zondag 24 maart 2013

Aalscholvers actief


Aalscholver, Wieden

Boswachter Tjeerd van der Meer
Op een steenkoude voorjaarsdag varen we met boswachter Tjeerd van der Meer naar de grote aalscholverkolonie in Nationaal Park Wieden en Weerribben. Gehuld in Natuurmonumenten groen wijst hij op reeën en grauwe ganzen die als enige de gierende oostenwind trotseren. Ondertussen bevriezen opspattende golven tot klonten ijs aan de overhangende elzentakken.

In de vorige eeuw ontdekten Aalscholvers de rust en beslotenheid van de Bakkerskooi, westelijk van de Reeënweg tussen Doosje en Wanneperveen. De commerciële vangst van eenden was gestopt en de wuivende staart van de kooikershond vervangen door het wakend oog van een boswachter. Ideaal voor deze viseters om jaarlijks een jong groot te brengen. Dat er voor de dagelijkse kost flink gevlogen moest worden bleek geen probleem. Als stank voor dank kregen de elzenbomen echter forse stralen vloeibare mest te verwerken. Bladeren vielen af, knoppen verweerden en bomen verzwakten steeds verder. Het bos werd steeds opener en de Aalscholvers moesten op zoek naar nieuwe geschikte broedplaatsen. In 2013 broeden alle 700 broedparen westelijk van de Bakkerskooi.

Winters voorjaar in de Wieden

Grauwe gans, Wieden

Bevroren waterdruppels

Verborgen in een luxe schuilhut kunnen we een blik werpen op het actieve leven van deze bijzondere vogels. Meteen wordt duidelijk dat de groep alleen maar dient voor de nodige veiligheid tegen rovers uit de lucht. Orde en regelmaat zijn onbekende begrippen. Er wordt gebroed, er wordt gebouwd en alles vliegt en fladdert door elkaar. En dat alles in allerlei verschillende maatpakjes. Vast patroon zijn de twee witte broedplakken aan beide zijden maar kop, kuif en hals variëren van wit gevlekt tot een strak uitgevoerde kap. Blauwe ogen, gele snavels en een lichtrode vlek maken de huwelijks kleding compleet. Dit is pas genieten na maanden in stemmig zwart rond gevlogen te hebben.

Aalscholverkolonie, De Wieden

Aalscholver, aanvoer van nestmateriaal door de lucht

Aalscholver, zwemmend wordt er ook verzameld

Aalscholver, even rusten en dan naar het nest

Aalscholver geluk in De Wieden
Alles wat maar enigszins zou kunnen concurreren met de mens heeft een slechte naam. Of het nu gaat om een Steenmarter, een Wolf of een Aalscholver. Zelfs de achteruitgang van de paling zou aan de aalscholver te wijten zijn, tenminste als we deze in visserslatijn uitgesproken wijsheid moeten geloven. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de aalscholver liever geniet van een heerlijk Posje dan van een veel te grote Snoekbaars.

Pos, delicatesse voor aalscholvers

Ga ook eens op aalscholverexcursie met Natuurmonumenten of blader eens terug naar het mooie verslag van Natuurkieker.

7 opmerkingen:

 1. Ik vind het altijd van die bijzondere vogels, die aalscholvers ... een beetje prehistorische uitstraling...
  Mooie foto's!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Blijven aparte vogels. Heb de kolonie bij het Naardermeer een paar jaar terug bewonderd. En net wat je zegt: een zootje ongeregeld! Mooie foto's heb je weten te maken!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi om het ook eens vvanaf het water gade te slaan het lijkt mij een hele andere invalshoek en je komt er waarschijnlijk ook dichterbij.?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 15 minuten varen en dan aan land; een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha ja een herkenbaar verslag Kees, jammer dat jullie van dat ontzettend
  koude weer troffen, maar het is sowieso een mooie belevenis om een een
  bezoek te brengen aan die Aalscholverkolonie.
  En leuk dat je even verwijst naar mijn blog over deze Aalsscholvers.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...