zondag 3 maart 2013

Leven op de rand

Nationaal Park Lauwersmeer, leven op de rand
Waar denk je aan bij leven op de rand? Uitdaging, gevaar, wanhoop? Voor plant en dier staat echter de beloning centraal. Voedsel en ruimte zijn juist daar volop te vinden. In Nationaal Park Lauwersmeer is dit overal te zien. Van zout naar zoet, droog en nat, voedselrijk en voedselarm. Maar ook dijkvoeten en stoepranden laten zien dat er overal leven mogelijk is.

Rotgans, Lauwersmeer

Scholekster, Lauwersmeer

Grote Zaagbek, heer en dame, Lauwersmeer
Graag neem ik u eerst even mee naar de keiharde rand van het Lauwersmeer. Met beton en basalt wordt duidelijk gemaakt tot waar de Waddenzee mag komen. Zee-eik en Knotswier voelen zich er thuis, vastgeklampt met hechtvoetjes in de hoop dat ze niet weggeslagen worden bij een regelmatig terugkerende stormvloed. Scholeksters staan er wat te slapen en gebruiken de rand om bij te komen van hun steeds moeilijker wordende zoektocht naar kokkels en nonnetjes. Siberische rotganzen komen er om te grazen. Zeesla en darmwier wordt zorgvuldig losgeknipt en omgezet in broodnodige brandstof voor de lange terugreis.Grote Zaagbekken zwemmen vlak voor de dijk en zonder ongelukken weten ze kleine visjes in een dodelijke greep boven water te brengen.

Vroegeling, Lauwersmeer
Aan de andere kant van de dijk staat zelfs in maart de zon al ongenadig te branden op de vierkante steentjes.  Voor de Vroegeling een uitgelezen moment om zijn bloemetjes even open te doen. Geen gedoe met opdringerige paardenbloemen. In het kleine beetje stof tussen de spleten is voor hem voldoende houvast en mineralen te vinden. Haren op de bladeren zorgen er voor dat hitte en droogte zonder problemen doorstaan worden.

Stoeprand met Muurmos, Muisjesmos, Grijze Haarmuts, Lauwersmeer

Muisjesmos, Lauwersmeer
Maar het kan nog extremer. Grintbetonnen stoepranden zijn alleen aantrekkelijk voor korstmossen en enkele kleine topkapselmosjes. Elk druppeltje water of dauw wordt opgeslurpt maar soms is ook dat niet voldoende. Leven op de rand wordt dan overleven of sterven. Blaadjes krullen zich zover mogelijk op en de verdamping wordt teruggebracht naar het uiterste minimum. Soms gaat het fout maar vaak lukt het Muurmos en Muisjesmos om door te gaan met groeien en "bloeien".

Brilduiker, Lauwersmeer

Het wordt tijd om weer op te staan want deze "bottum-up" houding trekt wel erg veel meelevende automobilisten, klaar om eerste hulp te verlenen aan een gevallen fotograaf. Met de rug naar de dijk dwaalt de blik over het zoete water van het Lauwersmeer. Geen Zaagbekken en Rotganzen maar Brilduikers zijn hier actief. Als jojo's stuiteren ze tussen bodem en wateroppervlak heen en weer. Slakjes en mosseltjes staan hoog op hun wensenlijst.

Brandgans, Lauwersmeer

Brandgans, Lauwersmeer

In de Bantpolder laten Brandganzen zien dat zij juist bijzonder blij zijn met de grens van land en water. Dankzij de overvloedig gedekte tafel is er voldoende tijd om aandacht te geven aan de verzorging van het verenkleed. Elk slootje is daarvoor geschikt. Spetterend en plassend wordt elk dons- en dekveertje verzadigd met water en uiteindelijk weer droog geschud.

Nationaal Park Lauwersmeer, leven op de rand blijft verbazend veelzijdig.

10 opmerkingen:

 1. Interessant verhaal met mooie foto's.
  Groet, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is dit leerzaam van deze uitleg ga je toch heel anders naar natuur kijken,een mens is gelukkig nooit te oud om bij te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zeer leesbaar en erg informatief, met schitterende foto's. Goed gedaan Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees
  mooie foto's en een Interessant verhaal er bij.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoals altijd weer een boeiend en verrassend blog Kees.
  Ik heb zo weer heel wat bijgeleerd over dit mooie natuurgebied.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hola Kees,sobre todo la primera foto me encanta,es de una ejecución tecnica perfecta,,enhorabuena por el reportaje,un abrazo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Kees,

  een heel mooi en leuk omschreven blog.
  Vooral de titel sprak mij heel er gaan
  met leven op de rand :-)
  Hele mooie foto ook trouwens. De mosjes zijn
  zeer interessant en ik had nog nooit
  van Vroegeling gehoord.
  De brandganzen staan er kleurrijk op en dan die laatste
  met die wijde vleugels, die is echt heel mooi.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie Kees, waar ik heerlijk van geniet.
  Mooi ook hoe je de mosjes van dichtbij laat zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vroegeling.....daar had ik nog nooit van gehoord. Dank je wel Kees.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...