maandag 25 maart 2013

Appelbergen, klein maar fijn

Voorjaar 2013. De kalender zegt dat het 21 maart is maar het is stervenskoud op de heide van Appèlbergen , oostelijk van Glimmen. De snijdende wind noopt elke natuurgenieter om zich kruipend voort te bewegen. En dat blijkt verrassend mooi, laag bij de grond is zelfs nu ontzettend veel te zien.


Gewoon Haarmos, Appèlbergen

Met de voetjes in het venige water groeit een sparrenbos van Gewoon Haarmos. Tien centimeter hoog maar voor een plat weggedoken fotograaf lijkt het heel wat. De dikke, en van lamellen voorziene, blaadjes zorgen er voor dat de plantjes zuinig met het rijkelijk aanwezige water kunnen omgaan. Ideaal in dit klimaat waarin alles trager verloopt maar de wind wel alles uitdroogt.

Turflucifer, Cladonia incrassata; Appèlbergen

Bruin bekermos, Cladonia grayi; Appèlbergen

Hoger en droger staan Turflucifers te pronken voor wie het wil zien. Minuscule rode stipjes op een centimeter lange steeltjes. Op mensenhoogte vrijwel onzichtbaar en alleen kruipend te vinden. De grijze kleur verraad direct dat het hier gaat om korstmosjes. Geen plantjes maar een schimmel die een innig huwelijk gesloten heeft met een wiertje. In de rode kopjes (apotheciën) worden sporen gevormd. Direct ernaast staat Bruin Bekermos. Grof, groot en met bruine kopjes geheel anders dan Turflucifer maar wel behorende tot hetzelfde geslacht Cladonia.

Viertandmos, Tetraphis pellucida met broedbekers; Appèlbergen

Vierandmos, Tetraphis pellucida

Neptunusmos, Lepidozia reptans

Iets verder ligt een rottend stuk hout. Lichtgroene bakjes broedkorrels van Viertandmos wachten op regendruppels om aan hun reis naar een nieuwe groeiplaats te beginnen. Daartussen vlecht zich een dicht matje van donkergroene draadjes. Pas met loep en microscoop wordt het duidelijk dat het hier gaat om Neptunusmos en geen groenwier. Mooie, drietoppige blaadjes sieren ragfijne stengeltjes. Keurig tweerijig ingeplant en zonder nerf zoals elk leerboek over levermossen leert.

Een wereld gaat er voor je open als je nu eens niet vanaf normale ooghoogte rondkijkt.5 opmerkingen:

 1. Prachtige serie van de mosjes.
  Het standpunt is ook heel mooi laag bij de grond.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees
  mooie serie vooral dat bekertjes mos.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijke serie maar als ik op dit moment zulke opnames wilt maken heb ik toch wel twee lieve vrijwilligers nodig om mij weer op de been te helpen,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tjonge wat is er toch veel te beleven in de natuur.
  Boeiende blog over deze mosjes met prachtige foto's en
  interessante informatie.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. prachtig toch, die structuren die je overal in de natuur dagdagelijks tegenkomt!
  Groetjes,

  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...