zaterdag 18 februari 2012

Scandinavisch havenfeest

Grote zaagbek, "Havenkolkje" Noord-Willemskanaal, Haren

Havendorp Haren, een mooie slagzin voor een toeristische folder. Turfschepen en trekschuiten die door het nieuw gegraven Noord-Willemskanaal uit de Drentsche binnenlanden naar de Stad voeren konden er aanleggen. Een logement was aanwezig om de heren van stand een aangenaam verblijf te bieden. Wat rest is een herinnering, vervagend in de nevelen van de tijd. De havenkolk is nu parkeerplaats van de brandweer, van de verbinding met de buitenwereld rest niets anders dan een kleine bocht in het kanaal.

Vreemde gasten worden niet geduld

Maar het is juist daar dat vandaag een Scandinavisch havenfeest gegeven wordt. Selectief gezelschap en met kledingvoorschrift. De dames met een bruine hoed, de heren met een groene hoed. Zonder deze uitdossing kom je er niet in, de uitsmijter staat klaar om met duidelijke taal aan te geven dat het een besloten party is.
Gedanst mag er worden als het maar op het de door een ijzige afzetting aangegeven dansvoer is.

Grote Zaagbek, eend in gesprek

Tweebenige gasten mogen vanaf de oever het schouwspel bijwonen. Wat we hier zien zijn Grote Zaagbekken. Visetende duikeendjes uit het hoge noorden. Hoewel ze elke winter langs komen lijkt het wel of de Scandinavische delegatie steeds groter wordt. Verhalen over een verrassend Hollands smorgåsbord zijn kennelijk  tot ver in Noorwegen en Zweden doorgedrongen. Elke dag als voorgerecht verse stekelbaars, daarna volgt een tussengerecht van rietvoorn en als hoofdgerecht een sappige baarsje. Zelden gaat de glazen deur van het restaurant dicht, Hollandse eenden en koeten zorgen daar als trouwe klanten wel voor. De meeste zijn echte vegetariërs en kijken vol verbazing naar deze gasten.

Grote Zaagbek, woerd

Gegeten wordt er nauwelijks, het gaat om gezellig samenzijn en vooral een mooie date voor het komend jaar. Pronken, de kopveren zo ver mogelijk uitgezet, het lijf zo groot mogelijk en in vaste patronen rond elkaar draaien. Af en toe wordt er kort gesproken, voor ons een wat nasaal gekwaak maar voor de Grote Zagers een duidelijk verhaal. Het Scandinavische havenfeest in Haren laat zien dat het leven goed is

Grote Zaagbek, eend
2 opmerkingen:

 1. Hoi Kees,

  Alweer zo'n leuke insteek. Dit jaar waren er inderdaad ook hier heel wat meer zaagbekken.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze had ik gemist. Leuk verhaal.
  Mooie eenden, nog alleen maar op foto's gezien helaas. Vooral de eerste en laatste foto zijn erg mooi.
  Gr. Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...