestolde lava, Krafla vulkaan 


Woestijn van vulkanisch as tussen Myvatn en Asbyrgi

Strokkur, oververhitte stoom (Geysir)
De aarde rust nooit in IJsland en dat voel je, ruik je, hoor je. Vanuit de Mid-Atlantische rug wordt IJsland letterlijk opengescheurd en steeds verder uitgerekt. Overal houden vulkanen even hun adem in om dan weer, totaal onverwacht, over te koken. Lava uitbrakend, as uitspuwend en steeds maar weer nieuwe grond toevoegend. Vooral aan de zuidkust is stilte altijd een aankondiging van de volgende ramp. Verborgen onder een enorme ijsmassa liggen enorme kraters die als getergde reuzen hun ijzige jas met stoom en kokend water van zich af kunnen schudden. Nog indrukwekkender is het ruige hart van IJsland. Miljarden tonnen as bedekken het landschap, daaronder boerderijen en akkers van de eerste kolonisten die net na hun uitkomst verrast worden door een enorme uitbarsting van de Hekla. Daarbij vergeleken was het jarenlange gesputter van de Krafla (noordoostelijk van Myvatn) niet meer dan wat gezellig gepruttel. Nog kleinschaliger zijn de honderden vulkanische bronnen, modderpoelen en een enkele, stoom blazende, geyser. Bewijs van een aardkorst die geen tijd krijgt om af te koelen. Hier wordt letterlijk gewerkt aan het nieuwe IJsland.

Borrelend en kleurrijk (Hengill)

Stinkend spektakel (Krisuvik, Reykjanes)

Borrelende modderpoel (Hvervellir)

De rust keert weer, zwavelbronnen koelen af (Krafla)
Voor de mooiste vulkanische bronnen moet je wel even de tijd nemen. Hengill  bijvoorbeeld, vlakbij Reykjavik en veel spectaculairder dan het bekende Krisuvik. Maar er moet wel een uur gelopen en geklommen worden voordat je vanaf de parkeerplaats aan de oever van de warme beek staat. Maar dan heb je ook wat. Op twee  niveaus borrelt, blubt en stinkt het naar zwavel. Blauw en geel overheersen in de afgezette mineralen. Nog mooier is Hvervellir in het hart van IJsland. Met een huurauto of -camper alleen bereikbaar als je een 4WD uitvoering meegenomen hebt terwijl de weg inmiddels zoveel bereden wordt dat deze ook met een gewone uitvoering in juli en augustus te doen is. Een andere optie is een lange dagtocht met een speciale terreinbus vanuit Reykjavik. Net als in Hengill hebben ze ook hier een bad gelegenheid gemaakt als je uitgekeken bent op de kleurige, rokende en brullende bronnen. Tip: wandel ook eens het lavaveld op. Stoom borrelt er uit de grond en er is ook een prachtige lavagrot die uitnodigt voor een meditatief moment in het binnenste der aarde.

Jokulsarlon, ijsschotsenmeer

Gletsjermeer, Skaftafell

Imponerende ijsmassa, Skaftafell

IJzig IJsland laat zich in de zomermaanden het beste ervaren in het zuidelijk deel van het Skaftafell Nationaal Park, De meeste toeristen komen niet verder dan het korte pad noordelijk van de vreselijk vieze camping of het ijsschotsenmeer Jokulsarlon. Zeker imposant, letterlijk tegen een muur van ijs aankijkend of enorme brokken in een meer van smeltwater zien langs drijven. Maar trek de stevige schoenen eens even. Klim vanaf de camping en bezoekerscentrum naar boven tot aan het uitzichtpunt van Glama. Laat je strelen door de ijskoude adem die rond de gletsjer blijft hangen. Kijk neer op een gekerfd en gegroefd landschap van een gigantische ijsmassa. Geen sporen van terreinwagens maar een kriskras patroon van brokken steen die over het ijs naar beneden gegleden zijn. Zo moet 150.000 jaar geleden de gletsjertong op en rond de Hondsrug er uit gezien hebben.

Geen groter contrast tussen vuur en ijs is er te vinden dan op IJsland!

Deze reis werd georganiseerd door www.ijslandspecialist.nl. Een absolute aanrader voor elke reis naar dit prachtige land.


Reacties

  1. Ik hoor heel veel over IJsland en zie ook vaak de meest mooie foto's voorbij komen.
    Prachtige serie om te zien Kees.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie fotos Kees. Zo zien wij ook wat van Ijsland. Groetjes Caroline
    https://carolines-pictures.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een fraaie foto's maak je toch. Kun je me zeggen met welk type fotocamera je deze maakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige landschappen. Mooie foto's
    groetjes en een mooi 2019..
    Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak