Doorgaan naar hoofdcontent

IJsland 1, veren en bloemen

Papegaaiduikers, Nupskatla
IJsland, steile kliffen, zwarte lavawoestijnen, gletsjers en ijzige rivieren. Wie hier wil overleven moet om kunnen gaan met deze omstandigheden. Huismussen beperken zich dan ook tot een enkele grote stad, merels laten hun familie vertegenwoordigen door de geharde koperwiek. En toch is letterlijk bijna overal leven te vinden. Arctische tijm houdt het vol in de meest extreme omstandigheden, Noordse stormvogels vestigen zich steeds verder in het binnenland omdat elke beschikbare woning aan zee al verhuurd is.
Kramsvogel

Watersnip

Goudplevier, Nupskatla
Een zomerse rondreis in IJsland betekent dat je bijna altijd gezelschap hebt van koperwieken en goudplevieren. Bij ons alleen in herfst en winter aanwezig maar hier overal te vinden. Elk ,met hun eigen wensen. Koperwieken zijn al tevreden met een struikje, goudplevieren hebben zelfs dat niet nodig maar tekenen voor wat gras en lage kruiden. En watersnippen? Die blijven je dag en nacht achtervolgen met hun mekkerende geluid. In Nederland vroeger algemeen in natte veenweiden en beekdalen maar nu mag je al blij zijn als je een "hemelgeit" op een lange wandeling tegenkomt.
Overzicht Jan van Genten kolonie, Nupskatla

Papegaaiduikers, Nupskatla

Toppereend
IJsland is vooral rijk aan water- en zeevogels. Harlekijneenden lieten zich in al hun pracht niet zien maar met de roodkeelduikers rond Thingvellir en de noordkust en een enkele ijsduiker bij Myvatn werd veel goed gemaakt. Toppereenden en smientjes laten zich uitstekend fotograferen in de stadsvijver van Reykjavik. Maar IJsland is toch vooral beroemd om zijn miljoenen, op de kliffen broedende, zeevogels. Alle toplocaties bezoeken is niet mogelijk in slechts twee weken. Wij kozen daarom voor Krisuvik (zuidoost), Dyrholey en Reynir (Vik, zuidkust) en Nupskatla (noordkust). Toeristen komen vooral voor de grappige papegaaiduikers maar die blijven toch bijna altijd op enige afstand. Alleen in Nupskatla hadden we gelegenheid om de aantallen visjes in hun snavels te tellen. Met 7 spierinkjes leek er een winnaar te zijn maar om kop en staart te onderscheiden bleek nog best lastig. Veel algemener zijn Noordse stormvogels en Noordse sterns, tot ver in het binnenland kwamen we ze tegen. 

Alaska lupine, 

Tijm, Hengill

Alpenwollegras, weg naar Landmannalaugur
 Het korte groeiseizoen, en de kap van de bescheiden IJslandse bossen in de Vikingtijd, heeft direct
 gevolg gehad op de verscheidenheid van de IJslandse flora. Bezoekers vergapen zich vooral aan uitgestrekte velden Alaska lupines. Geen wilde soort maar uitgezaaid om de dunne bodemlaag vast te leggen. Tijm geeft enige kleur aan de lava woestijnen in het binnenland. En Alpenwollegras staat overal waar water aan het maaiveld blijft staan.


Groene nachtorchis, Arnes

Noordelijke  nachtorchis, Arnes

Rhodiola, Skaftafell

Behaard vetkruid, Arnes
Arctisch wilgenroosje, Skaftafell

Voor orchideeën is het niet nodig uitgebreide tochten te ondernemen in IJsland. Bermen zijn uitstekende plaatsen om te zoeken naar de meest algemene soorten. Groene nachtorchis en noordelijke nachtorchis komen overal voor. Wat zeldzamer zijn witte muggenorchis (massaal rond Asbyrgi, noordkust) en gevlekte orchis (o.a. bij de zwavelbronnen van Krisuvik). Vetplanten als behaard vetkruid en rhodiola vragen weinig van de barre lava maar voor hun is het binnenland toch een stap te ver. En voor wie goed gaat zoeken is er nog veel meer. Opvallend is dat het een bonte mengeling is van bekende Alpenplantjes en Scandinavische soorten. Waar de ijstijd op het Europese continent zorgde voor een uit elkaar drijven van arctische soorten bleef alles op IJsland bij elkaar. , Levendbarende duizendknoop, alpenhelm, achtblad en arctisch wilgenroosje zijn maar enkele van de leuke soorten die op een wandeling vanaf de camping bij Skaftafell genoteerd kunnen worden.

Sneeuwhoen, Hvervellir

IJsland biedt meer dan geysirs en modderbronnen. Een zomerse rondreis blijkt een verrassende ondekkingstocht te zijn waarbij je elke dag weer verrassingen tegen kan komen.

Deze reis werd georganiseerd door www.ijslandspecialist.nl. Een absolute aanrader voor elke reis naar dit prachtige land.

Reacties

  1. Prachtig. Lijkt me geweldig om daar naar toe te gaan. Groetjes Caroline https://carolines-pictures.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi, vooral papegaaiduikers zijn zulke grappige vogels. Kon je ze niet dichterbij fotograferen? Indrukwekkend die Jan-van-genten bij elkaar.
    Wat is ijsland toch mooi
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super mooie foto's. Ben er 1 keer geweest, moet eigenlijk weer een keer terug :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak