dinsdag 28 augustus 2018

IJsland 1, veren en bloemen

Papegaaiduikers, Nupskatla
IJsland, steile kliffen, zwarte lavawoestijnen, gletsjers en ijzige rivieren. Wie hier wil overleven moet om kunnen gaan met deze omstandigheden. Huismussen beperken zich dan ook tot een enkele grote stad, merels laten hun familie vertegenwoordigen door de geharde koperwiek. En toch is letterlijk bijna overal leven te vinden. Arctische tijm houdt het vol in de meest extreme omstandigheden, Noordse stormvogels vestigen zich steeds verder in het binnenland omdat elke beschikbare woning aan zee al verhuurd is.
Kramsvogel

Watersnip

Goudplevier, Nupskatla
Een zomerse rondreis in IJsland betekent dat je bijna altijd gezelschap hebt van koperwieken en goudplevieren. Bij ons alleen in herfst en winter aanwezig maar hier overal te vinden. Elk ,met hun eigen wensen. Koperwieken zijn al tevreden met een struikje, goudplevieren hebben zelfs dat niet nodig maar tekenen voor wat gras en lage kruiden. En watersnippen? Die blijven je dag en nacht achtervolgen met hun mekkerende geluid. In Nederland vroeger algemeen in natte veenweiden en beekdalen maar nu mag je al blij zijn als je een "hemelgeit" op een lange wandeling tegenkomt.
Overzicht Jan van Genten kolonie, Nupskatla

Papegaaiduikers, Nupskatla

Toppereend
IJsland is vooral rijk aan water- en zeevogels. Harlekijneenden lieten zich in al hun pracht niet zien maar met de roodkeelduikers rond Thingvellir en de noordkust en een enkele ijsduiker bij Myvatn werd veel goed gemaakt. Toppereenden en smientjes laten zich uitstekend fotograferen in de stadsvijver van Reykjavik. Maar IJsland is toch vooral beroemd om zijn miljoenen, op de kliffen broedende, zeevogels. Alle toplocaties bezoeken is niet mogelijk in slechts twee weken. Wij kozen daarom voor Krisuvik (zuidoost), Dyrholey en Reynir (Vik, zuidkust) en Nupskatla (noordkust). Toeristen komen vooral voor de grappige papegaaiduikers maar die blijven toch bijna altijd op enige afstand. Alleen in Nupskatla hadden we gelegenheid om de aantallen visjes in hun snavels te tellen. Met 7 spierinkjes leek er een winnaar te zijn maar om kop en staart te onderscheiden bleek nog best lastig. Veel algemener zijn Noordse stormvogels en Noordse sterns, tot ver in het binnenland kwamen we ze tegen. 

Alaska lupine, 

Tijm, Hengill

Alpenwollegras, weg naar Landmannalaugur
 Het korte groeiseizoen, en de kap van de bescheiden IJslandse bossen in de Vikingtijd, heeft direct
 gevolg gehad op de verscheidenheid van de IJslandse flora. Bezoekers vergapen zich vooral aan uitgestrekte velden Alaska lupines. Geen wilde soort maar uitgezaaid om de dunne bodemlaag vast te leggen. Tijm geeft enige kleur aan de lava woestijnen in het binnenland. En Alpenwollegras staat overal waar water aan het maaiveld blijft staan.


Groene nachtorchis, Arnes

Noordelijke  nachtorchis, Arnes

Rhodiola, Skaftafell

Behaard vetkruid, Arnes
Arctisch wilgenroosje, Skaftafell

Voor orchideeën is het niet nodig uitgebreide tochten te ondernemen in IJsland. Bermen zijn uitstekende plaatsen om te zoeken naar de meest algemene soorten. Groene nachtorchis en noordelijke nachtorchis komen overal voor. Wat zeldzamer zijn witte muggenorchis (massaal rond Asbyrgi, noordkust) en gevlekte orchis (o.a. bij de zwavelbronnen van Krisuvik). Vetplanten als behaard vetkruid en rhodiola vragen weinig van de barre lava maar voor hun is het binnenland toch een stap te ver. En voor wie goed gaat zoeken is er nog veel meer. Opvallend is dat het een bonte mengeling is van bekende Alpenplantjes en Scandinavische soorten. Waar de ijstijd op het Europese continent zorgde voor een uit elkaar drijven van arctische soorten bleef alles op IJsland bij elkaar. , Levendbarende duizendknoop, alpenhelm, achtblad en arctisch wilgenroosje zijn maar enkele van de leuke soorten die op een wandeling vanaf de camping bij Skaftafell genoteerd kunnen worden.

Sneeuwhoen, Hvervellir

IJsland biedt meer dan geysirs en modderbronnen. Een zomerse rondreis blijkt een verrassende ondekkingstocht te zijn waarbij je elke dag weer verrassingen tegen kan komen.

Deze reis werd georganiseerd door www.ijslandspecialist.nl. Een absolute aanrader voor elke reis naar dit prachtige land.

4 opmerkingen:

  1. Prachtig. Lijkt me geweldig om daar naar toe te gaan. Groetjes Caroline https://carolines-pictures.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...